Näin kala kypsyy meheväksi grillissä – eikä tartu kiinni

0
(0)

Kalan grillaamisessa ongelmana on usein se, että kala tarttuu grilliin kiinni, eikä sitä ole helppoa kääntää. Kun ottaa avuksi halsterin, kypsentäminen muuttuu paljon helpommaksi. Halstraaminen on vaivaton, mutta näyttävä tapa valmistaa erilaisia kaloja.

Elokuun lämpimät illat kutsuvat nauttimaan grilliherkuista ystävien kanssa. Grillattu kala, uudet perunat, klassiset hölskykurkut ja piparjuurikerma muodostavat helpon ja herkullisen menun, joka kerää taatusti kiitosta ruokailijoilta.

Grillin levyn sijaan kala valmistuu tällä kertaa halsterissa. Se on metallinen, yleensä ruostumattomasta teräksestä valmistettu väline, joka muistuttaa kahta ritilää. Ne kiinnitetään yhteen ja niiden väliin asetetaan kypsennettävä ruoka, tässä tapauksessa kala. Halsteri mahdollistaa kalan helpon kääntämisen ja tasaisen kypsymisen molemmilta puolilta.

Halstraaminen on helppo tapa valmistaa ruokaa, sillä kala ei tartu kiinni alustaan ja sitä on helppo käännellä. Halstraamalla kalaan saadaan rapea pinta, samalla kun sisus pysyy mehevänä. Onnistumisen salaisuutena on se, että grillin lämpötila tulee olla riittävän korkea – mutta ei silti liian kuuma, ettei kala pala.

Halstraaminen onnistuu helposti myös nuotiolla tai muulla avotulella. Tällöin ruokaan tulee erityisen herkullinen maku, samoin kuin hiiligrillissä.

Periaatteessa kaikki kalat sopivat halstraamiseen, mutta monen suosikkeja ovat lohi ja kirjolohi, koska ne ovat rasvaisempia kaloja, eivätkä kuivu helposti.

Halstraamista voi käyttää mainiosti kokonaisiin kaloihin, esimerkiksi siikaan, sekä pieniin kaloihin, kuten ahveneen.

Parhaat vinkit halstraamiseen:

Pyyhi kala kuivaksi ja öljyä sen pinta. Öljyä huolella myös halsteri, käytä esimerkiksi rypsiöljyä.

Mausta kala suolalla, pippurilla ja yrteillä.
Voit lisätä myös sitruunaviipaleita, valkosipulia tai voita kokonaisen kalan sisään makua antamaan. Halutessasi leikkaa kala fileiksi tai paloiksi, jotta se kypsyy tasaisesti.

Aseta kala halsterin ritilöiden väliin ja sulje halsteri varovasti.

Kuumenna grilli keskilämmölle. Halsterilla kypsennettäessä liiallinen kuumuus voi polttaa kalan ulkopinnan ennen kuin se kypsyy sisältä.

Aseta halsteri grillille. Kypsennä kalaa noin 6–8 minuuttia per puoli, riippuen kalan paksuudesta. Käännä halsteria varovasti, jotta kala kypsyy tasaisesti. Kalan liha on kypsää, kun se on läpikuultamatonta ja irtoaa helposti haarukalla.

Ota kala pois grilliltä ja anna sen levätä muutama minuutti ennen tarjoilua. Tämä auttaa mehujen tasaantumisessa ja makujen asettumisessa.

Grillattua lohta piparjuurikerman ja hölskytyskurkkujen kera

noin 1,5 kg lohta
noin 0,75 dl karkeaa merisuolaa
rypsiöljyä halsteriin

Poista lohifileestä tarvittaessa suurimmat ruodot, evät ja rasvainen vatsapala. Huuhtaise kala nopeasti kylmällä vedellä.
Levitä karkeaa merisuolaa laakealle vadille, ja painele lohifileen lihapuolta suolaan niin, että suolaa tarttuu tasaisesti. Kellistä filee vadille, jolla on loppuosa suolasta. Peittele vuoka tuorekelmulla tai muovipussilla ja nosta jääkaappiin noin kahdeksi tunniksi.
Kuumenna grilli. Voitele halsteri rypsiöljyllä.
Poista lohifileestä suolamurut, ja asettele se halsterille. Aloita halstraaminen nahkapuolelta, jatka sitten lihapuolelta. Tarkkaile kalan kypsymistä ja käännä halsteri muutamaan kertaan. Älä anna kalan kuivua grilliin.
Irrota lohifilee halsterista ja nosta tarjoiluvadille. Tarjoile haaleana varhaisperunoiden, piparjuurikerman ja hölskytyskurkkujen kera.

Hölskytyskurkut

2–3 avomaan kurkkua
1 tl suolaa
3 tl sokeria
1 tl väkiviinaetikkaa
hienonnettua tilliä

Leikkaa kurkut hienonhienoiksi viipaleiksi. Laita kurkkuviipaleet syvälle ruokalautaselle ja ripota niille suolaa ja sokeria. Laita matala lautanen kanneksi ja hölskytä kurkkuviipaleita hetki. Sekoita ja lisää väkiviinaetikka. Tarkista maku ja lisää lopuksi kurkuille runsaasti tillisilppua.

Piparjuurikerma

2 dl kuohukermaa
2–3 rkl raastettua piparjuurta
2 tl väkiviinaetikkaa
2 tl sokeria
suolaa maun mukaan

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Mausta se vastaraastetulla piparjuurella, väkiviinaetikalla, sokerilla ja suolalla. Anna vetäytyä hetki jääkaapissa ja tarjoa grillatun lohen kera.

Kuinka hyödyllinen tämä kirjoitus oli?

Klikkaa tähteä ja anna oma arvostelusi!

Keskiarvo 0 / 5. Arvostelut: 0

Ei vielä arvosteluja - ole sinä ensimmäinen!

Koska mielestäsi tämä oli hyödyllinen...

Seuraa meitä Facebookissa!

Vastaa