Tämä vaniljakreemillä täytetty leivonnainen muistuttaa viineriä, mutta on koostumukseltaan kuitenkin enemmän pullamainen.
Taikina
2 1⁄2 dl kylmää maitoa
50 g hiivaa
1 kananmuna
1⁄2 tl suolaa
3 rkl sokeria
noin 8 dl vehnäjauhoa
noin 300 g voita
Vanhan ajan vaniljakreemi
1 vaniljatanko
2 dl kermaa
2 dl maitoa
5 munankeltuaista
3 rkl sokeria
3 rkl Maizena-maissi- tärkkelystä
Voiteluun
1 kananmuna
2 rkl voita
1 rkl sokeria
1 1⁄2 dl vettä
Murenna hiiva kulhoon. Lisää maito, kananmuna, suola ja sokeri. Lisää vehnäjauho vaiheittain seokseen ja vaivaa taikinaksi. Siitä ei saa tulla liian jäykkää. Anna taikinan levätä hetki ennen kuin kumoat sen työtasolle ja kaulitset sen suureksi nelikulmaiseksi levyksi.
Höylää juustohöylän avulla jääkaappikylmää voita lastuiksi niin, että saat niistä ohuen kerroksen taikinalevyn päälle. Taittele taikina kirjekuoren tapaan ja anna sen levätä. Kaulitse kirjekuoren malliseksi jäänyt taikina uudelleen niin, että siitä tulee noin puolentoista senttimetrin paksuinen levy. Leikkaa taikinasta kaistaleita ja muotoile ne viinerin muotoon. Nosta viinerit uunipellille. Paina leivonnaisen keskelle syvennys.
Aloita vaniljakreemin valmistaminen leikkaamalla vaniljatanko pituussuunnassa kahtia. Mittaa kerma ja maito kattilaan, lisää mukaan vaniljatanko. Anna seoksen kiehahtaa. Nosta kattila liedeltä ja anna seoksen vähän jäähtyä. Vatkaa yhteen keltuaiset, sokeri ja Maizena. Kaada seos kattilaan ja sekoita. Anna vaniljakreemin porista liedellä hiljalleen, kunnes sen koostumus muuttuu paksuksi ja täyteläiseksi. Poista vanilja- tanko kreemin seasta ja anna jäähtyä. Lisää kreeminokare viinereihin tekemiisi syvennyksiin.
Voitele viinerit vähän vatkatulla kananmunalla. Anna niiden sitten kohota noin puolentoista tunnin ajan. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja paista viinereitä, kunnes niiden pinta on saanut kauniin kullanruskean värin. Paistamisen aikana voit valmistaa seoksen, jolla viinerit voidellaan paistamisen jälkeen.
Sulata voi ja sokeri kattilassa. Kaada sitten sekaan vesi. Voitele viinerit sokerivesiseoksella heti, kun olet nostanut ne uunista. Voit lisätä leivonnaisten koristeeksi myös hiukan tomusokeria.
Resepti Micken Makeat – kirjasta (kuvat Linus Lindholm)
Instagram: @michaelbjorklundchef
https://www.instagram.com/michaelbjorklundchef/
Facebook: Michael Björklund Chef
YouTube: Michael Björklund Chef