Kasviksia pöytään vinkki: kukkakaalikratiini

0
(0)

Kukkakaalikratiini on herkullinen ja monipuolinen ruokalaji, joka sopii erinomaisesti niin arkeen kuin juhlaankin. Sen pehmeä rakenne ja täyteläinen maku tekevät siitä monien suosikin. Kratiini on myös erittäin muunneltavissa, joten voit helposti lisätä siihen omia suosikkiaineksiasi.

Kratiini valmistetaan yleensä uunissa ja se on suhteellisen helppo valmistaa. Se sopii hyvin pääruoaksi tai lisukkeeksi. Seuraavaksi käydään läpi kukkakaalikratiinin valmistusvaiheet sekä muutamia vinkkejä, jotka tekevät ruuasta entistäkin maistuvamman.

Ainekset

Perinteinen kukkakaalikratiini valmistetaan muutamasta perusaineksesta. Tarvitset kukkakaalin, voita, jauhoja, maitoa, juustoa, suolaa ja pippuria. Näiden lisäksi voit lisätä esimerkiksi pekonia, kinkkua, sipulia tai muita kasviksia maun mukaan.

Aineksien valinta on tärkeää, sillä tuoreet ja laadukkaat raaka-aineet takaavat parhaan lopputuloksen. Esimerkiksi kukkakaali kannattaa valita mahdollisimman tuoreena, jotta sen rakenne ja maku ovat parhaimmillaan.

Valmistusohje

  1. Kukkakaalin esikäsittely: Paloittele kukkakaali pieniksi paloiksi ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Valuta ja siirrä sivuun.
  2. Juustokastike: Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää maito vähitellen sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Lisää lopuksi juustoraaste ja mausta suolalla ja pippurilla.

Kokoaminen ja paistaminen

Kun kukkakaali ja juustokastike ovat valmiita, voit alkaa koota kratiinia. Voitele uunivuoka ja levitä kukkakaalit tasaisesti vuoan pohjalle. Kaada päälle juustokastike niin, että kukkakaalit peittyvät kokonaan. Voit halutessasi ripotella pinnalle vielä hieman juustoraastetta.

Paista kratiinia 200-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea ja kupliva. Anna kratiinin vetäytyä hetken ennen tarjoilua, jotta maut ehtivät tasoittua.

Vinkit

  1. Kokeile eri juustoja: Voit käyttää perinteisen cheddar-juuston sijasta esimerkiksi goudaa, parmesania tai mozzarellaa.
  2. Lisää proteiinia: Kukkakaalikratiiniin voi lisätä pekonia, kinkkua tai kananpaloja tuomaan lisää makua ja täyteläisyyttä.

Muunnelmat

Kukkakaalikratiinia voi helposti muunnella omien mieltymysten mukaan. Voit esimerkiksi lisätä siihen erilaisia vihanneksia, kuten parsakaalia, porkkanaa tai herneitä. Myös yrttien käyttö, kuten persilja tai timjami, tuo ruokalajiin raikkautta ja lisää makuvivahteita.

Toinen hyvä vaihtoehto on käyttää mausteita. Kokeile esimerkiksi cayennepippuria tai savupaprikajauhetta tuomaan hieman potkua kratiiniin. Myös valkosipuli ja sipuli ovat erinomaisia lisäyksiä, jotka tuovat ruokalajiin syvyyttä ja rikkautta.

Tarjoiluehdotukset

Kukkakaalikratiini sopii hyvin monenlaisten ruokien kanssa. Se toimii mainiosti esimerkiksi grillatun lihan tai kalan lisukkeena. Voit myös tarjota sen kanssa raikasta salaattia, joka tasapainottaa kratiinin täyteläisyyttä.

Kratiini on myös hyvä valinta buffettiin tai juhlapöytään. Se on helppo valmistaa etukäteen ja lämmittää juuri ennen tarjoilua. Tämä tekee siitä kätevän vaihtoehdon suuremmillekin juhlille.

Säilytys ja uudelleenlämmitys

Jos kratiinia jää yli, voit säilyttää sen jääkaapissa noin 2-3 päivää. Kratiini kannattaa peittää hyvin, jotta se säilyttää makunsa ja rakenteensa. Uudelleenlämmitys onnistuu parhaiten uunissa, jolloin kratiini saa takaisin alkuperäisen rapean pinnan.

Voit myös pakastaa kratiinin, jos haluat säilyttää sitä pidempään. Pakasta se annoskokoon leikattuna, jolloin voit ottaa sulatukseen juuri sen verran kuin tarvitset. Sulata kratiini hitaasti jääkaapissa ja lämmitä uunissa ennen tarjoilua.

Resepti K-Ruoka sivustolta: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/kukkakaaligratiini

Kuinka hyödyllinen tämä kirjoitus oli?

Klikkaa tähteä ja anna oma arvostelusi!

Keskiarvo 0 / 5. Arvostelut: 0

Ei vielä arvosteluja - ole sinä ensimmäinen!

Koska mielestäsi tämä oli hyödyllinen...

Seuraa meitä Facebookissa!

Vastaa