Matsmart järjesti kesän aikana kilpailun, jonka ideana oli löytää Suomen vanhin mauste. Voittaja löytyi Merikarvialta – Anne Lounasvaara löysi maustekaapista 30-vuotta vanhan neilikka-mausteen lokakuulta 1994. Maustekilpailun tavoitteena oli lisätä tietoisuutta elintarvikkeiden parasta ennen-merkinnöistä.
Luonnonvarakeskuksen mukaan kotitaloudet heittävät vuosittain 124 000 tonnia syömäkelpoista ruokaa pois.1 Yksi merkittävimmistä syistä tähän on se, ettei ymmärretä mitä parasta ennen -merkinnällä tarkoitetaan. Tämän seurauksena monet heittävät pois kuivaruokaa, kuten riisiä ja pastaa, vain siksi, että ne ovat ohittaneet parasta ennen-päiväyksensä. Matsmart haluaa haastaa suomalaisia käyttämään omia aistejaan pelkän päivämäärän tarkastelun sijaan.
– Jos useammat ihmiset uskaltavat katsoa, haistaa ja maistaa tuotteita, joiden parasta ennen -päiväys on ylittynyt, voimme vähentää ruokahävikin määrää, kertoo Anna Holmqvist, Matsmartin vastuullisuuspäällikkö.
Maustekilpailussa haastettiin suomalaisia etsimään vanhimpia mausteita kotoaan tai esimerkiksi kesämökeiltään. Kilpailuun osallistuttiin monen mausteen voimin, mutta neilikka-mauste Merikarvialta vei lopulta voiton.
Tarina voittajamausteen takaa
Anne löysi mausteen isoäitinsä maustekaapista muiden vielä vanhempien mausteiden joukosta (niissä ei kuitenkaan ollut päivämäärämerkintää). Anne kertoo, että mauste päätyi kaappiin luultavasti vuonna 1993. Se on siis todennäköisesti yhtä vanha kuin maustekilpailun voittaja!
Vaikka Annen isoäiti eli vuoteen 2015 asti ja oli 89-vuotias, maustekaappia ei koskaan siivottu kunnolla, silloin eikä nyt. Siksi mausteet ovat yhä alkuperäisillä paikoillaan, aivan kuten Annen isoäiti ne aikoinaan jätti. Kun Anne kuuli kilpailusta, hän tajusi, että hänellä on varmasti mausteita kisaan.
Matsmartin kommentti parasta ennen -merkinnästä:
Toisin kuin monet luulevat, parasta ennen -päiväys ei liity elintarviketurvallisuuteen, vaan se on vain takuu elintarvikkeen valmistajalta siitä, että ruoka säilyttää laatunsa maun, värin, rapeuden, kiinteyden ja koostumuksen suhteen tiettyyn päivämäärään asti. Tämä ei tarkoita, että ruoka muuttuu syömäkelvottomaksi kyseisen päivämäärän jälkeen; usein se on hyvää viikkoja, kuukausia ja joskus jopa vuosia päivämäärän jälkeen. Jotkut ruoat, kuten etikka ja monet mausteet, eivät käytännössä vanhene koskaan.
Huomaa! Parasta ennen päivää ei tule sekoittaa ’viimeisellä käyttöpäivällä’ jolla tarkoitetaan sellaisten elintarvikkeiden merkintöjä, jotka voivat lyhyen ajan kuluttua olla terveydelle haitallisia. Tällaisia elintarvikkeita ei ole paljon, sillä on harvinaista, että elintarvikkeisiin merkitään viimeinen käyttöpäivä.
Esimerkkejä eri ruoka-aineiden oikeasta säilyvyydestä, lähde ‘Skafferiguiden’: (Ruokaopas):
Kaurapuuro: +1 vuosi
Kahvi: +1 vuosi
Säilykkeet: +5 vuotta
Jauhot: +3 vuotta
Pasta: käytännössä ikuisesti*
Suola: käytännössä ikuisesti*
Sokeri: käytännössä ikuisesti*
* Tuotteet säilyvät useita vuosia oikein säilytettynä.
1 Riipi, I., Hartikainen, H., Silvennoinen, K., Joensuu, K., Vahvaselkä, M., Kuisma, M. and Katajajuuri, J.-M. (2021). Elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmän rakentaminen ja ruokahävikkitiekartta. [online] Available at: https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/547657/luke-luobio_49_2021.pdf.