Joululaatikot tehdään ajoissa

0
(0)

Miksi nyt?

Näin syyskuun viimeisenä päivänä on taas hyvä hetki pohtia joulua ja jouluruokia.  Olen aina tehnyt joululaatikot valmiiksi pakakseen viimeistään viikolla 42. Ajoittuu sopivasti etelän syyslomaviikkoon. Monille tuossa ajassa on jonkunlaista lomaa.  Ja usko pois niin säilyvät pakastimessa hyvin.  Laita raakana, esipaistolla tai kypsäksi paistettuna. Toimii joka tapauksessa.  Lähempänä joulua on paljon muuta tekemistä, joten nyt tehtynä säästät itseäsi.  Ajoittaminen on ne taikasanat ja taikatekemiset. Tekeminen ei ole lainkaan niin työlästä mitä annetaan paikoin ymmärtää. Aikaa menee, mutta siitä valtaosa on keittämistä tai paistoa. Suurin osa ajasta itse tekemiseen vie kuoriminen ja pilkkominen.

Ajankohta on paras juuri nyt, koska porkkana on makea ja mehukas. Samaa mehukkuutta on myös lantussa, ja maku mitä parhain.   Lantussa maistii lanttu.  Itse havainnut ja omaan makuun myöhemmin tehty lanttu on kuivakka ja puiseva. Lantun maku on kitkerämpi. Tässä kohtaa kannattaa muistaa, että ruoasta puhuttaessa on kyseessä makuisia.

Porkkanalaatikko

Tästäkin löytyy eri variaatioita, miten ja millä. Perinteinen on se riisin/riisipuuron tehty.  Toiset tekevät mannasuurimoon.  Osaa raastaa porkkanan muun massan joukkoon. Osa keittää, osa keittää ja soseuttaa.

Itsellä meni varsin pitkään ennen kuin opin pitämään porkkanalaatikosta, ja siksi nyt sanonkin et kokeilkaa eri variaatioita tehdä. Saatat löytää sen mihin ihastut. Näin kävi itselle.  Kannattaa pohtia, että johtuuko se inhotus koostumuksesta tai aineiden yhdistelmästä.  Tykkään riisipuurosta, tykkään mannapuurosta, mutta nämä yhdistettynä porkkanaan ei vain maistunut.  Olin jo monia vuosia tehnyt muulle perheelle ja jouluvieraille porkkanalaatikkoa, mutta itse en sitä syönyt.  Erään kerran taas, ja tästä ei ole kovinkaan montaa vuotta, oin tekemässä porkkanalaatikkoa.  Silloin tuli se ahaa elämys ja päätin tehdä porkkanalaatikon hyvin samalla tavalla mitä lanttulaatikon. Tuota uutta versiota, kun paiston jälkeen maistelin, niin ihastuin makuun.  Opin tykkäämään ja syömään porkkanalaatikkoa.  Suosittelen rohkeasti kokeilemaan.

Lanttulaatikko

Olen tehnyt kahdella tavalla lanttulaatikkoa.  Kuori, pilko, keitä, soseuta on se tutumpi.   On kokeiltu myös kokonaisten ja kuorimattomien lanttujen kääriminen folioon ja yöksi uuniin kypsymään.  On sitten vain halkaistu ja kaavittu sisus ulos.  Uunitettuna tulee tiiviimpi lantun maku, Tässä onnistuu molemmin tehtynä.   Kuoriminen ja pilkkominen raakana vaatii aikaa ja varovaisuutta.  Tässäkin kokeilemalla löytää sen itselle parhaimman tavan. Teet kummin tahansa, niin taattu lantun tuoksu on talossa muutaman päivän.

Bataattilaatikko

Tätä moni vertaa porkkanalaatikkoon.  Väri on hyvin sama. Maku hurmaa. Molempia yhdistää makeus. Tämäkin rantautui meille kokeilun jälkeen.  Tähän jäätiin heti kerrasta kiinni. Nopea tehdä.  Bataatti nimittäin kypsyy nopeasti. Maustamalla saa tähänkin variaatioita.  Tämä tulee yhtä helpolla, mitä porkkanalaatikkokin. Kuoriminen on hieman haasteellisempaa paikoin. Kokeilemisen arvoinen ehdottomasti.  Itse käytän bataattilaatikkoon vain bataattia. Löytyy myös ohjeita, joissa mukana muutakin mm porkkanaa ja perunaa.  Tämä ei millään tavoin syrjäytä meidän perinteisiä laatikkojamme, vaan tuon rinnalle yhden lisämaun.  Toisaalta tämä on hyvä vaihtoehto sellaiselle, joka ei niin välitä meidän suomalaisten perinteisistä.

Perunalaatikko

Tämä lienee niistä yksi kiistellyimmistä.  Miten perunalaatikko kuuluu tehdä ja koska. Tässä lienee näkyvän parhaiten tekijän perintö ja alueelliset erot.  Painii tekemisessä samassa sarjassa karjalanpaistin kanssa. Kiistellyt, mutta rakastetut ruoat. Hyvähän se on, että ruoka herättää keskustelua.  Tämä on monelle se vaikein laatikko onnistumisen kannalta.  Tämä on se meidän perheemme pakko olla joululaatikko. Muusta voisin melkein jopa tinkiä, mutta tästä en. Tätä on pakko olla.  Olen tehnyt tätä äitini opeilla. Joutunut tekemään pieniä muutoksia johtuen ruokavalioon tulleita muutoksista, mutta mausta ja koostumuksesta en silti olen joutunut luopumaan.

Haasteellisuudesta tai helppoudesta huolimatta uskalla kokeilla.  Tähänkin ruokaan löytyy useita erilaisia ohjeita, mutta aloita siitä mikä tuntuu itselle omimmalta.

Muut laatikot

Kaiken näiden lisäksi on vielä laatikot: maksa, aurapunajuuri ja lihaton makea makaronilaatikko.  Näistä meillä ei ole mitään ollut. Ei ole osunut omaan makuun. Lapsuuden kodissa oli maksalaatikkoa, mutta sille ei ole sijaa meillä. Aurapunajuuri on näistä se mitä saatan kokeilla muutoin.  Meillä on kuitenkin neljää eri laatikkoa ja se riittää. On muistettava, että sitä syötävää on muutakin.  En ole koskaan ottanut ja omaksunut sitä tapaa, että jotain kuuluu olla, koska kuuluu jouluun! On haaskausta laittaa sellaista mitä kukaan ei syö.  Laatikkovalikoimaa siis on kattavasti olemassa, ja eihän ne tähän lopu. Juureksia kaupan pulloillaan mistä tehdä. Mikään ei estä laittamasta omia mixejä, ja niistä rakentaa se oma laatikkoruoka ja joulu.

Rohkeus

Uskalla kokeilla rohkeasti, Valitse se tosiaan se resepti mikä tuntuu omimmalta. Jos jotain menee pieleen, niin pohdi mikä on se kohta mikä ei onnistunut. Jos ei sovi omaan makuun niin muuta tai vaihda reseptiä. Ensikertalaiselle suosittelen, että kokeile ajoissa uutta ja uutta reseptiä.  Ei ole väärin oikaista ja vaikka ostaa jo valmiit soseutetut juurekset.  Osta valmiit kaupasta, osta markkinoilta, pitopalvelut myöskin kauppaa paikoin.  Ja aina voit viime kädessä tuunata ja vähän lisä maustaa.

Uskalla yrittää.

Kuinka hyödyllinen tämä kirjoitus oli?

Klikkaa tähteä ja anna oma arvostelusi!

Keskiarvo 0 / 5. Arvostelut: 0

Ei vielä arvosteluja - ole sinä ensimmäinen!

Koska mielestäsi tämä oli hyödyllinen...

Seuraa meitä Facebookissa!

Vastaa