Lettujen historia ja ensimmäiset reseptit

0
(0)

Lettujen historia ulottuu kauas menneisyyteen, ja ne ovat olleet osa monien kulttuurien ruokaperinnettä. Lettujen alkuperä voidaan jäljittää antiikin Kreikkaan ja Roomaan, joissa litteitä taikinaleivonnaisia valmistettiin erilaisista jauhoista ja nesteistä. Kreikkalaisissa lähteissä mainitaan ”tagenites”, ohuita paistettuja taikinoita, jotka muistuttavat nykypäivän lettuja.

Euroopassa letut yleistyivät keskiajalla, jolloin niiden reseptit alkoivat levitä eri maihin. Aluksi letut olivat yksinkertaisia ja niissä käytettiin vain perusraaka-aineita, kuten jauhoja, maitoa ja kananmunia. Myöhemmin reseptit monipuolistuivat ja niihin lisättiin erilaisia täytteitä ja mausteita.

Keskiaika ja renessanssi

Keskiajalla letut olivat suosittuja erityisesti Ranskassa ja Englannissa, missä niitä tarjoiltiin usein juhlapäivinä ja erityistilaisuuksissa. Ranskalaiset kehittivät omat erityiset lettunsa, ”crêpes”, jotka valmistettiin vehnäjauhoista ja paistettiin ohuiksi ja rapeiksi. Englannissa letut tunnettiin nimellä ”pancakes”, ja ne olivat paksumpia ja pehmeämpiä kuin ranskalaiset vastineensa.

Renessanssin aikana letut saivat uusia makuja ja muotoja, kun Eurooppaan saapui uusia raaka-aineita ja mausteita muualta maailmasta. Esimerkiksi sitrushedelmät, vanilja ja suklaa alkoivat näkyä letturesepteissä, mikä teki niistä entistä herkullisempia ja monipuolisempia.

Reseptien leviäminen ja variaatiot

Lettujen reseptit levisivät nopeasti eri puolille maailmaa, ja jokainen kulttuuri kehitti omat versionsa tästä suositusta ruoasta. Esimerkiksi venäläiset valmistavat blini-nimisiä lettuja, jotka ovat paksumpia ja usein hiivalla kohotettuja. Skandinaviassa letut tunnetaan nimellä ”pannkakor” ja niihin lisätään usein marjoja tai hilloa.

Amerikassa letut kehittyivät paksummiksi ja pehmeämmiksi ”pancakes”-versioiksi, jotka tarjoillaan usein vaahterasiirapin ja voin kanssa. Japanissa letut tunnetaan nimellä ”okonomiyaki”, ja niihin lisätään usein kaalia, lihaa ja erilaisia kastikkeita.

Ensimmäiset dokumentoidut reseptit

Ensimmäiset dokumentoidut lettureseptit löytyvät antiikin Kreikan ja Rooman aikakirjoista. Esimerkiksi Apicius, roomalainen keittokirja, sisältää ohjeita litteille taikinoille, jotka paistetaan ja tarjoillaan hunajan kanssa. Myös keskiaikaisissa eurooppalaisissa keittokirjoissa on ohjeita lettujen valmistukseen, joissa käytetään yksinkertaisia raaka-aineita ja paistomenetelmiä.

Keskiaikaisessa Englannissa ensimmäiset lettureseptit löytyvät ”The Forme of Cury” -nimisestä keittokirjasta, jossa ohjeistetaan käyttämään jauhoja, munia, maitoa ja mausteita lettutaikinan valmistukseen. Ranskassa ensimmäiset crêpes-reseptit löytyvät 1300-luvun keittokirjoista, ja ne ovat hyvin samankaltaisia kuin nykyiset crêpes.

Letut eri kulttuureissa

Letut ovat saaneet monia erilaisia muotoja ja makuja eri kulttuureissa. Esimerkiksi Intiassa letut tunnetaan nimellä ”dosa” ja ne valmistetaan riisistä ja linssijauhoista. Dosa on usein maustettu ja tarjoillaan erilaisen täytteiden, kuten perunan ja sipulin, kanssa. Kiinassa letut tunnetaan nimellä ”jianbing” ja ne ovat suosittuja katukeittiöruokia, joihin lisätään usein munia, vihanneksia ja lihaa.

Ranskassa crêpes voivat olla joko suolaisia (crêpes salées) tai makeita (crêpes sucrées). Suolaiset crêpes valmistetaan usein tattarijauhoista ja täytetään juustolla, kinkulla ja kananmunalla. Makeat crêpes taas täytetään yleensä hillolla, suklaalla tai hedelmillä.

Modernit variaatiot ja innovaatiot

Nykyään letut ovat yhä suositumpia, ja niistä on kehitetty lukuisia moderneja variaatioita. Gluteenittomat ja vegaaniset lettureseptit ovat yleistyneet, ja monet ravintolat tarjoavat erilaisia täytteitä ja makuja vastaamaan erilaisten ruokavalioiden tarpeisiin. Myös terveellisemmät vaihtoehdot, kuten täysjyvä- tai kaurajauhoista valmistetut letut, ovat nousseet suosioon.

Innovatiiviset kokit ympäri maailmaa luovat jatkuvasti uusia tapoja nauttia letuista. Esimerkiksi lettukakut, joissa letut pinotaan kerroksittain täytteiden kanssa, ovat saavuttaneet suuren suosion erityisesti juhlatilaisuuksissa. Myös suolaiset täytteet, kuten savulohi ja avokado, ovat tulleet suosituksi lisäykseksi perinteisiin lettuihin.

Reseptilistaus

  1. Peruslettu
    • 2 dl vehnäjauhoja
    • 2 kananmunaa
    • 5 dl maitoa
    • Ripaus suolaa
    • Voita paistamiseen
  2. Crêpes
    • 2 dl vehnäjauhoja
    • 3 kananmunaa
    • 2,5 dl maitoa
    • 1 rkl sokeria
    • Ripaus suolaa
    • Voita paistamiseen
  3. Blinit
    • 2 dl tattarijauhoja
    • 2 dl vehnäjauhoja
    • 1 pussi kuivahiivaa
    • 3 dl maitoa
    • 2 kananmunaa
    • Ripaus suolaa
    • Voita paistamiseen

Kuinka hyödyllinen tämä kirjoitus oli?

Klikkaa tähteä ja anna oma arvostelusi!

Keskiarvo 0 / 5. Arvostelut: 0

Ei vielä arvosteluja - ole sinä ensimmäinen!

Koska mielestäsi tämä oli hyödyllinen...

Seuraa meitä Facebookissa!

Vastaa