Pääruoat


”Pääruoat” ovat ruokalajeja, jotka tarjoillaan aterian keskivaiheilla ja ne muodostavat yleensä aterian pääosan. Pääruoat ovat usein suurempia annoksia kuin alkuruoat ja ne voivat sisältää lihaa, kalaa, kasviksia, pastaa tai muita täyttäviä komponentteja. Pääruoat ovat tärkeä osa monenlaisten ruokakulttuurien perinnettä ja niitä voi olla monenlaisia.

Joitakin yleisiä pääruokia ovat:

  1. Liha- ja kalaruoat: Esimerkiksi pihvit, paistit, fileet, grillatut kalafileet ja curryt.
  2. Pasta- ja risottoruoat: Kuten lasagne, carbonara, spagetti bolognese, risotto alla Milanese jne.
  3. Kasvisruoat: Erilaiset kasviscurryt, kasvispaellat, wokit, quinoasalaatit jne.
  4. Keitot ja pataruoat: Kuten lihakeitto, kalaruoka, linssikeitto, lihapata, vihannespata jne.
  5. Salaatit: Vaihtoehtoisesti salaatti voi olla pääruokana, kun siihen sisällytetään esimerkiksi kanaa, kalaa, juustoa tai papuja.
  6. Pizza ja piirakat: Erilaiset täytetyt pizzat ja piirakat voivat toimia myös pääruokana.
  7. Aasialaiset ruoat: Kuten wokit, pho-keitto, sushi ja dumplingsit.

Pääruoat ovat monipuolisia ja tarjoavat mahdollisuuden nauttia erilaisista mauista ja ruokakulttuureista. Niitä voidaan valmistaa monella eri tavalla ja ne voivat sisältää monia erilaisia ainesosia. Pääruokien valmistuksessa käytetään usein enemmän aikaa ja vaivaa kuin alkuruokien tai jälkiruokien valmistuksessa, ja ne ovat monille aterian odotetuin ja täyttävin osa.

poron jauhelihapihvi

Poron jauhelihapihvit pekonikääreellä

Ainekset 1 kg poron jauhelihaa suolaa mustapippuria myllystä valkopippuria myllystä 1 pkt eli 150g Pirkka pekoni tilkka rasvaa paistoon Resepti…
sinappipaisti lautasella

Sinappipaisti naudan ulkofileestä

Kastikkeeseen Resepti Putsaa naudan ulkofile kalvoista ja muista mikäli liha ei ole valmiiksi putsattua. Kuivaa lihan pinta. Sekoita mausteet…
Nyhtöpaisti naudan paistilihasta

Nyhtöpaisti naudan paistilihasta

Ainesosat noin 2,5 kg pala naudan paistia (ulko, kulma) 2-3 porkkanaa noin 1-1½ l  vettä 1x lihafondi 1 dl punaviinietikkaa ½ nippua kevätsipulia…
lasagnerullat

Täytetyt lasagnerullat  GL

Tämä ohje tulee nyt hyvin vapaasti, koska kaikkia aineksia ei mitattu, ja osa oli purkkien loppuja kaapista.  Tämä ohje on tehty gluteenittomista…

Maksalaatikko kaurasuurimoista (sipuliton)

Ainesosat 300-400 g naudan jauhettua maksaa noin 2 tl suolaa reilu  1 tl valkopippuria myllystä hienona rouheena reilu 1 tl meiramia…

Kylmäsavulohipasta

Ainekset 300g kylmäsavulohta 1 nippu kevätsipulia 1 nippu tilliä suolaa * Oliiviöljyä musta- ja valkopippuria myllystä 3 prk Juustoportin 10% …

Palapaistikastike

Ainekset Ohjeet Laita vesi kiehumaan kokkaaseen kattilaan. Anna sitten poreilla rauhakseltaanPaista lihapalat ruskeiksi pienissä erissä tilkassa…

Kylmäsavulohikiusaus

Valmistukseen tarvitset: 3 pss eli 1,5 kg perunasuikale 400 g kylmäsavustestettua lohta/kirjolohta 4 prk Juustoportin laktoositon ruokakerma 10% (3,3…

Nopea makkarakastike

Ainesosat 1 pkt HK Sininen lenkki 1 kpl Mutti tomaattipyree  140g mustapippuria rouheena 1-2 tl sokeria * suolaa tilkka rasvaa paistoon 1 …