Pääruoat


”Pääruoat” ovat ruokalajeja, jotka tarjoillaan aterian keskivaiheilla ja ne muodostavat yleensä aterian pääosan. Pääruoat ovat usein suurempia annoksia kuin alkuruoat ja ne voivat sisältää lihaa, kalaa, kasviksia, pastaa tai muita täyttäviä komponentteja. Pääruoat ovat tärkeä osa monenlaisten ruokakulttuurien perinnettä ja niitä voi olla monenlaisia.

Joitakin yleisiä pääruokia ovat:

  1. Liha- ja kalaruoat: Esimerkiksi pihvit, paistit, fileet, grillatut kalafileet ja curryt.
  2. Pasta- ja risottoruoat: Kuten lasagne, carbonara, spagetti bolognese, risotto alla Milanese jne.
  3. Kasvisruoat: Erilaiset kasviscurryt, kasvispaellat, wokit, quinoasalaatit jne.
  4. Keitot ja pataruoat: Kuten lihakeitto, kalaruoka, linssikeitto, lihapata, vihannespata jne.
  5. Salaatit: Vaihtoehtoisesti salaatti voi olla pääruokana, kun siihen sisällytetään esimerkiksi kanaa, kalaa, juustoa tai papuja.
  6. Pizza ja piirakat: Erilaiset täytetyt pizzat ja piirakat voivat toimia myös pääruokana.
  7. Aasialaiset ruoat: Kuten wokit, pho-keitto, sushi ja dumplingsit.

Pääruoat ovat monipuolisia ja tarjoavat mahdollisuuden nauttia erilaisista mauista ja ruokakulttuureista. Niitä voidaan valmistaa monella eri tavalla ja ne voivat sisältää monia erilaisia ainesosia. Pääruokien valmistuksessa käytetään usein enemmän aikaa ja vaivaa kuin alkuruokien tai jälkiruokien valmistuksessa, ja ne ovat monille aterian odotetuin ja täyttävin osa.

Palapaistikastike

Ainekset Ohjeet Laita vesi kiehumaan kokkaaseen kattilaan. Anna sitten poreilla rauhakseltaanPaista lihapalat ruskeiksi pienissä erissä tilkassa…

Kylmäsavulohikiusaus

Valmistukseen tarvitset: 3 pss eli 1,5 kg perunasuikale 400 g kylmäsavustestettua lohta/kirjolohta 4 prk Juustoportin laktoositon ruokakerma 10% (3,3…

Nopea makkarakastike

Ainesosat 1 pkt HK Sininen lenkki 1 kpl Mutti tomaattipyree  140g mustapippuria rouheena 1-2 tl sokeria * suolaa tilkka rasvaa paistoon 1 …

Gluteeniton tonnikalamakaronilaatikko

Ainekset 1 pss/400g Pirkka gluteeniton makaroni2 prk tonnikalapaloja vedessä1 puntti kevätsipulia1 tillipuntti 1l Juustoportin vapaan lehmän…
syökää kanaa

Broilerin valmistus eri keittiöissä: Aasialainen, välimerellinen ja amerikkalainen tapa

Aasialainen broilerin valmistus Aasialaisessa keittiössä broileri saa herkullisen maun erilaisten mausteiden, kuten soijakastikkeen, inkiväärin…
kanaruoka

Näin teet terveellisen broileriaterian: Ravitsemusasiantuntijan vinkit ja suosikkireseptit

Broilerin ravintoarvot Broilerinliha on erinomainen proteiinin lähde, ja siinä on vähän rasvaa. Se sisältää runsaasti B-vitamiineja, erityisesti B3…

Broilerin monipuolisuus keittiössä: Herkullisia ja terveellisiä reseptejä broilerista

Broilerin terveysedut Broileri on hyvä proteiinin lähde ja sen sisältämä rasva on suurimmaksi osaksi terveellistä, yksittäis- ja monityydyttämätöntä…

Tonnikalaa keittiössä – tässä 10 vinkkiä erilaisiin tonnikalaruokiin kuten tonnikalapastavuokaan

Tonnikalapasta: Helppo arkiruoka Tonnikalapasta on nopea ja helppo arkiruoka, joka valmistuu vaivattomasti jopa kiireisimpänäkin päivänä…

Janssoninkiusaus ja kymmenen muuta uuniruokaa

Janssoninkiusaus: Klassikko ruotsalaista alkuperää Janssoninkiusaus on ruotsalainen perinneruoka, joka on löytänyt tiensä myös suomalaiseen…