
Liivatelehtien monikäyttöisyys yllättää – kokeile vaahtokarkkeja tai balsamicokaviaaria
Liivate eli gelatiini on proteiinista koostuva ruoka-aine, jota käytetään yleisesti erilaisissa leivonnaisissa tai jälkiruoissa hyytelömäisen rakenteen aikaansaamiseksi. Yleisimmät leivonnaiset, joissa käytetään liivatetta, ovat erilaiset juustokakut. Kaikilla liivatelehdillä on Bloom-arvo, joka ilmaisee hyytelöimisvoimakkuutta. Mitä korkeampi arvo, sitä kiinteämpää liivatetta lehdillä syntyy. Liivatelehdet ovat eläinperäisiä, siannahan sidekudoksesta valmistettuja. Dr. Oetkerin valikoimissa ovat perusliivatelehtien lisäksi luomuliivatelehdet, nautapohjaiset liivatelehdet, liivatejauhe sekä täysin kasviperäinen vaihtoehto liivatteelle, Vegegel.
Platina on kansainvälisen Bloom-luokituksen paras
Liivatelehtien vahvuus on jaettu neljään eri Bloom-luokkaan: pronssiin, hopeaan, kultaan ja platinaan, niiden hyytelöimisvoimakkuuden mukaan. Bloom-arvo voidaan ilmoitta myös lukuna. Leivonnassa käytetyn liivatteen kiinteys vaihtelee useimmiten 125 ja 250 Bloomin, eli pronssin ja platinan välillä. Dr. Oetkerin perusliivatelehtien Bloom-arvo on platina, eli paras mahdollinen.
– Bloom-arvo on merkitty liivatelehtipakkaukseen. Harva osaa sitä kuitenkaan sieltä etsiä. Bloom-arvon perusteella voi arvioida, kuinka paljon liivatelehtiä kulloinkin tarvitaan. Yhden platina-liivatelehden korvaamiseen tarvitaan enemmän pronssiluokan liivatelehtiä, kertoo Dr. Oetker Suomi Oy:n leivontatuotteiden asiantuntija Anna Hätälä.
Pienempi ja kevyempi voi olla parempi
Laadukkaat, korkean Bloom-arvon liivatelehdet ovat yleensä kevyitä ja kooltaan pienempiä. Toisin kuin joskus luullaan, ei liivatelehtien suuri koko ole se, joka takaa hyvän hyytelöitymisen.
– Leivontahyllyllä kannattaa siis kilohinnan sijasta tarkkailla tuotteiden Bloom-arvoja, sillä mitä korkeampilaatuisempi liivatelehti on, sitä vähemmän sitä tarvitsee määrällisesti käyttää ja sitä hienompi lopputulos saadaan, vinkkaa Hätälä.
Mustikka-vaniljajuustokakku on haetuin kakkuresepti
Liivatetta käytetään, kun halutaan saada hyytelömäinen tai kiinteä rakenne, häikäisevän kaunis kiille tai pehmeä ja muhkea täyte. Liivate pehmenee nesteessä ja jähmettyy jäähtyessään. Mustikka-vaniljajuustokakku on esimerkki leivonnaisesta, jossa käytetään liivatetta sekä kakun rakenteen että pinnan kiilteen aikaansaamiseksi. Se on myös Dr. Oetkerin verkkosivujen haetuin kakkuresepti.
– Liivatteen käyttöä jännitetään aivan turhaan, sillä korkealaatuisella liivatteella ja hyvillä ohjeilla sen kanssa leipominen on helppoa. Liivatelehtien oikea annostelu riippuu reseptin raaka-aineista ja siitä, kuinka pehmeää tai jäykkää hyytelöä halutaan saada aikaan. Yleinen annosteluohje pehmeään rakenteeseen on 5-6 liivatelehteä puoleen litraan nestettä. Kiinteään, leikattavaan rakenteeseen tarvitaan 8-9 liivatelehteä puoleen litraan nestettä, ohjeistaa Hätälä.
Liivatejauhe tai vegaaninen Vegegel ovat myös toimivia vaihtoehtoja
Liivatejauhe on vaihtoehto liivatelehdille ja leivonnassa suosittu, helppokäyttöinen hyytelöimisaine. Liivatejauhetta turvotetaan ensin noin 5 minuuttia kylmässä nesteessä, minkä jälkeen se kuumennetaan ja lisätään sitten hyydytettävään seokseen tai massaan. Kuumentaessa jauhetta kannattaa välillä sekoittaa, jotta seoksesta tulee tasaista. Liivatteen annetaan hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Liivatejauhe on eläinperäinen tuote.
Dr. Oetkerin Vegegel on täysin kasvipohjainen ja vegaaninen vaihtoehto liivatteelle.
– Vegegel on helppokäyttöinen hyytelöimisaine, jolla voidaan korvata liivate useimmissa resepteissä. Se soveltuu moniin kakkuihin ja jälkiruokiin, kuten vegaanisiin juustokakkuihin ja italialaiseen suosikkijälkiruokaan pannacottaan, kertoo Hätälä.
Vegegel sisältää kolmea kasviperäistä hyytelöimisainetta: agaria, johanneksenleipäpuujauhetta ja konjak-juurimukulaa. Agar on merilevästä saatava hiilihydraatti, jota on käytetty hyytelöimisaineena jo vuosisatojen ajan. Välimerellä kasvavista johanneksenleipäpuun siemenistä valmistettava jauhe on luonnollinen sakeuttamisaine, jota on käytetty tuhansia vuosia. Konjak kasvaa Kaukoidässä ja sen juurista uutettavalla jauholla on hyytelöimisominaisuus.
Liivatteella voi tehdä vaahtokarkkeja tai balsamicokaviaaria
Erilaisten leivonnaisten lisäksi liivatetta voi käyttää vaikka vaahtokarkkien valmistamiseen, joka onkin hauskaa puuhaa koko perheelle. Villin väriset vaahtokarkit syntyvät, kun käyttää mielikuvitusta ja Dr. Oetkerin väriaineita.
Liivatteen monikäyttöisyys yllättää. Liivatteen avulla voi loihtia myös herkullisia ja kauniita balsamicohelmiä esimerkiksi voileipien tai salaatin koristeeksi ja mausteeksi.
Kirpeänsuloiset vaahtokarkit

Laadukkaan liivatteen avulla näiden vastustamattoman kirpeänsuloisten vaahtokarkkien valmistus käy helposti.
4 kpl Dr. Oetker Liivatelehteä
1 dl vettä
4 dl sokeria
2 rkl karpalo-puolukkajauhetta
Dr. Oetker Punaista geeliväriä
2 rkl maissitärkkelystä
3 rkl tomusokeria
Laita liivatelehdet veteen likoamaan. Kiehauta kattilassa sokeri ja 1 dl vettä, kunnes sokeri on liuennut ja seos on kirkasta. Sekoita joukkoon puristellut liivatelehdet. Kaada seos laakeaan kulhoon ja lisää marjajauhe. Jäähdytä vatkaamalla sähkövatkaimella. Kun seos on valkoista, värjää väriaineella vaaleanpunaiseksi. Vatkaa noin 7 minuuttia, kunnes seos on tahmean kiinteää ja pehmeät huiput jäävät nostettaessa pystyyn. Lusikoi pursottimeen, jossa on marenkitylla (tylla ei ole pakollinen).
Sekoita keskenään tomusokeri ja maissitärkkelys. Levitä työpöydälle leivinpaperi ja siivilöi päälle ohuelti tomusokeriseos. Pursota vaahtokarkkimassa paperille noin 3–4 cm kokoisiksi vaahtokarkeiksi. Ripottele päälle tomusokeriseosta ja marjajauhetta.
Jätä jähmettymään huoneenlämpöön noin tunniksi, kunnes vaahtokarkit ovat kiinteitä ja irtoavat hajoamatta. Säilytä vaahtokarkkeja ilmatiiviissä rasiassa ja laita leivinpaperia kerrosten väleihin. Vaahtokarkit säilyvät pehmeinä muutaman päivän.
Vinkki: Voit tehdä vaahtokarkit myös vuokaan! Vuoraa pieni vuoka leivinpaperilla, ripottele pohjalle tomusokeriseosta ja kaada vaahtokarkkimassa. Ripottele päälle tomusokeriseosta ja anna jähmettyä huoneenlämmössä. Leikkaa kuutioiksi terävällä veitsellä ja pyörittele vielä tomusokeriseoksessa ennen purkkiin nostamista.
Dr. Oetker Balsamicokaviaari

Balsamiviinietikasta ja liivatteesta voit valmistaa helposti näyttäviä ja kaviaarimaisia helmiä. Kirpsakat helmet sopivat hyvin esimerkiksi tomaatti-mozzarellasalaatin mausteeksi, bruschetta-leivän koristeeksi, kylmänä tarjottavan couscous-salaatin pinnalle tai vaikkapa sokerilla mehustettujen mansikoiden piristäjäksi.
1/2 dl tummaa balsamiviinietikkaa
3 kpl Dr. Oetker liivatelehtiä
4 dl rypsiöljyä
Tarvitset myös: Kapean korkeareunaisen astian Ruiskun tai pipetin
Mittaa öljy korkeaan ja kapeaan astiaan ja laita se pakastimeen tunniksi. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan viideksi minuutiksi. Mittaa etikka kattilaan.
Purista liivatelehdistä vesi pois ja lisää liivatteet kattilaan. Kuumenna seosta sekoitellen, kunnes liivate on sulanut. Täytä ruisku tai pipetti seoksella ja tiputtele seosta kylmään öljyyn. Sekoita öljyä lusikalla, niin helmet pyörähtävät irti astian pohjalta. Siivilöi helmet talteen.
Vinkki: Jos sinulla ei ole ruiskua tai pipettiä, voit tiputella seosta varovasti pienellä lusikalla.