Kalapiiras brittityyliin eli fish pie (1 iso vuoka tai 2 pienempää)
Muusin seos
Reilusti ylijäänyttä perunamuusia (noin arvio 4l)
2 kananmunaa
1 pieni purkki smetanaa (120g)
Notkista muusia hieman sekoittamalla. Lisää joukkoon smetana ja kanamunat. Sekoita hyvin.
Kalapohja
1 pss vihreitä papuja (450g) pakaste
1 purjo
1 pss kevätsipulia
1 prk Deliciest smetanaa 20% (350g)
2dl Arla ruokakermaa 15%
2-3 rkl vaalea gluteeniton jauhoseos
n. 900g lohifileetä
suolaa
mustapippuria myllystä muutama kierros
valkopippuria ( rouhin morttelilla ja tätä on noin 1 rkl)
öljyä
Muut
rasvaa vuoan voiteluun + pinnalle
1 iso puntti tilliä
Ohjeet
Pilko sulaneet pavut 3-4 osaan. Ota purjosta valkoinen osa. Halkaise, huuhtaise ja siivuta ohueksi siivuksi. Huuhtaise kevätsipuli ja pilko pieneksi siivuksi.
Poista lohesta nahka ja pienennä lohi siivuiksi/kuutioiksi. Ei väliä miten. Paista lohipalat nopeasti pannulla pienessä tilkassa öljyä ja mausta suolalla + mustapippurilla. Ihan vain vähän pintoja molemmin puolin. Nosta sivuun odottamaan.
Lisää pannulle öljyä ja kuullota purjosilppu+ kevätsipuli. Lisää joukkoon pavut, suolaa, valkopippuri, smetana ja ruokakerma. Anna näiden lämmetä ja lisää sitten jauhot. Sekoita kokoajan. Keittele muutama minutti. Tarkista maku. Kun koostumus on paksuhko kastike nosta pannu sivuun.
Ota tilli ja silppua koko puntti tai vain lehdet irroittamalla. Jos otat pelkät lehdet niin silppuaminen onnistuu saksimalla lautasella tai mukin avulla.
Seuraavaksi rakennetaan kalapiiras kerroksittain.
Voitele vuoka ja ja laita kastikeosuus pohjalle, lado kalapalat tasaisesti ja lisää tillisilppu. Levitä muusiseos tasaisesti kalojen päälle. Tasoita pinta ja tee halutessasi lastalla/lusikalla kuviota. Pinnalle muutama pieni nokare voita tai juoksevaa rasvaa pieni roiskaus.
Vuoka uuniin reilu 150C ja noin 1½h. Tai 175C noin 45min ja pinta on saanut kauniin vaaleanruskean värin.
Itse kypsensin matalalla lämmöllä.