Varo helppoa virhettä – väärä paistolämpötila voi pilata pizzan

0
(0)

Kesällä pizza paistuu ja maistuu ulkona. Tyyli on vapaa, mutta paistolämpötiloissa on syytä olla tarkkana. Pizzauunissa lämpötila kohoaa 400 asteeseen ja paistoaika on vain pari minuuttia. Grillissä pizzakiven päällä aikaa menee noin kymmenen minuuttia. Kylmään grilliin pizzaa ei pidä laittaa. Paistettavaksi sopivat niin pakastepizzat kuin itse tehdyt italialaisherkutkin. Pizzahiivataikina valmistuu muutamassa minuutissa, eikä trendikäs hapanjuuritaikinakaan ole haastava valmistaa. Kokosimme taulukkoon ohjeet täydelliseen pizzaan; olipa se sitten pakastealtaasta tai itse tehty.

Pizzatrendi jatkaa Suomessa voittokulkuaan. Pizzoja tehdään kotikeittiöissä nyt enemmän kuin koskaan. Pakastepizzojakin syödään vuodessa 40 miljoonaa, josta kesällä 10 miljoonaa. Kesällä vaivattomuus on valttia. Grilli kuumenee liki jokaisella koti- ja mökkipihalla. Pizzan paisto omassa pizzauunissa on tämän kesän ykköstrendi, ja pizzauuni siksikin monen kesäkokkaajan ostoslistalla. Pizzauunissa pizza paistuu parissa minuutissa.

– Pizzauunissa pizzan valmistus on todella nopeaa, sillä uunin lämpötila nousee nopeasti 400 asteeseen. Näin kuoresta tulee rapea ja täytteet kuumenevat nopeasti, Dr. Oetkerin markkinointipäällikkö Katariina Iivonen kertoo ja jatkaa:  

– Myös pakastepizza onnistuu pizzauunissa, kunhan se sulatetaan ensin. Esimerkiksi sulatettu La Mia Grande -pizza valmistuu pizzauunissa puolessatoista minuutissa. Pizzaa kannattaa pyöräyttää paiston aikana muutaman kerran, koska pizzauunin lämpö tulee uunin takaosasta. Ja alle jauhoja, jotta pizza ei tartu kiinni, Iivonen muistuttaa.  

Grilliin sopii raaka pohja

Pizzan voi mainiosti valmistaa myös grillissä. Grilli tulee kuumentaa kunnolla noin 220–250 asteeseen ennen grillauksen aloittamista. Aikaa tähän menee varttitunti. Aika voi vaihdella grillistä ja ulkolämpötilasta riippuen. Jos pakastepizzan laittaa viileään grilliin ja sitten kääntää lämmöt täysille, niin syötäväksi saa korpun pizzan. Maltti on valttia myös paiston aikana.

–  Grillin kansi pitää malttaa pitää kiinni. Tasainen lämpö on se, jonka ansiosta pizzasta tulee juuri oikeanlainen sekä maultaan että rakenteeltaan. Jos kantta availee, välillä on kylmä ja välillä kuuma. Lopputuloksena pizzan pohja palaa ja pinnan juusto jää sulamatta. Kansi siis kiinni, lämpömittarista lämmön tarkistus ja ajastin päälle, niin kesäpöytään saadaan herkkua tarjolle, Iivonen toteaa.

Grilliin ja pizzauuniin sopivat erityisen hyvin paksumpipohjaiset pakastepizzat. Parhaiten grillattavaksi sopii pizza, jossa on raaka pohja. 

– Kauppojen pakastealtaista löytyy pizzoja, joissa pohjaa ei ole esipaistettu, vaan se kohoaa ja paistuu ensi kerran vasta kesäkokin grillissä tai pizzauunissa. Tällaisia ovat esimerkiksi Dr. Oetker Casa di Mama -pizzat, kertoo Iivonen.

 Pakastepizzan voi laittaa kuumaan grilliin pizzakiven tai taitellun folion päälle suoraan pakkasesta. Pizza valmistuu noin kymmenessä minuutissa, samassa ajassa kuin keittiön uunissa.

Hapanjuuripizza on mainettaan helpompi valmistaa

Vaikka pizzan tekee alusta loppuun itse, ei keittiössä tarvitse hikoilla tuntikausia. Tänä kesänä kuuminta hottia ovat artesaanipizzat. Kotikokkaajat panostavat laadukkaisiin raaka-aineisiin ja esimerkiksi trendikkääseen hapanjuureen pizzapohjassa. Hapanjuuri on perinteinen leivonnassa käytetty valmistustapa, ajalta ennen hiivaa. Moni nykykokkaaja kuitenkin kokee hapanjuurileipomisen haastavaksi siinä käytetyn juuren takia. Kun käyttää kuivattua hapanjuurta, leipominen on helppoa.

– Hapanjuuren makua saadakseen ei enää tarvitse hoivailla juuripurkkia. Kuivattua hapanjuurta ei tarvitse herätellä ja ruokkia, vaan se on heti käyttövalmis ja toimiva. Pizzan hapanjuuripohja valmistuu nopeimmillaan parissa tunnissa, Dr. Oetkerin tuotepäällikkö Anna Hätälä vinkkaa ja jatkaa:  

– Taikinan kohotessa voi valmistaa tomaattikastikkeen. Tomaattikastikkeessa tärkeää on laadukas tomaattimurska. Tomaattimurska maustetaan maun mukaan suolalla, tuoreilla yrteillä ja valkosipulilla. Kastike keitetään kokoon, jotta se ei olisi liian nestemäistä. Kastikkeen voi jättää vähäsuolaiseksi, jos täytteet ovat suolaisia. Jos käyttää valmiskastiketta, sitäkin on hyvä keittää hieman kasaan, Hätälä sanoo.

Pizza kohoaa paistaessa

Kun haluaa tehdä pizzan nopeasti ja vaivattomasti itse, luotettava ja maukas vaihtoehto on Nopealla pizzahiivalla valmistettu pizzapohja.  Pizzahiivalla taikina valmistuu viidessä minuutissa.

– Pizzahiiva ei vaadi kohottamista, koska siinä on kuivahiivan lisäksi juuri tähän tarkoitukseen suunniteltu kohotusaine. Täytteet voi asetella taikinalle saman tien. Pizza kohoaa paistaessa, Hätälä sanoo.

Pizzaa kuin pizzaa paistaessa on syytä tuntea oman paistopaikkansa metkut. Grillejä ja pizzauuneja on monenlaisia. Ohjeet lukemalla ja kokeilemalla oppii tuntemaan oman grillinsä ja pizzauuninsa. Ulkona paistettu pizza on takuuvarma suosikkikesäherkku.

Helppo ja nopea kesäpizza

Reseptistä valmistuu kaksi suurta pizzaa.

Pizzataikina1 pss Dr. Oetker Nopea pizzahiiva -seosta
500 g vehnäjauhoja
1 tl sokeria
1 tl suolaa
3 rkl ruokaöljyä
2,5–3 dl kylmää vettä

TäyteTomaattikastiketta
Tuoretta mozzarellaa tai juustoraastetta
Vapaavalintaisia täytteitä kuten chorizoa, rucolaa, tomaattia, perunaa, punasipulia, oliivia, rosmariinia

Valmistus1.Lämmitä grilli (220°C) tai pizzauuni
2. Sekoita keskenään pussin sisältö, vehnäjauho, sokeri ja suola. Lisää öljy ja vesi vähän kerrallaan.
3. Vaivaa hetken aikaa pehmeäksi, taipuisaksi taikinaksi. Jaa taikina kahtia ja kauli molemmat osat jauhotetulla pöydällä 2–3 mm paksuisiksi levyiksi.
4. Siirrä molemmat pizzapohjat leivinpapereille ja täytä pizzat tomaattikastikkeella, juustolla ja muilla haluamillasi täytteillä.
4. Paista pizzaa n. 12–14 minuutin ajan grillissä tai muutama minuutti pizzauunissa
5. Viimeistele esimerkiksi tuoreella tomaatilla ja rucolalla.

Urheilusta ja sen seuraamisesta

Muistatko vielä Tukholman Globenin, se on nykyään Avicii Areena. Tai mitä tapahtui juuri Lahdessa, kun Red Bull juoksutapahtuma valtasi Lahden suurmäen? Nykyään tapahtumia on entistä enemmän ja valikoimat sen kun laajenevat – kiitos pitkälti aikuisten lisääntyvän vapaa-ajan ja nousseen elintason. Vai olisiko sittenkin Golf se sinun valintasi, ja sitä auttamassa ovat sitten erilaiset Golf-videot. Tässä kaikessa kehityksessä ja lisääntyneessä tarjonnassa myös vastuullisuus (sustainability) on noussut aivan uusiin otsikoihin.

Taloudenhallintaan apua ja uusia ajatuksia

Lainamarkkinat ovat myös laajentaneet palveluitaan, ja kuka tahansa meistä aikuisista voi hakea lainaa netistä yhdestä palvelusta ja saada vastauksena useamman lainatarjouksen. Toisaalta myös lukemalla voi oppia lisää historiasta, jonka kautta kuitenkin lähes kaikki nykyajankin tapahtumat ovat selitettävissä. Ja jos sitten siitä talousrahasta jää ylimääräistä, niin ainahan naisena voi sitten shoppailla vaikka uusia vaatteita. Taloudenhallinnan ajatusten mukana tulevat helposti suunnitelmiin myös kierrättäminen ja oma hiilijalanjälki, kysymyksiä, joita pitää silloin tällöin miettiä.  Taloudenasioita ajatellessa ja suunnitellessa voi vastaan tulla paljon termejä joista ei ole aiemmin kuullutkaan, kuten annuiteetti ja tasaerä. Tai voihan tilanne olla sellainenkin, että olet tilanteessa missä tarvitset apua toiselta, tai sinä olet se, joka antaa apuja arjen raha-asioiden hoitoon toisen puolesta.

Valmistaudu syksyyn ja talveen

Kun kaikki liikuntasuoritteet ovat kalenterissa, ja oma talous tsekattu kuntoon, on aika tarkistaa auto syksyn kelejä varten, onhan renkaat kunnossa? Syksyn tullessa pitää koiranomistajienkin muistaa pari tärkeätä asiaa koiran kanssa ulkoillessa metsässä. Syksyn tullessa aurinkoiset päivät alkavat hetkellisesti ainakin vähentyä ja syksyn sateet tulevat, silloin voi välillä myös oma työmotivaatio laskea, mutta onneksi voi omalla ajattelulla löytää työmotivaation uudelleen. Toisaalta taas yrittäjät voivat syksyllä miettiä uutta ilmettä oman yrityksen ilmeeseen talvikautta ajatellen, sillä on taloudellinen tilanne maailmalla mikä tahansa, elämä ja liiketoiminta jatkuu kuitenkin.

Kuinka hyödyllinen tämä kirjoitus oli?

Klikkaa tähteä ja anna oma arvostelusi!

Keskiarvo 0 / 5. Arvostelut: 0

Ei vielä arvosteluja - ole sinä ensimmäinen!

Koska mielestäsi tämä oli hyödyllinen...

Seuraa meitä Facebookissa!

Vastaa