Pääruoat


”Pääruoat” ovat ruokalajeja, jotka tarjoillaan aterian keskivaiheilla ja ne muodostavat yleensä aterian pääosan. Pääruoat ovat usein suurempia annoksia kuin alkuruoat ja ne voivat sisältää lihaa, kalaa, kasviksia, pastaa tai muita täyttäviä komponentteja. Pääruoat ovat tärkeä osa monenlaisten ruokakulttuurien perinnettä ja niitä voi olla monenlaisia.

Joitakin yleisiä pääruokia ovat:

  1. Liha- ja kalaruoat: Esimerkiksi pihvit, paistit, fileet, grillatut kalafileet ja curryt.
  2. Pasta- ja risottoruoat: Kuten lasagne, carbonara, spagetti bolognese, risotto alla Milanese jne.
  3. Kasvisruoat: Erilaiset kasviscurryt, kasvispaellat, wokit, quinoasalaatit jne.
  4. Keitot ja pataruoat: Kuten lihakeitto, kalaruoka, linssikeitto, lihapata, vihannespata jne.
  5. Salaatit: Vaihtoehtoisesti salaatti voi olla pääruokana, kun siihen sisällytetään esimerkiksi kanaa, kalaa, juustoa tai papuja.
  6. Pizza ja piirakat: Erilaiset täytetyt pizzat ja piirakat voivat toimia myös pääruokana.
  7. Aasialaiset ruoat: Kuten wokit, pho-keitto, sushi ja dumplingsit.

Pääruoat ovat monipuolisia ja tarjoavat mahdollisuuden nauttia erilaisista mauista ja ruokakulttuureista. Niitä voidaan valmistaa monella eri tavalla ja ne voivat sisältää monia erilaisia ainesosia. Pääruokien valmistuksessa käytetään usein enemmän aikaa ja vaivaa kuin alkuruokien tai jälkiruokien valmistuksessa, ja ne ovat monille aterian odotetuin ja täyttävin osa.

karitsapata

Karitsapata paistipaloista

Ainekset 1,5-1,8 kg karitsan paistipaloja 1kg porkkanoita 1 nippu kevätsipulia suolaa* valko- ja mustapippuria rouhittuna myllystä, muutama kokonainen…
kuhakeitto

Tee Suomalaisen ruoan päivästä kalapäivä

Keskiviikkona vietettävää Suomalaisen ruoan päivää juhlistetaan nauttimalla kotimaista kalaa. Päivän kunniaksi kannattaa kokeilla superhelppoa…
Täytetyt lihakääryleet possusta (1)

Täytetyt lihakääryleet possusta

16 kpl pihvejä possun ulkofileestä2 pkt maustettua tuorejuustoa esim. aurinkokuivattu tomaatti2 pkt (400g) kinkkuleikettä, palvikinkkua600g…
bouillabaisse

Oletko kokeillut kalastajien luomaa keittoa, josta on tullut maailmankuulu?

Bouillabaisse on klassinen kalakeitto, jossa yhdistyvät kalat, äyriäiset ja  mausteinen tomaattiliemi. Herkullinen bouillabaisse oli alkujaan…
pinaattilohirulla

Yhdistä kalaan tämä vihreä vitamiinipommi

Pinaatti ja kala ovat klassinen makuyhdistelmä, joka sopii monenlaisin ruokiin. Pinaatin maanläheinen, hieman makea maku toimii loistavasti yhteen…
makaronilaatikko

Makaronilaatikko – nyt ja ennen

Perinteinen makaronilaatikko Makaronilaatikko on suomalaisen kotiruoan klassikko, joka on maistunut sukupolvien ajan. Sen perinteinen resepti on…
nonnan kanapullat

Kanapullat ala Nonna

Resepti Kanapulliin: 700 g kanan jauhelihaa 100 g Filos anari-juustoa ½ pussia parmesaani juustoraastetta 1 kananmuna suolaa ja mustapippuria oman…
makaronisalaatti

Makaronisalaatti tonnikalasta

Reseptin ainekset 2 pss (800g) makaronia 1 puntti tilliä 1 pakastepussi maissia 2-3 pussia herneitä 1 pussi herne-maissi-paprika (hemapa) 3 prk…

Makaronisalaatti lihatuotteella

Reseptin ainekset 2 pss (800g) makaronia 300-400g palvikinkkua/savukalkkunaa/paahtopaistia 1 puntti persiljaa 1-2 pussi maissia 3-4 pussia herneitä…