Ainekset
1 rasia Creme Bonjour savuporo-tuorejuusto (200g)
150g creme fraichea eli ranskankerma
100g paketti kylmäsavuporopaisti
½ purkkia Felix special minikurkku
1-2 tl piparjuuritahnaa
1 reilu rkl tuoretta timjamia
kevätsipulin tummanvihreää varsiosaa (tässä oli 3kpl varsiputkia)
2dl purkki Pirkka laktoositon vispikerma
rouhittua mustapippuria
3 liivatelehteä + vesi
*suolaa
Koristeluun:
Timjamia, kurkkua, kylmäsavuporoleikkelettä tai muu vastaava
Ohjeet
**Vuoraa iso reilu litran vetoinen rasia tai pari pienempää elmukelmulla.
Vatkaa vispikerma löysäksi vaahdoksi ja laita jääkaappiin odottamaan.
Silppua pieneksi poroleike, kevätsipuli ja minikurkku. Laita kulhoon nämä ja sekoita yhdessä tuorejuuston ja ranskankerman kanssa. Lisää kermavaahto ja sekoita jälleen hyvin. Mausta mustapippurirouheella, timjamilla ja piparjuuritahnalla. Sekoita hyvin ja tarkista maku.
Laita liivatelehdet kylmään veteen noin 5 minuutiksi.
Kiehauta tilkka vettä eli noin 0,5 dl verran. Purista liivatelehdet ja laita veden joukkoon. Katso, että sulaa ja on tasainen lios. Kaada massan joukkoon ohuena nauhana ja koko ajan sekoittaen.
Kaada massa vuorattuun kulhoon, ja tasoita nuolijan avulla. Peitä elmukelmulla pinta.
Nosta jääkaappiin ja anna hyytyä vähintään 4-5h tai mielellään yön yli.
Avaa rasia ja siirrä elmukelmut sivuun, kumoa tarjoiluvadille ja koristele haluamallasi tavalla.
Nauti leivän päällä, täytä ruisnapit, tarjoa kylmänä alkupalana jne.
* en lisännyt lainkaan suolaa, koska osa tuotteista itsessään ovat voimakassuolaisia. Lopputulos on todella suolainen, mikä korostuu näin vähäsuolaisena käyttäjänä. Muutamalla muutoksella saa suolamäärää alemmas. Tuorejuusto maustamaton versioon vaihtamalla ja tuore kurkku korvaamaan minikurkut. Makua lisäämällä mm timjamin määrää. Myös leikkeleissä voi valita tuotteen missä vähemmän suolaa, mutta näissä erot eivät ole kovin suuret.
** Elmukelmua laitoin pitkän pätkän yli rasian mitan. Näin saa käännettyä massan päälle suojaksi ja samalla kumotessa avattuna auttaa tiputtamaan massan rasiasta.