Tuleva kesä, kaverit ja grilliruoka

0
(0)

Kuinka hyvä sinä olet grillaamaan vai oletko enemmänkin grilliruokien syöjä? Seuraatko mieluummin vierestä, kun joku toinen grillaa? Jokainen meistä voi grillata omalla tavallaan ja tulla oman taloutensa grillausmestariksi, sillä grillaamalla voit valmistaa yhtä hyvin niin kasvisruoat kuin liha-annoksetkin, täysin omista ruokavalioistasi lähtien. Grillit voivat olla jopa kesäjuhlien pääosissa, sillä niitä voi olla yhtä aikaa useampi käytössä, ja jokaisella niistä voi olla omat tarkoituksensa. Ja grillaamisessa, kuten yleensäkin kokkaamisessa, kokeileminen ja testaaminen kannattaa, sillä ne parhaimmat makuyhdistelmät saattavat tulla aivan erikoisista yhdistelmistä. Toisaalta taas aivan perus grillaaminen epäsuoralla tulella tai lämmöllä ilman mitään erikoisia kastikkeita tuo jo ruokaan sen oman savuisen makunsa. Monet nykyaikaiset verkkokaupat, kuten Hobby Hall, ovat ottaneet vapaa-ajan harrastukset ja grillaamisen hyvin huomioon omassa verkkokaupassaan tarjoten myös välineet kunnon grillaustapahtuman järkkäämiselle.

Grillejä joka lähtöön

Hobby Hallista on saatavilla tarvikkeiden lisäksi luonnollisesti monia erilaisia grillejä. On grillejä, joissa valmistetaan nopeammin syötävää grilliruokaa, ja sitten on myös hitaammin valmistettavaa savustettavaa ruokaa, eli enemmän sitä amerikkalaistyylistä barbeque-ruokaa, joka pohjautuu pitkään valmistusaikaan. Toisaalta kuitenkin suomalaisten tapaan grillata makkaraa grillissä voi jokainen meistä samaistua, eikä siinä ole mitään pahaa, vaikka välillä se makkara olisikin kasvismakkaraa.

Itse grillaamiseen voi suhtauta monella tavalla, eikä mikään niistä ole väärä. On aivan yhtä oikein käyttää vuorokausi brisketin savustamiseen savustingrillissä kuin käydä pikaisesti grillaamassa pari tomaatit pääruoan lisukkeeksi oman terassin pallogrillissä tai siinä isossa monipoltingrillissä.

Naapurusto ja grillaaminen

Monissa naapurustoissa on jopa Suomessa syntynyt kesäperinteeksi yhteiset kesägrillaustapahtumat, jonne tuodaan omat ruoat ja grillataan parilla isolla tai pienellä grillillä yhdessä ja vietetään aikaa testaten uusia makuja ja viettäen aikaa yhdessä. Näissä tapahtumissa annetaan myös toisille yleensä jokin lahja, joka myös liittyy tavalla tai toisella grillaamiseen.

Muiden kanssa grillaamisessa on myös se hyvä puoli, että monesti oppii jotain uutta, kuten grillaustekniikkaa tai tapoja tai maustamiseen liittyviä reseptejä. Kaikenlaiset mausteet ja reseptit löytyvät kyllä netistäkin, ja täältä reseptinurkankin resepteistä, mutta niitäkin on kiva päästä muokkaamaan omaan makuun sopivaksi – rohkeasti vain kokeilemaan. Grilliin voi laittaa aivan yhtä hyvin ananasrenkaita kuin kesäkurpitsaa tai paprikoitakin – mutta niin myös niitä pihvejä, makkaroita ja isompiakin kokonaisuuksia. Kannattaa kuitenkin opiskella hieman lihojen lämmöistä ja mahdollisista tarvikkeista, joita grillaamiseen on tarjolla, jotta grillillä voi valmistaa kokonaisen aterian ilman, että mitään osioita täytyy valmistaa keittiössä.

Tarvikkeilla ja lisäosilla, kuten halsterilla, on siistimpää grillata kokonaisia kaloja tai vastaavia lihoja, jotka muuten eivät pysyisi kasassa, vaan lihanpalaset tipahtelisivat grillin ritilöiden välitse grillin lämpölevyille tai alla oleville hiilille.

Se, grilllaatko hiilillä tai kaasulla tai sähköllä, ei ole se olennainen asia, vaan se, että grillaat niitä ruokia, mistä tykkäät ja kehittelet uusia yhdistelmiä laajentaaksesi omaa ruokaympyrääsi. Jokainen meistä voi keksiä uutta grillattavaa tai uusia tapoja grillata – ja mikäs sen parempaa, jos sen tekee kavereiden kanssa samalla hauskaa pitäen ja uusia muistoja luoden.

Uusia ajatuksia grillaamiseen

Oletko koskaan itse savustanut mitään isompaa lihapalaa tuntikausia savustimessa? Vai onko käynyt niin, että olet nähnyt vain elokuvissa ja matkailuohjelmissa näitä amerikkalaisia smokehouse-ravintoloita? Näitä ruokia on Suomessakin jo muutamassa oikeassa smokehouse-paikassa saatavilla, mutta tätä ruokaa voi tehdä kotonakin, aivan tavallisella sähkösavustimella – aikaahan sinä kuluu, mutta kyllä tuntikausia savustettu naudan brisketti on jotain sellaista, jota jokaisen lihansyöjän tulisi maistaa vähintään kerran elämässä. Savustimeen sopivat myös kaikenlaiset kasvikset ja juurekset – kannattaa testata aina oman maun mukaan, eikä pidä lannistua, jos aina ei onnistu. Eivät ne ammattilaisetkaan onnistu jokaisella kerralla.

Kuinka hyödyllinen tämä kirjoitus oli?

Klikkaa tähteä ja anna oma arvostelusi!

Keskiarvo 0 / 5. Arvostelut: 0

Ei vielä arvosteluja - ole sinä ensimmäinen!

Koska mielestäsi tämä oli hyödyllinen...

Seuraa meitä Facebookissa!

Vastaa