Vuoden keittokirja on Sienihullu

0
(0)

Anu Braskin kokonaisvaltainen sieniruokakirja Sienihullu (Readme.fi) on Vuoden keittokirja vuonna 2022. Lisäksi Ruokatoimittajat ry jakoi kunniamaininnat teoksille Kansallisteatterin näyttelijöiden reseptikirja (Otava) ja Ninja keittiössä (Tammi). Palkinnot jaettiin Viini & Ruoka -messuilla Helsingin Messukeskuksessa perjantaina 28.10.

Ruokatoimittaja Anu Braskin ja valokuvaaja Sami Revon Sienihullu on oivaltava ja inspiroiva ruokakirja, joka tuo sienet nykypäivään. Kirjailija kuvailee sitä sienihullun niiaukseksi metsän suuntaan, nöyräksi kiitokseksi sieniapajille ja oodiksi itiöemille ja ihmeelliselle sienirihmastolle.

Ruokatoimittajat ry:n raati ihastui kirjan ammattimaiseen otteeseen, aitoihin kuviin ja rouheaan kokonaisuuteen, joka palvelee niin kokenutta kuin vasta syttyvää sienihullua. Kuvissa ruoka on upeasti pääroolissa, ja käsin tehdyt astiat ja vahvat taustavärit sopivat täydellisesti sienten seuraan. Sienet ovat Sienihullun päätähtiä!

Sienihullu houkuttelee retkelle syksyiseen metsään. Aukeaman laajuiset kuvat sienimaastosta saavat metsän sammaleet ja maatuvat lehdet tuntumaan käsissä ja tuoksumaan nenässä samalla kun kantarellit ja mustatorvisienet kutsuvat: Poimi meidät!

Ruokatoimittajia ilahduttaa, miten Sienihullu tempaa lukijan luontoon, jonne nykyihmisen kannattaa suunnata etsimään luonnosta kaikkea sitä hyvää, mitä se tarjoaa – myös ruokapöytään.

Kirjassa näkyy kirjoittajan vahva omistautuminen ja sienitietämys. Tarjolla on Braskin vuosikymmenten aikana keräämää tietoa ja osaamista ruokasienistä. Ruokatoimittajat kannustavat käyttämään sitä hyväksi!

Sisällysluettelo antaa selkeän käsityksen, kuinka monipuolisesti sieniä käsitellään. Sienihullussa on reseptiikan lisäksi sienitietoa ja tarinoita. Kirjan resepteihin rohkenee tarttua ilman suurempaa sienitietämystä. Ruokaohjeet ovat monipuolisia ja selkeitä, yksiselitteisen tarkasti laadittuja. Brask yhdistää ronskilla tyylillään ruokasieniin laadukkaita ja yllättäviäkin raaka-aineita kuten merilevää, harissaa ja ruusun terälehtiä.

Mukana on paljon perusreseptejä, jotka on tuotu uudelle tasolle kekseliäästi eri sienilajeja hyödyntämällä ja esimerkiksi tuoreita yrttejä käyttäen. Nämä sienireseptit tuovat sienet tähän päivään ja osaksi niin arkea kuin juhlaa. Suppilovahverosimpukat, mustatorvisieninuudelit ja nyhtösienitacot käyvät esimerkeiksi ruokalajeista, joita tekee mieli kokata perheelle tai ystäville.

Ruokakirjoittamisen ammattilaisina Ruokatoimittajat arvostavat myös huolella laadittua hakemistoa. Sienihullussa se on kaksinkertainen: sekä ruokalajeittain että sienilajeittain.

– Sienihullu on pitkään haudutettu kirja, olen kasannut sitä jo vuosia. Olen suunnitellut, pohtinut, mallannut. Maistellut, haistellut ja testaillut. Kerryttänyt reseptiikkaa, opetellut ja opiskellut sieniä, jututtanut sieni-ihmisiä ja sienihulluuntunut itsekin yhä vain lisää, toteaa Anu Brask.

– Metsäsienet ansaitsevat kaiken mahdollisen huomion, joten on erityishienoa, että kirja palkitaan. Kokonaisuus on kyllä meistä tekijöistäkin hieno Sami Revon kuvia, Mari Paikkarin astioita ja Ilona Braskin piirroksia myöten, joten otamme kiitollisina huomion vastaan, Brask sanoo.

 Kunniamaininnat kahdelle tiimille

Ruokatoimittajat ry antaa tänä vuonna kaksi kunniamainintaa. Molemmat kunniamaininnan saajat ovat kulttuuritekoja, jotka toimivat myös lukukirjoina.

Kunniamaininta: Kansallisteatterin näyttelijöiden reseptikirja, Kansallisteatterin Näyttelijäyhdistys, kuvat Laura Riihelä, Otava 2022

Kansallisteatterin näyttelijöiden reseptikirja kokoaa lupauksensa mukaisesti legendaaristen näyttelijöiden parhaita reseptejä vuosikymmenten varrelta. Kirja avaa ruokamuistojen ja reseptiikan kautta Kansallisteatterin maailmaa, historiaa ja näyttelijöiden elämää. Kansallisteatterin Näyttelijäyhdistyksen tuottama ja Laura Riihelän kuvaama kirja on kaunis kuin koru, ja Kansallisteatterissa kuvatut ruoat nousevat maagisiin sfääreihin. Ruokakirja juhlistaa tänä vuonna 150 vuotta täyttävää Suomen Kansallisteatteria – myös Ruokatoimittajat onnittelevat Kansallisteatteria!

Kunniamaininta: Ninja keittiössä, Heikki Valkama ja Jesper Björkell, Tammi 2022

Ninja keittiössä on kurkistus japanilaiseen ruokakulttuuriin suomalaisesta näkökulmasta. Toimittaja Heikki Valkama antaa äänen ravintoloitsija Jesper Björkellille, joka on japanilaisen keittiön lähettiläs Suomessa. Kirjan ytimessä on Björkellin kasvutarina: hän kertoo rehellisesti, miltei vereslihalla, miten koukeroisen tien on kulkenut ennen Shinobi-ravintolan avaamista. Björkellin tarina käy esimerkiksi jokaiselle joka pohtii, voisiko hän pärjätä ravintola-alalla. Monenlaisista lähtökohdista voi nousta menestykseen!

Ninja keittiössä -kirjaan on tallennettu Helsingin Kampissa toimivan Shinobin reseptiikka – kokkaa vaikka misokoisoa ja nauti se umeshu spritzin kanssa. Lisäksi Valkama perehdyttää japanilaisen keittiön saloihin; millaista ruokaa tarjotaan minkäkin tyyppisessä ravintolassa ja miten japanilaisia raaka-aineita käytetään.

Ruokatoimittajat ry:n terveiset kirjojen tekijöille Ruokatoimittajat ry arvostaa kaikkia kotimaisia kustantamoita ja tekijöitä, jotka julkaisevat ruoka- ja keittokirjoja, ja siten osaltaan tukevat ja edistävät suomalaista ruokakulttuuria. Yhdistys esittää kuitenkin toiveen, että kustantajat ja tekijät kiinnittäisivät vielä enemmän huomiota kirjojen, erityisesti tekstin, oikolukuun ja viimeistelyyn.

Ruokatoimittajat ry:n myöntämät vuotuiset palkinnot jaettiin Viini & Ruoka -messuilla Helsingin Messukeskuksessa

Kuinka hyödyllinen tämä kirjoitus oli?

Klikkaa tähteä ja anna oma arvostelusi!

Keskiarvo 0 / 5. Arvostelut: 0

Ei vielä arvosteluja - ole sinä ensimmäinen!

Koska mielestäsi tämä oli hyödyllinen...

Seuraa meitä Facebookissa!

Vastaa