Kahvia käytetään usein paitsi juomana, myös erilaisissa ruoissa ja leivonnaisissa. Esimerkiksi kahvileipien ja -kakkujen suosio on suuri erityisesti joulun aikaan. Kahvia voidaan käyttää myös erilaisissa marinadeissa ja kastikkeissa, kuten esimerkiksi grillatun lihan tai paistetun kalan kanssa. Kahvin makua voi myös hyödyntää esimerkiksi suklaakakun tai brownieiden valmistuksessa. Kahvikapselit kuten Dolce Gusto taasen ovat valmiiksi useimmiten maustettuja kahveja.
Jotkut erikoiskahvit, kuten esimerkiksi cappuccino tai latte, ovat myös suosittuja raaka-aineita erilaisissa jälkiruoissa, kuten tiramisussa tai kahvilusikoiden päällä.
Joulun aikaan kahvin mausteisuus ja aromikkuus näkyy myös ruoassa, kuten glögissä, jossa käytetään usein kanelia, kardemummaa, neilikkaa ja inkivääriä. Kanelia ja kardemummaa käytetään myös monissa joululeivonnaisissa, kuten joulupullissa ja piparkakuissa.
Kahvireseptejä
Tässä muutamia herkullisia kahvireseptejä:
- Kahvin ja suklaan yhdistelmä – Mokka-suklaamousse
- Vaahdota 2 dl kermaa ja sekoita joukkoon 1 dl vahvaa kahvia ja 100 g sulatettua tummaa suklaata.
- Lusikoi annoskulhoihin ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti.
- Koristele esimerkiksi raastetulla suklaalla tai kermavaahdolla.
- Kahvi ja jäätelö – Kahvilattejäätelö
- Kiehauta 2 dl kermaa, 2 dl maitoa, 1 dl vahvaa kahvia ja 1 dl sokeria.
- Vatkaa 3 keltuaista ja sekoita kahvisekoitus joukkoon.
- Kuumenna seos kattilassa miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes se sakenee.
- Siivilöi seos ja jäähdytä se huoneenlämpöiseksi.
- Sekoita joukkoon 2 dl kylmää kuohukermaa ja jäähdytä seos jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.
- Käytä jäätelökoneessa tai laita pakastimeen ja sekoita 30 minuutin välein, kunnes seos on jäätelöä.
- Mausteinen joulukahvi
- Keitä 2 dl vahvaa kahvia ja sekoita joukkoon 1 rkl fariinisokeria, 1 tl kanelia, 1/2 tl kardemummaa ja ripaus muskottipähkinää.
- Lisää joukkoon tilkka kermaa tai kookosmaitoa ja koristele esimerkiksi kanelitangolla.
- Kahvijuoma glögimäisesti
- Kiehauta 2 dl vahvaa kahvia ja sekoita joukkoon 1 rkl fariinisokeria, 1/2 tl kanelia, 1/4 tl inkivääriä, ripaus neilikkaa ja kardemummaa.
- Lisää joukkoon tilkka kermaa tai kookosmaitoa ja lämmitä juoma halutessasi kattilassa.
- Kahvipannacotta
- Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään.
- Kuumenna 2 dl kermaa kattilassa ja lisää joukkoon 1 dl vahvaa kahvia ja 1/2 dl sokeria.
- Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota ne kahviseokseen.
- Kaada seos annoskulhoihin ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.
- Tarjoile esimerkiksi marjojen kanssa.