Pääruoat


”Pääruoat” ovat ruokalajeja, jotka tarjoillaan aterian keskivaiheilla ja ne muodostavat yleensä aterian pääosan. Pääruoat ovat usein suurempia annoksia kuin alkuruoat ja ne voivat sisältää lihaa, kalaa, kasviksia, pastaa tai muita täyttäviä komponentteja. Pääruoat ovat tärkeä osa monenlaisten ruokakulttuurien perinnettä ja niitä voi olla monenlaisia.

Joitakin yleisiä pääruokia ovat:

  1. Liha- ja kalaruoat: Esimerkiksi pihvit, paistit, fileet, grillatut kalafileet ja curryt.
  2. Pasta- ja risottoruoat: Kuten lasagne, carbonara, spagetti bolognese, risotto alla Milanese jne.
  3. Kasvisruoat: Erilaiset kasviscurryt, kasvispaellat, wokit, quinoasalaatit jne.
  4. Keitot ja pataruoat: Kuten lihakeitto, kalaruoka, linssikeitto, lihapata, vihannespata jne.
  5. Salaatit: Vaihtoehtoisesti salaatti voi olla pääruokana, kun siihen sisällytetään esimerkiksi kanaa, kalaa, juustoa tai papuja.
  6. Pizza ja piirakat: Erilaiset täytetyt pizzat ja piirakat voivat toimia myös pääruokana.
  7. Aasialaiset ruoat: Kuten wokit, pho-keitto, sushi ja dumplingsit.

Pääruoat ovat monipuolisia ja tarjoavat mahdollisuuden nauttia erilaisista mauista ja ruokakulttuureista. Niitä voidaan valmistaa monella eri tavalla ja ne voivat sisältää monia erilaisia ainesosia. Pääruokien valmistuksessa käytetään usein enemmän aikaa ja vaivaa kuin alkuruokien tai jälkiruokien valmistuksessa, ja ne ovat monille aterian odotetuin ja täyttävin osa.

Poropyörykät (sipuliton, gl ja l)

Ainekset: 1 kg poron jauhelihaa 400g porsaan jauhelihaaa vajaa 1rkl rouhittua viherpippuria 1 tl mustapippuria noin 1 tl suolaa 1 dl turkkilaista…

Kanakebab (2 tankoa)

Tarvitset 2,4 kg kanan jauhelihaa 4-5 tl mustapippuria 3 tl suolaa 4 tl juustokuminaa 3 tl  paprikajauhetta 4-5 tl  savupaprikaa oliiviöljyä…

Vasikan entrecote paisto + uuni

Vasikan entrecote  paisto + uuni Vasikan entrecote   noin 1.5-1.8 kg suolaa pippuria rasvaa paistamiseen öljy+voi Valmistus Anna lihan lämmetä…

Paneroitua turskafilettä nopealla ja helpolla paneroinnilla

Tarvitset: turskaa fileenä oliiviöljyä suolaa ja mustapippuria pankojauhoa Lisäksi rasvaa paistamiseen Teko-ohjeet Huuhtaise fileet nopeasti. Kuivaa…

Poronkäristys

noin 700g kohmeista käristelihaa 1 iso tölkki tummaa olutta mustapippuria myllystä 1 kpl  lihafondi 1 pkt pekonikuutioita vettä *suolaa Laita…

Briami (sipuliton)

Ainekset 1 kpl punainen paprika 1 kpl keltainen paprika 2 kpl kesäkurpitsaa 2 kpl munakoisoa 5 kpl perunaa 2 luumutomaattia 1kpl 70g purkki…

Kalapiiras brittityyliin eli fish pie

Kalapiiras brittityyliin eli fish pie (1 iso vuoka tai 2 pienempää) Muusin seos Reilusti ylijäänyttä perunamuusia (noin arvio 4l) 2 kananmunaa 1 pieni…

Pekonikalkkuna

1 kpl reilu kilon painoinen  tuore kalkkunan rintafilee 1 pkt 170g HK pekonia Poista kalkkunafilee pakkauksestaan ja aseta uunivuokaan. Lado…

Palak paneer (sipuliton + tonton versio)

2 pss(300g) pakaste pinaattia 1 pkt halloumia garam masalaa juustokuminaa mustapippuria suolaa   2 reilua tl inkivääritahnaa 1-2 tl…