Alkuruoka, tunnetaan myös nimellä ”Vorspeise” saksaksi, on ruokalaji, joka tarjoillaan ennen pääruokaa. Se on pienempi annos, joka on tarkoitettu ruokahalun herättämiseen ja makunystyröiden virittämiseen ennen pääruokaa. Alkuruoat ovat yleensä kevyempiä ja raikkaampia verrattuna pääruokiin.
Alkuruokia on monenlaisia, ja ne voivat sisältää esimerkiksi salaatteja, keittoja, kylmiä tai lämpimiä pieniä annoksia, graavattuja kaloja, carpaccioita, bruschettoja, juustoja, hedelmiä ja muita herkullisia makupaloja. Alkuruokien tarkoitus on stimuloida ruokahalua ja antaa aterialle monipuolisuutta ja makuelämyksiä.
Erityisesti fine dining -ravintoloissa tai juhla-aterioilla alkuruoat voivat olla erittäin taidokkaasti valmistettuja ja esillepanoltaan hienostuneita. Ne ovat tärkeä osa monenlaisten ruokakulttuurien perinnettä ja tarjoavat mahdollisuuden nauttia erilaisista makuja yhdessä aterian muiden osien kanssa.
Lettujen historia ulottuu kauas menneisyyteen, ja ne ovat olleet osa monien kulttuurien ruokaperinnettä. Lettujen alkuperä voidaan jäljittää antiikin…
Ainekset: 200-250 g kypsää lohta 100 – 120 g smetanaa 3-4 rkl kevätsipulia valkopippuria myllystä muutama kierros suolaa tarvittaessa Resepti:…
Aineet: 2 pss eli noin 800g jättikatkaravunpyrstöjä 1½ rasiaa Pirkka tuorejuusto ruohosipuli tai tilli 1 rasia creme frainche tai smetanaa (120/150g)…
1 pkt filotaikinaa Myllyn Paras 4 pss (800g yht.) Pirkka lehtipinaatti (pakaste) 1 nippu kevätsipulia (1 iso keltasipuli kuullotettuna) 3 pkt (450g)…
Lohimousse ainekset 4 dl vispikermaa 200g kypsää lohta maun mukaan 15 kpl sitruunatäytteisiä oliiveita tillisilppua 5 liivatelehteä 150g creme…
Poropiirakka GL (28cm vuoka) 1 paketti gluteeniton piirakkataikina (350g) 1 pss pororouhe (150g) 1 pss (60g) Parmigiano Reggiano…
Sienirisotto on vähän kuin alkuruoka, mutta pienempään nälkään jopa pääruoka. Sienirisottoja on niin monta erilaista kuin on kokkia. Tähän valitsimme…