Pääruoat


”Pääruoat” ovat ruokalajeja, jotka tarjoillaan aterian keskivaiheilla ja ne muodostavat yleensä aterian pääosan. Pääruoat ovat usein suurempia annoksia kuin alkuruoat ja ne voivat sisältää lihaa, kalaa, kasviksia, pastaa tai muita täyttäviä komponentteja. Pääruoat ovat tärkeä osa monenlaisten ruokakulttuurien perinnettä ja niitä voi olla monenlaisia.

Joitakin yleisiä pääruokia ovat:

  1. Liha- ja kalaruoat: Esimerkiksi pihvit, paistit, fileet, grillatut kalafileet ja curryt.
  2. Pasta- ja risottoruoat: Kuten lasagne, carbonara, spagetti bolognese, risotto alla Milanese jne.
  3. Kasvisruoat: Erilaiset kasviscurryt, kasvispaellat, wokit, quinoasalaatit jne.
  4. Keitot ja pataruoat: Kuten lihakeitto, kalaruoka, linssikeitto, lihapata, vihannespata jne.
  5. Salaatit: Vaihtoehtoisesti salaatti voi olla pääruokana, kun siihen sisällytetään esimerkiksi kanaa, kalaa, juustoa tai papuja.
  6. Pizza ja piirakat: Erilaiset täytetyt pizzat ja piirakat voivat toimia myös pääruokana.
  7. Aasialaiset ruoat: Kuten wokit, pho-keitto, sushi ja dumplingsit.

Pääruoat ovat monipuolisia ja tarjoavat mahdollisuuden nauttia erilaisista mauista ja ruokakulttuureista. Niitä voidaan valmistaa monella eri tavalla ja ne voivat sisältää monia erilaisia ainesosia. Pääruokien valmistuksessa käytetään usein enemmän aikaa ja vaivaa kuin alkuruokien tai jälkiruokien valmistuksessa, ja ne ovat monille aterian odotetuin ja täyttävin osa.

Kokkimaajoukkueen lautasella: Porsaan ulkofilee ja grillatut kasvikset

Elokuussa Suomen kokkimaajoukkue nostaa parrasvaloihin porsaan ulkofileen, joka on kesäistä arkiruokaa vailla vertaa. Koska porsaanliha itsessään on…

Nachopelti

Nachopelti 600-800g  vähärasvaista jauhelihaa 1 tetra papuja tomaattikastikkeessa nachoja (maissilastuja) mausteita( mustapippuri yms oman maun…

Kesäkurpitsakeitto

5 kpl kesäkurpitsaa 3-5 jauhoista perunaa 2 kpl kasvisfondi 1 pieni purjo 1 rasia tuorejuustoa maun mukaan (italian yrtit, ruohosipuli, valkosipuli…

Kesäkurpitsa-tomaattivuoka juustolla

Kesäkurpitsa-tomaattivuoka 6-8 annosta. 5 kpl kesäkurpitsaa n 500g kirsikkatomaatteja tai vastaavia 1 prk Mutti kirsikkatomaatti 200g mozzarella…

Lohikeitto

1 lohifilee (nahattomana) 8-10 perunaa 1 purjo tai 1 pss kevätsipulia 6-8 porkkanaa nokare voita 2 kpl kalafondi noin 1½ l vettä n 10 kpl kokonaisia…

Chorizobroilerikastike

2 prk Arla lempiruokakerma 500g maustamaton broilerifilee /valmiit suikaleet 1 pkt Pirkka chorizomakkara paprikajauhetta mustapippuri öljyä…

Olutkastike

Ainekset: 2 dl tumma olut 2 dl kuohukerma 1 lihafondi 2 rkl mustaherukkahillo tai -hyytelö tarvittaessa suurusta tummalla Maizenalla Ohje: Keitä olut…

Beef Wellington eli naudanfilee taikinakuoressa

Beef Wellingtonin eli taikinoidun sisäfileen huolellinen valmistelu vie hiukan aikaa, mutta on taatusti sen arvoista. Se sopii mihin aikaa tahansa…