Suomalaiset perinteiset jouluruoat: imelletty perunalaatikko

0
(0)

Yksi useimpien suomalaisten joulupöytien perinteinen jäsen on perunalaatikko. Perunalaatikkoa voi tehdä monella tavalla, ja monilla onkin jopa sukupolvia omassa suvussa kulkenut suvun oma perunalaatikko-ohje, jota ei suvun ulkopuolelle jaeta. Tämä artikkeli kuitenkin käy läpi perus perunalaatikon tekemistä ja ohjeita.

Imelletty perunalaatikko (Valio)

Laatikot voi valmistaa jo hyvissä ajoin ennen aattoa ja pakastaa. Näin viime hetken kiireissä on yksi huoli vähemmän. Imelletty perunalaatikko kannattaa pakastaa ennen kypsentämistä.

Ainekset

n. 2 kgjauhoisia perunoita
4 rklvehnäjauhoja
3 rklValio voita
8 dlValio täysmaitoa
2 tlsuolaa
( 2 rklsiirappia )

Perunalaatikon ohje

  1. Keitä perunat kuorineen höyrykattilassa tai suolattomassa vedessä täysin kypsiksi. Kuori perunat kuumina. Survo ne huolella ja ripottele pinnalle vehnäjauhot. Mikäli seos on erityisen kuiva, lisää hiukan keitinvettä. Sekoita. Anna survoksen imeltyä lämpimässä paikassa kannen alla. Perunasurvoksen tulisi olla 55 – 60 -asteista. Imellytys kestää n. 5 tuntia raaka-aineista ja olosuhteista riippuen.
  2. Kun seos on löystynyt ja maistuu imelältä, lisää voi, maito ja suola. Sekoita joukkoon hieman siirappia, jos haluat lisää makeutta.
  3. Kaada seos kahteen voideltuun, n. 1 1/2 l:n vetoiseen uunivuokaan. Jätä vuoat vajaiksi, hiukan yli puolilleen, sillä ruoka kiehuu helposti yli.
  4. Paista perunalaatikkoa 150 -175 asteessa n. 2 tuntia. Jos imelletty perunalaatikko halutaan pakastaa, tee se ennen kypsennystä

Vinkki

Imellyttämisen voi tehdä esim. 55 – 60 asteisen sähkölieden uunissa. Lämpötilaa olisi hyvä tarkkailla lämpömittarilla (esim. sähköinen kinkunpaistomittari), sillä se ei saa nousta yli 75 asteen, muuten imeltyminen pysähtyy. Kannella peitetyn kattilan voi laittaa myös kylmälaukkuun. Vuoraa kylmälaukun pohja ja kattilan ympärys esim. sanomalehtipaperilla, ettei lämpötila laskisi. Sekoita ja maistele perunaseosta imeltymisen aikana muutamia kertoja. Imeltynyt perunasurvos maistuu makeahkolta ja on rakenteeltaan löystynyttä ja ulkonäöltään hiukan kiiltavää. Jos seos ei ole makeutunut ja löystynyt, jatka vielä imellytystä.

Imelletty perunalaatikko (Kotikokki)

Raaka-aineet

2 kgperunoita (jauhoisia)
2 dlvehnäjauhoja
50 gvoita tai oivariinia
0,5-1 lmaitoa
2 rklsiirappia tarvittaessa
3 tlsuolaa

Ohjeet

Keitä kuoritut, lohkotut perunat kypsiksi vähässä vedessä. Kaada vesi pois. Survo perunat muusinuijalla tai sähkövatkaimella. Anna seoksen jäähtyä suurin piirtein kädenlämpöiseksi, etteivät jauhot ’pala’.  Sekoita puolet voista ja reilu puolet jauhoista perunoiden sekaan ja ripottele loput jauhot perunoiden päälle.

Pidä kattila kannella tai muovilla peitettynä yön yli tai ainakin 5-6 tuntia huoneenlämmössä. Voit pari kertaa välillä sekoittaa muhennosta, jos olet hereillä. Sen takia ei kuitenkaan tarvitse herätä. 

Imeltyessään muhennos notkistuu. Jos sitä ei silminnähden ole kuudessa tunnissa tapahtunut, ei hätää. Lisää joukkoon pari ruokalusikallista siirappia. Sen jälkeen sekoita joukkoon kylmää maitoa niin paljon, että seoksesta tulee selvästi löysää puuroa, siis huomattavasti löysempää kuin tavallinen perunamuusi, mutta ei ihan velliä. Lisää suolaa maun mukaan; ohjeessa on karkea arvio, jolla ei pysty ruokaa pilaamaan. Syödessäkin voi tarvittaessa suolaa lisätä.

Kaada seos yhteen tai kahteen voideltuun vuokaan. Huomaa, että laatikko kuohuu uunissa, joten kuohumisvaraa täytyy olla ainakin 3-4 cm. Lisää loput rasvasta nokareina laatikoiden pinnalle.

Paista ensin n. 1/2 tuntia 200-asteisessa uunissa, jotta laatikko alkaa kiehua. Vähennä sitten lämpö noin 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä pari tuntia. Jos laatikko alkaa näyttää liian tummalta, peitä vuoka alumiinifoliolla.

Laatikko on HYLA sopivilla valinnoilla. Laktoosittomankin saa, jos valitsee sopivan rasvan ja laktoosittoman maidon. Sokeriton se on, jos et laita siirappia.

Rinnalle kinkkua tai kalkkunaa ja jouluherneitä, ilman muuta niitä purkissa myytäviä, siinä on mun jouluherkut!

Imelletty perunalaatikko (Martat)

Valmistusohje

2 1/2 kg perunoita
3/4 dl vehnäjauhoja
noin 3 dl keitinvettä
noin 1/2 l maitoa
suolaa
1-2 rkl siirappia
(voita)

1. Valitse perunoiksi hyvin soseutuvaa lajiketta.
2. Pese ja kuori perunat ja keitä ne suolattomassa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi talteen ja survo perunat.
3. Anna perunasurvoksen jäähtyä hieman kättä lämpöisemmäksi. Ohenna survosta parilla kolmella desillä lämmintä keitinvettä. Perunamassan pitää olla 55-70°C, jotta peruna imeltyy. Ei yli 75°C, jolloin perunalaatikko ei imelly.
4. Lisää massaan puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi.
5. Pane kannella peitetty perunamuusikattila noin 60°C:seen uuniin imeltymään.
6. Sekoita puolen tunnin kuluttua loput jauhot. Jatka imeltämistä vähintään 3-4 tuntia. Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun.
7. Lisää imeltyneeseen soseeseen maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen.
8. Mausta seos suolalla ja tarvittaessa siirapilla.
9. Kaada seos voideltuun uunivuokaan vain puolilleen, sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen aikana. Jos haluat, pane pari voinokaretta pinnalle.
10. Paista laatikkoa noin 150°C:ssa pari tuntia.

Kuinka hyödyllinen tämä kirjoitus oli?

Klikkaa tähteä ja anna oma arvostelusi!

Keskiarvo 0 / 5. Arvostelut: 0

Ei vielä arvosteluja - ole sinä ensimmäinen!

Koska mielestäsi tämä oli hyödyllinen...

Seuraa meitä Facebookissa!

Vastaa