Helppo Bougatsa

0
(0)

Aineosat

Pohja:

1 pkt Myllyn Paras filotaikina

100-150g sulatettua voita

(leivinpaperia)

Täyte

4 kananmunaa

2 keltuaista

275g sokeria

1-1½ rkl vaniljatahnaa

1 rkl leivinjauhetta

4 dl täysmaitoa

4 dl kuohukermaa

Muutama rkl fariini tai muscovado-sokeria

jauhettua kanelia

tomusokeria

Resepti

Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mukaan.  Sulata voi.

Voitele vuoka reilusti (tai aseta ensin vuoan pohjalle leivinpaperi ja tämän jälkeen lisää rasvaa).

Avaa filotaikina paketista ja ota avuksi pyyhe tai kelmu. Pakkauksessa on hyvät ohjeet.

Ota 1 taikina-arkki ja pensselöi voisulalla. Aseta vuoan pohjalle siten, että myös laidolle tulee taikinaa. Toinen arkki ja taas pensselöi voilla ja aseta toisen päälle.

HUOM! Nämä kostutellaan hyvin voilla, mutta ei kuitenkaan uiteta rasvassa.

Loput taikina-arkit laitetaan toisin.

Ota jälleen yksi arkki ja tiputtele pensselistä rasvaa  vähän sinne tänne. Vekitä yksi arkki kerrallaan pituusssunnassa kevyesti ja nosta vuokaan. Aloita reunasta näiden asettelu.

Toista sama lopuille arkeille. Näitä ei aseteta tiukkaan vaan ilmavasti.

Valuttele loput voisulasta tasaisesti arkkien päälle

Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.  Tasalämpö ja keskitasolla.

Täyte

Valmista täyte. Laita kulhoon munat ja sokeri. Vatkaa kunnes sokeri on sulanut munien joukkoon. Voit sormin tunnustella tuntuuko sokeri, kun kosket massaan ja hierot sormenpäitä yhteen. Lisää vanilja, leivinjauhe, kerma ja maito. Sekoita nämä hyvin.

Laita täytettä paistetun pohjan päälle tasaisesti kauhalla. Etene kauhallinen kerrallaan, kunnes kaikki on saatu vuokaan.  Anna tasaantua 5-7 minuuttia.  Ripottele päälle hieman  tummaa sokeria.  Paista 180 asteessa  noin 25 minuuttia.

Anna hieman jäähtyä ja siirrä tarjoilualustalle.  Sirottele pinnalle tomusokeria ja kanelia.

HUOM!

Mikäli käytit leivinpaperia niin leikkaa reunoja pois laittaessasi tarjolle. Leivinpaperi toimii tässä myös hyvänä nostoapuna tai vedettäessä pois vuoasta.  Mikäli käytössäsi on  vuoka mihin ei tartu, niin silloin leivinpaperi on tarpeeton. Runsas voitelu riittää.

Ota vuoasta, leikkaa paloiksi ja laita vasta sitten kaneli + tomusokeri.

Siro erikoishieno sokeri ei kauaa kestänyt sulaa munien joukkoon. Pallovispilä  on tässä loistava työväline.

Bougatsa on kreikkalainen herkku.  Löytyy makeana ja suolaisena eri versioita.  Tunnetuin versio lienee vanijaisen makea, jossa täytteenä keitetty vaniljainen kreemi.  Näistäkin on usea eri versio. Kreikkalaisen ruoan yksi helmistä ja ehdotomasti kokeilun arvoinen.

Vuoan koko 40x32cm.

Bougatsa – Kreikan suosittu leivonnainen

Bougatsa on perinteinen kreikkalainen leivonnainen, joka hurmaa rapealla filotaikinallaan ja täyteläisellä sisällöllään. Tämä herkku on erityisen suosittu Pohjois-Kreikassa, etenkin Thessalonikin alueella, jossa sitä nautitaan niin aamupalalla kuin välipalana. Bougatsa voi olla makea tai suolainen, mutta yleisin versio sisältää vaniljakreemitäytteen, joka tekee siitä vastustamattoman herkun.

Kreikkalaiset kahvilat ja leipomot tarjoavat bougatsaa monenlaisilla täytteillä, kuten juustolla, jauhelihalla tai jopa pinaatilla. Makea bougatsa saa usein päälleen tomusokeria ja kanelia, jotka viimeistelevät sen maun. Tämä leivonnainen ei ole pelkästään paikallinen herkku, vaan se on levinnyt myös kansainvälisesti, ja monet leipomot ympäri maailmaa valmistavat sitä perinteitä kunnioittaen.

Bougatsan historia ja alkuperä

Bougatsan juuret ulottuvat Bysantin aikaan, jolloin se tunnettiin eräänlaisena täytettynä piirakkana. Alkuperäinen resepti kehittyi ajan myötä ja levisi erityisesti Ottomaanien valtakunnan mukana eri puolille Kreikkaa ja Balkania. Thessalonikista tuli bougatsan keskus, ja siellä kehitettiin useita erilaisia versioita, joista nykyään tunnetuimmat ovat vaniljakreemillä ja juustolla täytetyt vaihtoehdot.

Vaikka bougatsa yhdistetään vahvasti Kreikkaan, samanlaisia leivonnaisia löytyy myös muista Itä-Euroopan ja Lähi-idän maista. Esimerkiksi Turkissa börek muistuttaa bougatsaa, ja Balkanilla tunnetaan useita samantyyppisiä piirakoita. Bougatsan suosio on säilynyt vuosisatojen ajan, ja sen valmistus on edelleen tärkeä osa kreikkalaista ruokakulttuuria.

Kuinka hyödyllinen tämä kirjoitus oli?

Klikkaa tähteä ja anna oma arvostelusi!

Keskiarvo 0 / 5. Arvostelut: 0

Ei vielä arvosteluja - ole sinä ensimmäinen!

Koska mielestäsi tämä oli hyödyllinen...

Seuraa meitä Facebookissa!

Vastaa