Jälkiruoat ja kakut

Jälkiruoat ovat ruokalajeja, jotka tarjoillaan pääruoan jälkeen aterian lopuksi. Ne ovat usein makeita herkkuja, jotka tarjoavat aterian päätteeksi makean ja nautinnollisen maistuvan kokemuksen. Jälkiruoat voivat kuitenkin olla myös hedelmäpohjaisia tai raikkaita vaihtoehtoja.

Jälkiruokia on monenlaisia ja ne vaihtelevat eri ruokakulttuureissa. Joitakin yleisiä jälkiruokia ovat:

  1. Kakut ja leivonnaiset: Esimerkiksi suklaakakku, juustokakku, omenapiirakka, marenkikakku, croissantit jne.
  2. Jäätelö ja sorbetit: Klassiset jäätelömaut ja raikkaat sorbetit ovat suosittuja jälkiruokia.
  3. Hedelmäsalaatit: Tuoreiden hedelmien sekoitus, johon voi sisällyttää myös jogurttia tai kermavaahtoa.
  4. Pannacotta: Italialainen jälkiruoka, joka on vaniljainen hyytelö, usein tarjoillaan marjojen tai kastikkeen kera.
  5. Suklaat ja makeiset: Suklaakonvehdit, fudge, karamellit ja muut makeiset ovat myös suosittuja jälkiruokia.
  6. Juustolautanen: Jälkiruoaksi voi tarjota erilaisia juustoja, pähkinöitä ja hilloja.
  7. Klassiset kermakakut: Kuten mustikkakukkakakku, sacherkakku ja red velvet -kakku.

Jälkiruoat ovat monille aterian kohokohta, ja ne tarjoavat mahdollisuuden herkutella ja nauttia makeista mauista päivän päätteeksi. Ne voivat olla yksinkertaisia tai monimutkaisia, ja usein niiden valmistus vaatii taitoa ja huolellisuutta esillepanossa.

Lakkatiramisu

Lakkasurvos **300-400g lakkoja (jätä koristeluun hieman) 1-2 dl sokeria 3-4  kpl liivatelehti *1 dl vettä vettä 3/4 prk maitohilloa maito +…

Lakkapiirakka Ø26 cm

Ainekset 1 pkt Fazer gluteeniton piirakkataikina pakaste 1 kpl eli  200 g Valio Viola tuorejuusto vanilja 150 g creme frainche ½ dl hienoa…

Vadelmatiramisu

Ainekset: 1½ pakettia Savoiardi keksejä (300g) n 400g vadelmia* vadelmahilloa 2 prk mascarponea 2 prk Pirkka vispikermaa 3 rkl tomusokeria Koristeluun…

Bougatsa

Voisulaa filotaikinaa vaniljakreemiä Tarjoiluun tomusokeria ja kanelia tarjoiluun kanelitanko tai pari Avuksi Harsokangas tai keittiöpyyhe…

Piparjuurta ja inkivääriä loppuvuoden herkkuhetkiin

MKN Ruokaneuvojen joulukuun teemakasveina ovat piparjuuri ja inkivääri. Nämä voimakkaat kasvit sopivat hienosti talvikauden aterioihin. Piparjuuri…

Gluteeniton piparitaikina

Gluteeeniton piparitaikina (noin 50 piparia) Ainekset 125g Pirkka leivontamargariini laktoositon1dl sokeria 3/4dl siirappia 1tl inkivääriä …

Savoiardi rullatorttu

Pohja 300g savoiardi eli kissankielikeksejä  noin 5dl maitoa +  vaniljasokeria** 6-8 dl annos vaniljakreemiä 300-400g vadelmia tai mansikkaa…

Helppo ja nopea vadelmakaurapaistos

28cm piirakkavuoka 1 pussi (500g) pakastevadelmia 2-3 rkl hienoa sokeria muutama vajaa 1dl fariinisokeria 2½ dl kaurahiutaleita 2-3 tl vaniljasokeria…

Mansikkapalat (GL+L)

60cm uunin pellilliseen tee !½ kertainen annos. Pohja: 250 g voita laktoositon 2 1/2 dl vahvaa mansikkajuomaa  (mansikkahillosta ja vesi) 2½ dl…