Kokkaaminen viihteenä ja harrastuksena

0
(0)

Ruoanlaiton ja kokkaamisen ei tarvitse olla vain nälänsammuttaja. Ruokaa ja leipomuksia voi tehdä myös harrastuksena, ajanvietteenä ja tavallaan myös viihteenä, sillä välillä se on sitä kun leipomukset eivät aivan täysin onnistu, tai ruoasta tulee jokseenkin eksoottista – mutta samalla kun kokeilee uusia tapoja, uusia reseptejä ja uusia makuja, myös kehittyy itse paremmaksi kotikokiksi.

Siinä missä televisiota katsellessa tai nettipelejä pelatessa voi syödä omia naposteltavia pelisyömisiä, on hyvä aina muistaa ne huonommat vaihtoehdot:

  • rasvaiset takeaway ja kotiinkuljetus ruoat, joissa on liikaa rasvaa ja suolaa
  • kaupasta ostettavat valmiit snacksit joissa on yleensä vaikka kuinka paljon suolaa ja muuta ylimääräistä

Pienellä vaivalla saa kotona tehtyä niin ne ruoat, kuin naposteltavat – ja vieläpä terveellisesti. Entä se taloudellinen puoli? Jos haluat syödä terveellisesti, on oikeastaan ainoa keino siihen opetella itse ruoanlaitto, sillä kotiintilatut näennäisesti edulliset syötävät ovat kuitenkin hintavampia kuin kotona itse tehdyt – varsinkin jos mietit etukäteen, mitä haet kaupasta ja mitä ruokaa teet. Yhdellä kauppakerralla on mahdollista kohtuullisen helposti hakea useamman päivän ruokatarpeet ja pienellä vaivalla ruokakuluissa voi säästää vuodessa ison rahasumman.

Ruoka harrastuksena

Jos ei koskaan kokeile mitään uutta, ei oma makupalettikaan laajene. Ajattele esimerkiksi sitä, jos turkkilaiset maahanmuuttajat eivät olisi tulleet Suomeen, ei meillä olisi näin paljon pieniä ja edullisia ravintoloita ympäri Suomea. Nykyään näitä ravintoloita ovat perustaneet myös muista maista tulleet maahanmuuttajat ja saatavilla on hyvinkin paljon erilaisia makuja – mutta oletko sinä kokeillut näitä erilaisempia makuja?

Meillä on omia kokemuksia maahanmuuttaja ravintoloitsijoista, jotka ovat halunnee tutustuttaa suomalaisille oman maansa ruokakulttuuria ja makuja – ja vaikka osa asiakkaista on suhtautunut positiivisesti kokeiluihin, on suurimman osan ostokset yhtä suuntautuneet niihin vanhoihin tuttuihin raameihin eikä uudet ruokakokeilut ole sitten jääneet ruokalistoille.

Ruokaohjelmia on tullut televisioon ja suoratoistokanaville entistä enemmän ja niiden kautta on meidän jokaisen mahdollista opetella ja kokeilla eri ruokatyylejä, ja niitä makeita ja suolaisia välipaloja. Viihdettä ruoasta saa viimeistään siinä vaiheessa, kun pitää kotikestit, bileet, ja tarjoilee vierailleen itsetehtyjä annoksia.

Jos sitten haluaa viedä ruokaharrastuksensa seuraavalle tasolle, on mahdollista alkaa pitää esimerkiksi ruokablogia, tai vaikkapa käydä ravintoloissa ja kirjoittaa niistä arvosteluja. Seuraavalle tasolle kuuluu myös omien raaka-aineiden kasvattaminen omalla kasvimaalla tai jopa parvekkeella. Myös raaka-aineiden keruu esimerkiksi metsästä lisää tunnesidettä ruoanlaittoon aivan uudella tavalla.

Ruoka koko perheen akviteetti

Ruoasta on mahdollista saada koko perheen yhteistä tekemistä, jos vain tilat ja mielenkiinto antavat sille mahdollisuuden. Yhdessä tehty ruoka myös maistuu useimmiten paremmalta, koska sitä on tehty ajalla ja yhdessä. Kuinka usein oikeasti kuitenkaan tehdään yhdessä ruokaa? Nykyinen nopea elämänrytmi on tuonut kauppojen hyllyille entistä enemmän eineksiä, joiden idea on tarjota nopeasti valmista syötävää – einesannos mikroon, pari minuuttia, ja ruoka on valmista. Koska esimerkiksi sinä söit viimeksi eineksistä valmistetun ruoan? Valitettavasti monissa lounasravintoloissakin ruoat tehdään puolivalmisteista – tukusta tulee valmiit perunat ja pihvit, jopa kastikkeet ja salaatit voivat olla puolivalmisteista tehtyjä – joten se korkeatasoinen ravintolasyöminen voi monesti olla samaa tasoa, kuin jos lämmittäisit kotona sen eineksen. Koska viimeksi olet oikeasti syönyt hyvin ravintolassa, niin että ruoka-annoksesi on oikeasti maistunut joltain?

Kotona yhdessä laitetun ruoan ei tarvitse olla mitään finedining annoksia, mutta yhdessä on kiva kokkailla kaikenlaista, ja jos ruokaa tekee yhdessä, voi jokainen tehdä oman osuutensa – ja näin valmis ateria on kaikkien yhteiden panoksen kokonaisuus.

Kuinka hyödyllinen tämä kirjoitus oli?

Klikkaa tähteä ja anna oma arvostelusi!

Keskiarvo 0 / 5. Arvostelut: 0

Ei vielä arvosteluja - ole sinä ensimmäinen!

Koska mielestäsi tämä oli hyödyllinen...

Seuraa meitä Facebookissa!

Yksi kommentti artikkeliin ”Kokkaaminen viihteenä ja harrastuksena”

Vastaa