Pinaatti ja kala ovat klassinen makuyhdistelmä, joka sopii monenlaisin ruokiin. Pinaatin maanläheinen, hieman makea maku toimii loistavasti yhteen miedolta maistuvan kalan kanssa. Pinaatin kaveriksi sopivat erityisen hyvin esimerkiksi ahven ja lohi.
Kala ja pinaatti muodostavat paitsi maukkaan, myös ravinteikkaan ja terveellisen yhdistelmän. Kalassa on paljon proteiinia ja omega-3-rasvahappoja, pinaatti taas sisältää erityisen paljon A-, C- ja K-vitamiinia sekä runsaasti rautaa ja kalsiumia. Ne siis täydentävät toisiaan loistavasti.
Molemmat raaka-aineet ovat myös nopeasti kypsyviä. Helppo pinaatti-kalaruoka syntyy esimerkiksi paistamalla kalaa pannussa ja lisäämään loppuvaiheessa pannulle mukaan pinaattia. Koko ateria valmistuu muutamassa minuutissa, ja lopputulos on maukas.
Eggs Florentine on klassinen aamiaisherkku, joka loistaa vaikkapa kesäisen brunssin tähtenä. Jos pihalla kasvaa pinaattia, jääkaapissa on munia ja edelliseltä aterialta jäi yli pala savukalaa, käsillä on jo ainekset kaikkien aikojen aamupalaan. Viitseliäs valmistaa hollandaise-kastikkeen itse, mutta sitä voi myös ostaa valmiina isompien kauppojen kylmähyllystä.
Pinaattipenkin satoa – tai kaupasta ostettua pinaattia – voi hyödyntää myös näyttävään kylmäsavulohirullaan. Se toimii niin pikkusuolaisena kahvin kanssa kuin täyttävänä iltapalanakin. Se on myös mainiota tarjottavaa vieraille. Rulla sopii monelle, koska se valmistetaan gluteenittomista raaka-aineista ja sen voi tehdä myös laktoosittomana. Täytteeseen voi käyttää muitakin kaloja, esimerkiksi lämminsavulohta tai vaikkapa savustettua haukea.
Lohen ja pinaatin yhdistelmää kannattaa kokeilla myös pastoihin, keittoihin, paistoksiin ja salaatteihin. Esimerkiksi pinaatti-lohilasagne ja pinaattinen kalakeitto maistuvat koko perheelle.
Pinaattinen kylmäsavulohirulla
Pinaatin käsittelyyn:
noin 1 litra tuoretta pinaattia (100 g ryöpättynä)
vettä, suolaa
Munakasrulla:
75 g voita
1 dl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
esikäsiteltyä pinaattia
4 munaa
n. 1 tl suolaa
½ tl leivinjauhetta
Täyte:
1 rasia maustamatonta tuorejuustoa, esim. Philadelphiaa (noin 200 g)
1 dl creme fraichea
n. 150 g kylmäsavulohta
1–2 kevätsipulia
1 dl hienonnettua tilliä
1 rkl sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Koristeluun:
sitruunanlohkoja, tilliä
Aloita valmistus pinaatin ryöppäämisellä: kuumenna runsas määrä vettä kiehuvaksi. Mausta suolalla (noin 1 tl/litra vettä). Lisää kattilaan huuhdellut pinaatit. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kahden minuutin ajan. Valuta pinaatit ja viilennä ne juoksevassa vedessä. Valuta uudelleen. Purista nyrkissä kuivaksi. Jauha pinaatit hienoksi monitoimikoneessa.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Peitä leivinpelti leivinpaperilla.
Valmista munakasrulla: Sulata kattilassa voi, ja kiehauta siinä jauhot. Lisää maito ohuena nauhana samalla hyvin sekoittaen. Keitä vielä parin minuutin koko ajan sekoittaen. Lisää pinaatti sekoittaen. Anna jäähtyä.
Lisää kattilaan munat, suola ja leivinjauhe. Vatkaa seos sähkövatkaimella tasaiseksi.
Levitä taikina leivinpellille. Tasoita taikina. Paista uunin keskiosassa noin 20 minuutin ajan tai kunnes pohja on kypsä. Kumoa pohja leivinpaperille ja irrota päältä leivinpaperi.
Valmista täyte: Sekoita tuorejuusto ja creme fraiche. Leikkaa ruodoton kala pieniksi kuutioiksi, lisää se tuorejuustoseokseen. Lisää myös hienonnettu kevätsipuli ja tilli. Mausta suolalla, mustapippurilla ja sitruunanmehulla. Tarkista maku. Levitä seos jäähtyneelle munakaslevylle. Rullaa levy pitkältä sivulta kääretortun tapaan. Kiedo rullat leivinpaperiin ja alumiinifolioon.
Anna vetäytyä jääkaapissa 1–3 tuntia tai yön yli. Koristele rulla sitruunanlohkoilla ja tillillä ja laita tarjolle.
Eggs Florentine lämminsavulohella
2 paahtoleipäviipaletta paahdettuina
voita voitelemiseen
2 munaa uppomunaksi kypsennettynä
2–3 rkl väkiviinaetikkaa keitinveden joukkoon
200 g babypinaattia paistettuna
voita paistamiseen
pala lämminsavustettua (kirjo)lohta
1–2 dl Hollandaise-kastiketta
tilliä
mustapippuria ja merisuolaa myllystä
Valmista ensin Hollandaise-kastike erillisen reseptin mukaan, ellet käytä valmiskastiketta.
Paahda leipäviipaleet ja voitele ne voilla. Halutessasi voit leikata leivistä muotilla (esimerkiksi juomalasilla) pyörylät.
Valmista uppomunat: kiehauta kattilassa muutama litra vettä ja mausta se väkiviinaetikalla. Pyöräytä vesi liikkeelle esim. keittokauhalla. Riko kananmuna suoraan vesipyörteen keskukseen. Pyöräytä uudelleen ja tee samoin toiselle kananmunalle. Laske levyn lämpöä ja anna kananmunien kypsyä muutaman minuutin ajan. Nosta munat reikäkauhalla valumaan talouspaperilla peitetylle lautaselle.
Huuhtaise babypinaatti ja valuta. Kuumenna paistinpannu, sulata siinä reilu viipale voita ja lisää pinaatit. Paista käännellen, kunnes pinaatit pehmenevät. Mausta merisuolalla ja mustapippurilla.
Nosta leipäpalat tarjoilulautasille. Levitä pinaatti leiville, nosta sen jälkeen leiville reilut viipaleet lämminsavulohta ja uppomunat. Viimeistele Hollandaise-kastikkeella, tillillä sekä mustapippuri- ja merisuolarouheella.
Hollandaise-kastike
200 g kirkastettua voita eli 250 g voita
3 rkl vettä (tai valkoviiniä)
1 rkl valkoviinietikkaa
10 kpl valkopippuria rouhittuina
3 munankeltuaista
sitruunanmehua (noin puolikkaasta sitruunasta)
(sokeria)
(suolaa)
muutama tippa Tabascoa
Kirkasta voi eli sulata se kattilassa miedolla lämmöllä ja anna kiehahtaa. Kuori vaahto pois pinnalta. Jätä hetkeksi odottamaan, jolloin rasvaosa nousee pintaan ja vesiosa painuu pohjaan
Valmista mausteliemi: Mittaa pieneen kattilaan vesi ja etikka, lisää murskatut valkopippurit. Kiehauta ja keitä, kunnes jäljellä on noin kolmasosa eli suunnilleen ruokalusikallinen lientä. Siivilöi pippurit pois ja anna liemitilkan jäähtyä hetki.
Tee vesihaude: mittaa vettä kattilaan ja aseta sen päälle metallinen vatkauskulho niin, ettei vesi kosketa kulhon pohjaa. Kiehauta vesi ja säädä liesi niin miedolle lämmölle, että vesi poreilee.
Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Laita keltuaiset metallikulhoon ja lisää joukkoon jäähtynyt mausteliemi. Vatkaa voimakkaasti ja kuumenna samalla kastikkeen emulsiopohjaa, kunnes se sakeutuu. Aloita nyt voirasvan lisääminen emulsiopohjaan: ensin aivan tipoittain ja koko ajan vatkaten, sitten pikkuhiljaa norona juoksuttaen ja jatkuvasti voimakkaasti sekoittaen.
Kun koko voimäärä on ajettu kastikkeeseen, ota kulho pois vesihauteesta ja lisää tilkka sitruunanmehua. Maista kastiketta. Lisää tarvittaessa suolaa ja sokeria. Mausta halutessasi muutamalla tipalla Tabascoa. Tarjoa välittömästi.
Pro Kala ry on kalan asialla. Yhdistys tiedottaa, tuottaa materiaalia ja järjestää erilaisia tilaisuuksia ja tempauksia. Pro Kalassa on mukana koko kalan ketju vedestä ruokapöytään saakka. Kala – helppoa, hyvää ja herkullista!
Pro Kalan toiminta on osittain Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston (EMKVR) rahoittamaa. Kuvat Pro Kala ry.