Piparjuurta ja inkivääriä loppuvuoden herkkuhetkiin

0
(0)

MKN Ruokaneuvojen joulukuun teemakasveina ovat piparjuuri ja inkivääri. Nämä voimakkaat kasvit sopivat hienosti talvikauden aterioihin.

Piparjuuri kasvaa myös Suomessa monen ryytimaassa, mutta se on jäänyt viime vuosina hieman sivuun kasvimaan aarteiden joukossa. Piparjuuri kaipaakin nyt uutta nostetta. Vahvan makunsa ansiosta piparjuurta on käytetty lihan ja kalan maustamisessa sekä mausteena esimerkiksi etikkasäilönnässä. Paahtopaisti ja piparjuurikastike ovat klassinen yhdistelmä.

Inkivääri sen sijaan on monelle tutumpi. Ja vaikkei inkivääri vielä olisi käytössä omassa keittiössä, kannattaa kokeilla sen käyttöä rohkeasti. Inkiväärin maku on voimakas, mutta samalla lämmittävä. Se tuo aasialaista aromia kotoisiinkin ruokiin. Inkivääriä voi käyttää lihojen marinadeihin, leivontaan, jälkiruokiin, säilöntään ja juomiin. Joulupöydässä inkivääri maustaa perinneruoat uudella tavalla.

Miten piparjuurta voi käyttää?

”Piparjuuri on ruoissa parhaimmillaan tuoreena raastettuna. Sen maku muuttuu kitkeräksi kypsennettäessä. Kun käytät piparjuurta kuumiin ruokiin, lisää se aina vasta loppuvaiheessa”, neuvoo Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Suvi Malin.

”Käytä raastettua piparjuurta esimerkiksi kylmissä kastikkeissa. Sekoita voihin, kermavaahtoon tai ranskankermaan ja tarjoa lihan tai kalan kanssa. Tai paista kuorimaveitsellä vuoltuja lastuja nopeasti voissa, mausta suolalla ja tarjoa paistetun kalan kanssa.”, Suvi Malin vinkkaa.

Piparjuuressa on C-vitamiinia, kaliumia, rautaa, proteiinia ja kuitua.

Raastettu piparjuuri kannattaa käyttää nopeasti, koska ilman hapen vaikutuksesta sen maku ja kirpeys haihtuvat nopeasti ja sen mausteinen potku katoaa. Suositeltavaa onkin raastaa vain kerralla tarvittava määrä.

”Jos piparjuuri ei ole tuttu, kokeile ensin varovasti. Kokeile pikkujoulutarjottavina pieniä suolaisia makupaloja, sapaksia. Voit yllättyä positiivisesti!”, Suvi toteaa.

Inkivääri toimii kuivattuna ja tuoreena

Inkivääriä käytetään mausteena tuoreena, tahnana tai kuivattuna jauheena. Tuoreen ja kuivatun inkiväärin maku eroaa voimakkaasti toisistaan, joten kannattaa käyttää reseptissä mainittua tuotetta. Usein kuitenkin kuivatun, jauhetun inkiväärin voi korvata inkivääriraasteella tai -tahnalla tai päinvastoin.

”Tuoreen inkiväärin käsittely on helppoa. Jos käytät viipaleita kuumaan juomaan, riittää pelkkä pesu kuumalla vedellä. Jos haluat raastaa, silputa tai suikaloida inkiväärin, juuri kannattaa kuoria.”, Suvi Malin kertoo. ”Poista kuori kuorimaveitsellä, pienellä terävällä veitsellä tai ruokalusikalla raaputtamalla. Paina lusikkaa kunnolla kuoren pintaan. Voit käyttää hieman voimaakin rapsuttaessa kuorta pois.”

Inkivääri säilyy jääkaapissa vihanneslokerossa pitkään hyvänä rasiassa tai ilmatiiviissä pussissa, ettei juurakko kuivu.

Suomalainen sapas-lajitelma illanistujaisiin ja pannacotta hillosilmällä

Piparjuuritahnalla täytetyt liharullat

6-8 annosta
G

150 g paahtopaistia tai muuta kypsää lihaa viipaleina

Täyte:

1 pieni omena
0,5 maustekurkkua
1-3 tl raastettua piparjuurta
100 g ranskankermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
ripaus mustapippuria

  1. Huuhtele omena, jos se on kotimainen. Ulkomainen kannattaa kuoria. Leikkaa omena pieniksi kuutioiksi. Kuutioi myös maustekurkun puolikas. Laita kuutiot kulhoon.
  2. Lisää piparjuuriraaste. Mausta ensin pienellä määrällä. Sekoita joukkoon ranskankerma, tuorejuusto ja pippuri. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa piparjuurta. Laita seos hetkeksi jääkaappiin.
  3. Levitä ohuita paahtopaistiviipaleita leikkuulaudalle ja nosta joka viipaleelle reilu teelusikallinen täytettä. Rullaa liha täytteen ympärille, leikkaa rullat tarvittaessa puoliksi ja nosta tarjoiluvadille.

Piparjuuritäyte sopii myös erinomaisesti myös nokareina esimerkiksi pienille ruisleipäsille, kasvisten dippaukseen tai täytettyihin leipiin.

Munanpuolikkaat piparjuuritäytteellä

4-8 annosta
G

4 kananmunaa
1-2 tl raastettua piparjuurta
0,5 dl kermaa
1 tl dijon-sinappia
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria

pinnalle tuoretta yrttisilppua ja rosepippuria

  1. Keitä munat koviksi (n. 10 minuuttia) ja jäähdytä ne kylmässä vedessä. Kuori ja halkaise jäähtyneet munat.
  2. Ota keltuaiset erikseen pieneen kulhoon ja aseta valkuaiset tarjoiluvadille.
  3. Lisää keltuaisten joukkoon piparjuuriraaste, kerma ja sinappi sekä mausteet. Survo haarukalla ainekset tasaiseksi tahnaksi. Tarkista maku ja lisää halutessasi esimerkiksi piparjuuriraastetta.
  4. Lusikoi tai pursota keltuaistahna valkuaisten koloihin. Koristele ja nosta tarjolle muiden jouluisten pikkuherkkujen kanssa.

Punajuuri- inkiväärikeitto

4-8 annosta
G

500 g punajuuria
1-2 rkl tuoretta inkiväärin raastetta
1 rkl öljyä
7 dl vettä
1 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
1 tl hunajaa
150 g ranskankermaa

  1. Kuori punajuuret ja inkivääripala. Leikkaa punajuuret pieneksi kuutioksi ja raasta inkivääri.
  2. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota punajuuria muutama minuutti. Lisää inkivääri ja jatka vielä pari minuuttia.
  3. Kaada sekaan vesi, kuumenna kiehuvaksi. Sekoita joukkoon, suola, pippuri ja timjami. Keitä kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes punajuuri on pehmeää. Lisää tarvittaessa vettä, jos tuntuu, että vettä haihtuu liikaa.
  4. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää ranskankerma ja hunaja. Kiehauta ja tarkista maku.

Keitto sopii hyvin pikkujoulujen sapastarjoiluun, jolloin pienistä laseista tai mukeista tarjoiltuna annoksesta riittää useammalle. Jouluaterian alkukeittona resepti sopii neljälle.

Inkivääripannacotta

4-6 annosta
G

2 liivatelehteä
2-3 cm:n pala tuoretta inkivääriä
2 dl kuohukermaa
1 dl kevytmaitoa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl turkkilaista jogurttia (maustamaton)

Pinnalle:

Inkivääri-omenahilloa, hedelmiä tai marjoja

  1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
  2. Kuori inkivääripala ja leikkaa viipaleiksi. Laita inkivääri, kerma, maito ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoitellen ja anna kiehua varoen pari minuuttia. Poista inkivääripalat seoksesta.
  3. Purista liivatteista enin vesi pois ja sekoita kermaseokseen. Anna jäähtyä 10 minuuttia ja lisää vaniljasokeri sekä jogurtti.
  4. Kaada seos pieniin laseihin ja anna niiden hyytyä peiteltynä jääkapissa noin kaksi tuntia.
  5. Koristele annokset halutessasi inkivääri-omenahillolla, hedelmälohkoilla tai marjoilla ennen tarjoilua.

Inkivääri-omenahillo

G M V

10 isohkoa, hapokasta omenaa
2 rkl raastettua inkivääriä
3 dl vettä
3 dl hillosokeria
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia tai kaksi kanelitankoa

  1. Huuhtele omena, jos se on kotimainen. Ulkomainen kannattaa kuoria. Poista siemenkota ja leikkaa hedelmät rouheiksi kuutioiksi. Laita omenakuutiot kattilaan ja lisää raastettu inkivääri joukkoon.
  2. Kaada sekaan vesi. Kiehauta ja keitä noin 5 minuuttia.
  3. Lisää sokeri, kardemumma ja kaneli. Jatka keittämistä vielä noin 10 minuuttia välillä varovasti sekoittaen, jottei omena soseudu liikaa, mutta myöskään ei pala pohjaan.
  4. Purkita hillo puhtaisiin, kuumiin lasipurkkeihin tai pakasta sopivissa rasioissa.

Nauti ihanan inkiväärinen omenahillo erilaisten juustojen kanssa tai esimerkiksi joulupöydässä lihan kera. Hillo sopii mainiosti myös erilaisten maitopohjaisten jälkiruokien sekaan.

Maa- ja kotitalousnaiset on valtakunnallinen ja kansainvälisesti linkittynyt asiantuntijajärjestö, jonka toiminnan keskiössä on ruoka- ja ravitsemusosaamisen vahvistaminen, maiseman- ja luonnonhoidon kehittäminen, yrittäjyyden tukeminen sekä järjestötoiminta ja yhteisöllisyyden vahvistaminen.

Toiminnallamme rakennamme kestävää, osaavaa ja osallistavaa yhteiskuntaa. Tarkastelemme asioita suomalaisen maaseudun näkökulmasta kaupunkeja unohtamatta.

MKN Ruokaneuvot palvelee ruokakulttuurin, ravitsemuksen ja ruokakasvatuksen alalla järjestämällä mm. ruokakursseja. https://www.maajakotitalousnaiset.fi/palvelut/mkn-ruokaneuvot

Kuinka hyödyllinen tämä kirjoitus oli?

Klikkaa tähteä ja anna oma arvostelusi!

Keskiarvo 0 / 5. Arvostelut: 0

Ei vielä arvosteluja - ole sinä ensimmäinen!

Koska mielestäsi tämä oli hyödyllinen...

Seuraa meitä Facebookissa!

Vastaa