Pääruoat


”Pääruoat” ovat ruokalajeja, jotka tarjoillaan aterian keskivaiheilla ja ne muodostavat yleensä aterian pääosan. Pääruoat ovat usein suurempia annoksia kuin alkuruoat ja ne voivat sisältää lihaa, kalaa, kasviksia, pastaa tai muita täyttäviä komponentteja. Pääruoat ovat tärkeä osa monenlaisten ruokakulttuurien perinnettä ja niitä voi olla monenlaisia.

Joitakin yleisiä pääruokia ovat:

  1. Liha- ja kalaruoat: Esimerkiksi pihvit, paistit, fileet, grillatut kalafileet ja curryt.
  2. Pasta- ja risottoruoat: Kuten lasagne, carbonara, spagetti bolognese, risotto alla Milanese jne.
  3. Kasvisruoat: Erilaiset kasviscurryt, kasvispaellat, wokit, quinoasalaatit jne.
  4. Keitot ja pataruoat: Kuten lihakeitto, kalaruoka, linssikeitto, lihapata, vihannespata jne.
  5. Salaatit: Vaihtoehtoisesti salaatti voi olla pääruokana, kun siihen sisällytetään esimerkiksi kanaa, kalaa, juustoa tai papuja.
  6. Pizza ja piirakat: Erilaiset täytetyt pizzat ja piirakat voivat toimia myös pääruokana.
  7. Aasialaiset ruoat: Kuten wokit, pho-keitto, sushi ja dumplingsit.

Pääruoat ovat monipuolisia ja tarjoavat mahdollisuuden nauttia erilaisista mauista ja ruokakulttuureista. Niitä voidaan valmistaa monella eri tavalla ja ne voivat sisältää monia erilaisia ainesosia. Pääruokien valmistuksessa käytetään usein enemmän aikaa ja vaivaa kuin alkuruokien tai jälkiruokien valmistuksessa, ja ne ovat monille aterian odotetuin ja täyttävin osa.

makaronisalaatti

Makaronisalaatti tonnikalasta

Reseptin ainekset 2 pss (800g) makaronia 1 puntti tilliä 1 pakastepussi maissia 2-3 pussia herneitä 1 pussi herne-maissi-paprika (hemapa) 3 prk…

Makaronisalaatti lihatuotteella

Reseptin ainekset 2 pss (800g) makaronia 300-400g palvikinkkua/savukalkkunaa/paahtopaistia 1 puntti persiljaa 1-2 pussi maissia 3-4 pussia herneitä…

Viisi vinkkiä kalan grillaamiseen

Juhannus ja grilliruoka kuuluvat erottamattomasti yhteen. Kala on mainio grillattava, ja eri kaloista syntyy maukkaita ja terveellisiä aterioita…

Puolukkaiset peurapyörykät

Ainekset 800 g peuran jauhelihaa3 rkl vahvaa sinappia2-3 rkl puolukkahilloa reilu 1 dl puolukkaa (pakaste)1 prk  creme fraiche (200g)1 dl korppujauhoa…
uunifetaperunat

Uunifetaperunat

Ainekset 6-8 perunaa ½-1 pss Gaea kalamata kivetön oliivi 1-2  pkt Filos fetajuustoa mustapippuria rouheena *oreganoa oliiviöljyä **suola Muutama  rkl…
perunasalaatti

Perunasalaatti

Ainekset 8  keitettyä perunaa (Annabelle) 1 tuore kurkku 1 tillinippu 1 kevätsipuli suolaa musta- ja valkopippurirouhetta oliiviöljyä reilusti…
munakoisopelti

Munakoisopelti

Ainekset 2 kpl munakoisoamerisuolaa oliiviöljyä 1 kpl kevätsipulia1 pkt  (200g) Fetaa400 g kalkkunan jauhelihaa2 kpl paprikaa2 tl persiljaa…
naudan sisäfile

Naudan sisäfilee uunissa

Aineosat Ohje Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. 1 h minimissään. Ota liha pois pakkauksesta ja kuivaa hyvin.  Siisti liha eli poista kalvot…
kanapasta

Toisenlainen pastapalermo

Kastike 2 pkt (á 570 g) Naapurin maalaiskanan ohut fileepihvi maustamaton1x kanafondivettäöljyä 2 prk = 6,6 dl  Juustoportin ruokakerma1 puntti…