Uusia ideoita aamu- ja iltapaloihin: 3 x herkullinen leipä

0
(0)

Miten suomalaiset nauttivat kalaa ilta- ja aamupalalla? Kekseliäästi, mutta yleisin tapa hyödyntää kalaa on laittaa leivälle joko graavia tai kylmäsavukalaa. Herkulliset, kalaisat leivät sopivatkin sekä arkeen että juhlaan.

Aamupalalla kylmäsavulohi ruisleivän päällä on kyllä aika herkkua. Iltapalalla toimii parhaiten tonnikalalämppärit.”

Suomalaiset syövät kalaa monipuolisesti ja kekseliäästi päivän kaikilla aterioilla – ainakin Pro Kalan sosiaalisen median kanavissa tekemän kyselyn perusteella. Pro Kala kysyi toukokuun lopussa Parasta Evästä -tilin Facebookissa ja Instagramissa, miten suomalaiset nauttivat kalaa aamu- ja iltapalalla. Vastauksia kertyi yli 300 kappaletta.

Tyypillisin tapa nauttia kalaa oli yhdistää leipää, mieluiten ruisleipää, ja graavi- tai kylmäsavukalaa.

”Iltapalaksi savustettua lohta ruisleivän päälle ja juomaksi maito.”

”Tonnikalaa leivän päällä, graavia ja kylmäsavua tai paistettua lohta karjalanpiirakan päällä. Tosin menee ilman leipääkin.”

 Leivän päällä – sopii hyvin leikkeleen sijasta!

Graavikalana mainittiin monipuolisesti siika, särki, lohi ja myös hauki. Moni graavasi kalansa itse, ja moni kertoi valmistavansa itse myös savukalaa tai uunilohta, jota nautitaan leivällä. Leivälle sopivat mainiosti myös esimerkiksi paistetut ahvenet ja kalamurekepihvit. Sillileivät mainittiin myös, samoin silakka.

”Silakkapihvi leivän päällä sopii niin aamu-, väli- kuin iltapalaksi. Nyt on parasta silakka-aikaa, joten se on edullistakin.”

Iltapalojen suhteen ruokien valikoima oli vielä aamiaista laajempi. Moni nautti illalla kalaa ja perunoita tai salaattia, jossa on kalaa – esimerkiksi savulohisalaattia yrttien kera. Kalaa nautittiin myös tonnikalapiirakan muodossa, vohveleiden täytteenä ja iltanuotiolla paistetun lohen muodossa. Kala saattoi olla myös illan salaherkku.

”Iltapalalla kylmiä kalapuikkoja ja kermaviilikastiketta, nautitaan seisten jääkapin ovella mukamas ”ihan vaan yks tai kaks” ja kuitenkin niitä menee ainakin viisi.”

Nämä kolme herkullista kalaisaa leipää valmistuvat helposti ja sopivat sekä moneen tilanteeseen:

Skagen-leipäset

1 saaristolaisleipä

Skagen-tahna
300 g katkarapuja
½ ruukkua tilliä
2 kevätpunasipulia varsineen
2 dl täysmajoneesia
1 dl craime fraichea
sitruunamehua
suolaa ja pippuria

Koristeeksi: tilliä, kevätsipulia ja sitruunaa


Valmista ensin skagen-tahna. Kaada katkaravuista liemi pois, jos käytät liemeen säilöttyjä rapuja tai sulata ravut, jos käytät pakasterapuja.
Hienonna tilli ja punasipuli varsineen (jätä hiukan varsisilppua ja tilliä koristeeksi). Sekoita majoneesi, craime fraice, sipulisilppu, tilli ja katkaravut keskenään kulhossa. Lisää joukkoon sitruunamehua, mausta suolalla ja pippurilla. Anna tahnan vetäytyä jääkaapissa.

Asettele saaristolaisleipäsiivut tarjottimelle, lusikoi päälle katkaraputahnaa ja koristele tillillä, kevätsipulisilpulla ja sitruunaviipaleilla.

Lämminsavulohileivät

1 patonki
300 g lämminsavukalaa, esim. lohta
2 syöntikypsää avokadoa
sitruunamehua, suolaa ja pippuria


Koristeluun: tilliä ja sitruunaa

Leikkaa patonki ohuiksi viipaleiksi. Irrota lämminsavukalasta haarukalla sopivia paloja ja asettele ne leiville. Kuori avokadot, poista kivet ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Asettele siivut leiville, mausta sitruunamehulla tummumisen estämiseksi. Ripottele päälle hiukan suolaa ja pippuria. Koristele tillillä ja sitruunalla.

Kylmäsavulohileivät

1 pkt saaristolaisnappeja tai muuta tummaa leipää
1 pkt maustettua tuorejuustoa (esim. ruohosipuli)
250 g kylmäsavulohta
1 prk pieniä kapriksia
sitruunamehua

Koristeluun: tilliä ja sitruunaa

Levitä saaristolaisnapit tarjottimelle ja voitele ne tuorejuustolla. Leikkaa kylmäsavulohisiivut sopiviksi paloiksi ja asettele kauniisti leiville. Kokoa leiville keko pieniä kapriksia, purista päälle sitruunamehua ja koristele leivät tillillä ja sitruunalohkoilla.

Oletko itse kalastaja? Lue tästä lisää kalastuksesta.

Kuinka hyödyllinen tämä kirjoitus oli?

Klikkaa tähteä ja anna oma arvostelusi!

Keskiarvo 0 / 5. Arvostelut: 0

Ei vielä arvosteluja - ole sinä ensimmäinen!

Koska mielestäsi tämä oli hyödyllinen...

Seuraa meitä Facebookissa!

Vastaa