Mistä kala tulee ruokapöytään?

0
(0)

Kalastus, kalanviljely ja kalanjalostus tulevat tutuiksi tuoreiden videoiden avulla. Joko tunnet Vedestä ruokapöytään -kanavan?

Suomalaiset kuluttajat haluavat syödä kotimaista kalaa, ja vähittäiskaupalle kala on tärkeä imagotuote. Kalaa syödään Suomessa suhteellisen runsaasti, mutta suositusten mukaan sen syöntiä tulisi edelleen lisätä. Nyt helmikuussa kannattaa herkutella vaikkapa kalakeitolla, sillä kansallista kalakeittopäivää vietetään 14.2.

Kaupoissa ja ravintoloissa tarjolla oleva kotimainen kala on peräisin ammattikalastajilta ja kalanviljelijöiltä. Mutta millainen on kalan matka kuluttajan lautaselle – siitä kerrotaan kiinnostavasti uudella Vedestä ruokapöytään -YouTube-kanavalla. Se esittelee suomalaista kalataloutta monipuolisesti videoiden avulla. 

Videoiden avulla voit tutustua esimerkiksi näihin aiheisiin:

Kalastus

Kun kalaa pyydetään myyntiin, kyse on kaupallisesta kalastuksesta. Suomalainen ammattikalastus jaetaan avomerikalastukseen, rannikkokalastukseen ja sisävesikalastukseen, ja päätoimisia ammattikalastajia oli Suomessa vuoden 2021 lopussa reilut 700.

Kalanviljely

Suomessa on erinomaiset edellytykset omavaraisuuteen kalanviljelyssä. Kalaa kasvatetaan Suomessa meri- ja sisävesialueilla sekä kiertovesilaitoksissa. Tärkeimmät ruokatuotannon lajit ovat kirjolohi ja siika.

Kasvatettu kala on monien luonnonkalojen tavoin vastuullinen elintarvike, lisäksi se on myös terveellinen ja ilmastoystävällinen valinta. Suomen runsaat vesivarat tarjoavat erinomaiset edellytykset vesiviljelyn kehittymiselle, ja kalanviljelyn lisääminen onkin Suomen ja myös EU:n sinisen kasvun keskeisimpiä tavoitteita.

Katso video:

Kalankasvatus Suomessa
Kalankasvatusta Suomen sisävesillä
Kalankasvatusta saaristomerellä


Kalakauppa ja kalanjalostus

Kalakauppaa ja kalanjalostusta harjoittavat yritykset varmistavat kalatuotteiden saatavuuden kuluttajille. Kotimainen alkutuotanto ei yksin riitä kattamaan kalan kysyntää Suomessa, vaan lisäksi tarvitaan tuontikalaa.
Valtaosa kalasta myydään kuluttajille päivittäistavarakaupan kautta, ja vaikka kalan osuus päivittäistavarakaupan myynnistä on keskimäärin alle kaksi prosenttia, sen imagoarvo on suuri. Lisäksi kalaa myydään muun muassa erikoisliikkeistä, suoramyyntipisteiltä, Reko-renkaan kautta ja kauppatoreilta.

Katso video
:
Kalanjalostus Suomessa
Kalan vähittäiskauppa Suomessa
Tukkutoiminta kalaketjussa


Tiesitkö?

Suomelaiset syövät kalaa fileepainoksi laskettuna noin 14 kg vuodessa per henkilö. Määrä sisältää kaiken kalan: kaupallisesti kalastetun, viljellyn ja maahantuodun kalan sekä vapaa-ajan kalastuksen saaliit.

Kalatalousalalla toimi vuonna 2020 yhteensä 1860 yritystä ja se työllisti 2 517 henkilötyövuotta. Kotimaisen kaupallisen kalastuksen arvo oli vuonna 2020 47 miljoona euroa ja vesiviljelyn noin 75,8 miljoonaa euroa.

Kansallista kalakeittopäivää vietetään aina helmikuussa, tänä vuonna sitä vietetään ystävänpäivän kanssa samaan aikaan eli 14.2.

HUOM: Kalakeittopäivän tiedote, jossa on mukana neljä herkullista kalakeittoreseptiä, lähetetään medialle maanantaina 13.2 kello 10. Herkullisia reseptejä kalakeittoihin ja muihin kalaruokiin löydät Pro Kalan nettisivuilta.

Kuinka hyödyllinen tämä kirjoitus oli?

Klikkaa tähteä ja anna oma arvostelusi!

Keskiarvo 0 / 5. Arvostelut: 0

Ei vielä arvosteluja - ole sinä ensimmäinen!

Koska mielestäsi tämä oli hyödyllinen...

Seuraa meitä Facebookissa!

Vastaa