6 dl tummaa olutta (Kozel esimerkiksi)
50 g tuorehiivaa eli 1 pkt
2 dl vaaleaa siirappia
2 dl kaljamaltaita
2 dl vehnäleseitä
2 tl suolaa
2 dl ruisjauhoja
8 dl vehnäjauhoja
Tilkka rasvaa vuokien voiteluun
Ota tilava kattila.
Lämmitä olut kattilassa kädenlämpöiseksi. Nosta kattila pois levyltä.
Murenna joukkoon hiiva, siirappi ja maltaat joukkoon. Lisää vehnälese, suola ja jauhot. Sekoita nopeasti sekaisin.
Voitele 2 kpl noin 1½ litran vetoista leipävuokaa. Nostele taikina tasaisesti leipävuokiin . Anna kohota peitettynä lämpimässä noin tunnin ajan. Taikina on aika löysää, joten kannattaa peittää kelmulla/leivinpaperilla ennen ohutta pyyhettä.
Paista leipiä 175-asteisen uunin alaosalla noin tunnin ajan.
Jäähdytä hetki ja kumoa.