Tilliliha kaikkien aikojen kamalinta ja lihapullat parasta kouluruokaa

0
(0)

Kasvisruoka ei maistu, miksi pinaattiletut ovat silti ylivoimainen suosikki?

”Jo joutui armas aika”, kajahtaa pian koulujemme juhlasaleissa, kun koululaiset kirmaavat kesälomille. Kouluvuosi on päätöksessä. Noin 900 000 lasta ja nuorta on päässyt nauttimaan tämänkin kouluvuoden ajan maksuttomasta kouluruoasta, jota on tarjottu Suomessa jo 74 vuoden ajan. Mikä kouluruoka oli herkkua ja minkälaisia muistoja kouluruokailusta on jäänyt? Sitä selvitettiin Unilever Food Solutionsin teettämässä kansallisessa kouluruokakyselyssä*). Kouluruokien kaikkien aikojen ylivoimaisen inhokkipalkinnon voittaa tilliliha, kakkossijan saa veriletut ja pronssia nappaa jauhemaksapihvit. Lihapullat, makaronilaatikko ja uunimakkara ovat parhaiden kouluruokien TOP 3. Tämän päivän koululaisten toiveina olisivat hyvänmakuiset kasvisruoat ja vähemmän jonottamista. Erityisesti aasialaiset maut maistuisivat. Teriyaki perunanuudelivuoan valitsi Suomen kansa uusien kouluruokavaihtoehtojen ykköseksi. Kouluruokamuistoihin ovat jääneet pakkosyöminen, pinaattilettujen syömiskisat ja jäätynyt maito.

Tilliliha on inhokkiykkönen

Vaikka kouluruokalistat ovat muuttuneet 74 vuoden aikana melkoisesti, ovat muutamat kotiruokaklassikot, kuten lihapullat ja makaronilaatikko olleet lempikouluruokia useilla eri vuosikymmenillä. Kestosuosikkeja ovat kautta vuosien olleet myös uunimakkara, perunamuusi ja jauhelihakastike. Raasteista ja salaateista suosituin on ollut porkkanaraaste. Ikävimmät kouluruokamuistot liittyvät tillilihaan. Veriohukaiset, jauhemaksapihvit, maksalaatikko, kaalikeitto ja kaaliraaste eivät nekään ole vuosien aikana kuuluneet koululaisten suosikkeihin.

  • Laadukkaasta lihasta oikeaoppisesti valmistettu tilliliha on todella herkullista. Ilmeisesti tilliliha päätyi kouluruokainhokiksi pelkästään väärän valmistustavan vuoksi, mikä sinänsä on sääli. Tilliliha katosi koulujen ruokalistoilta 1990-luvulla. Nuo kouluruokien ikisuosikit, kuten lihapullat ja makaronilaatikko tulevat olemaan varmasti ruokalistoilla vielä kymmeniä vuosia eteenpäinkin, toteaa Unileverin kouluruoka-asiantuntija, kokki Sami Lamminaho.
  • Pienillä ja edullisilla muutoksilla on myös helppo uudistaa ikiklassikoita. Uudenlaisella maustamisella ja muutamilla uusilla raaka-aineilla saadaan perinteisiin ruokiin uutta eloa. Tästä hyvänä esimerkkinä on kaaliraasteen nykyversio Korealainen kaalisalaatti, jossa on marinoitua punakaalia, inkivääriä, valkosipulia ja seesamia. Ja näin kammoksuttu kaaliraaste saadaan taatusti nostettua herkkujen TOP 10-listalle, kertoo Lamminaho.

Kasvisruoka ei maistu nuorille, miksi pinaattiletut ovat silti parasta kouluruokaa?

Kouluruokakyselyssä tuli esiin, että eri sukupolvilla on ollut hyvinkin erilaisia kouluruokasuosikkeja. 60-luvulla koulua käyneiden suosikkilistalle pääsivät muun muassa kaali- ja juuresruoat, kuten kaalilaatikko ja lantturaaste. Juuri oppivelvollisuutensa suorittaneet eivät nimeä näitä lainkaan suosikeikseen. Ylivoimainen suosikkikouluruoka nuoremmilla sukupolvilla on pinaattiletut.

  • Tämä on todella mielenkiintoinen tulos, koska inhokeikseen nuoremmat sukupolvet nimeävät kaikenlaiset kasvisruoat, joihin pinaattiletutkin kuuluvat. Tämä kertoo siitä, että kasvisruoat kyllä maistuvat koululaisille, kunhan niistä tehdään hyvänmakuisia eikä niille anneta erityistä kasvisruoka-leimaa, kertoo Lamminaho.

Teriyaki perunanuudelivuoka ja Chili sin Carne toivotetaan tervetulleiksi koulujen ruokaloihin

Unilever Food Solutions on Cool School -tuotekehitystiimin kouluruoka-asiantuntija Sami Lamminahon johdolla lähtenyt rohkeasti uudistamaan suomalaista kouluruokaa yhdessä kuntien ruokapalveluiden tuottajien kanssa. Tärkeimmät yhteistyökumppanit tässä uudistustyössä ovat kuitenkin koululaiset ja opiskelijat. Esimerkiksi Lahdessa ja Espoossa opiskelijat ovat jo päässeet maistelemaan uudenlaisia kouluruokia ja näin vaikuttamaan koulujen tuleviin ruokalistoihin.

  • Olemme kehittäneet uudet Cool School kouluruokareseptit yhdessä Suomen Kokkimaajoukkueen kanssa. Resepteissä on perinteisiä kouluruokia uudenlaisilla makumaailmoilla. Lasten ja nuorten toiveiden mukaisesti resepteissä on paljon aasialaisia makuja. Tavoitteenamme on tuoda herkulliset reseptit Suomen jokaisen koulun ruokalaan, kertoo Lamminaho.

Kouluruokakyselyssä kysyttiin, mitkä seuraavista uusista kouluruoista Suomen kansa valitsisi koulujen ruokalistoille: Massaman-keitto, Ohra & Pollo Al limone, Chili sin Carne, Mac´n Cheese, Teriyaki-perunanuudelivuoka ja Korealainen kaalisalaatti. Suosikiksi nousi Teriyaki-perunanuudelivuoka, joka on paljon kasviksia sisältävä vuoka. Siinä on suolaisen, makean ja happaman liitto, jossa maistuvat valkosipuli, chili, inkivääri ja seesami. Nuudelit ovat perunanuudeleita. Toiseksi suosikiksi tuli Chili sin Carne, meksikolaisittain maustettu lihaton pataruoka, joka tarjotaan keitetyn ohran ja tuoreen tomaattisalsan kanssa.

  • Tässä on hyviä esimerkkejä uudenlaisista kasvisruoista, jotka varmasti haastavat pinaattilettujen ykköspaikkaa, toteaa Lamminaho.


Kouluruokamuistot säilyvät mielessä aina

Kouluruokakyselyssä pyydettiin kertomaan myös mieleenpainuvimpia kouluruokailumuistoja ja niitä tulikin valtava määrä. ”Ensimmäisellä luokalla oli hirveää tillilihaa ja maito oli jäässä”. Ikävät muistot liittyivät myös pakkosyömiseen: ”Opettaja annosteli ruoan lautaselle ja kaikki oli pakko syödä.” Tiukkaa kuria myös muisteltiin: ”Koulunkeittäjä oli kuningatar keittiössään ja piti koululaiset kurissa.” Välillä ruokalassa myös kilpailtiin: ”Pinaattilettujen syömiskisa on jäänyt mieleen, itse söin 40.” Ruokalan henkilökunnasta on jäänyt pääosin mukavia muistoja: ”Ruokalan henkilökunta oli ihanan ystävällinen.” Nälkä ei jäänyt ainakaan siksi, että ruokaa ei olisi riittänyt: ” Ruokaa oli aina riittävästi tarjolla, iso kiitos siitä.” Monelle kouluruokailu oli myös tärkeä sosiaalinen tapahtuma: ”Muistan rennon fiiliksen, kun sai jutella mistä vaan kavereiden kanssa syödessä ilman aikuisia.”

  • Kouluruokailu on paljon muutakin kuin hyvää, terveellistä ja ravitsevaa ruokaa. Kouluruokailu on jo vuosikymmenet ollut tärkeä osa lastemme kasvua ja hyvinvointia sekä osa suomalaista ruokakulttuuria. Kouluruoka jättää meille makumuistot niin hyvässä kuin pahassa. Rauhallinen, sujuva ja joustava ruokailuympäristö on tärkeä osa hyvää kouluruokailua, summaa Lamminaho.

*) Kansallinen Unilever Food Solutionsin teettämä kouluruokakysely toteutettiin toukokuussa 2022. Tutkimuksen kohderyhmä oli 18+ –vuotiaat ja kyselyyn vastasi 1000 suomalaista. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan. Kyselyn toteutti Bilendi.

Cool School kouluruokien kuvaukset

Chili sin CarneMeksikolaisittain maustettu lihaton pataruoka, joka tarjotaan keitetyn ohran ja tuoreen tomaattisalsan kanssa.

Korealainen kaalisalaatti

Makean hapan marinoitu punakaali, jossa maistuvat valkosipuli, inkivääri ja seesami.

Mac´n Cheese

Mac and cheese eli juustomakaroni on amerikkalaisten ruoka, jossa yhdistyy pasta ja juusto. Tarjoillaan esimerkiksi coleslaw-kaalisalaatin kanssa.

Massaman-keitto

Tämä keitto on muunnelma thaimaalaisesta massaman currystä, jossa pääraaka-aineena on peruna. Thaimaalaiseen tapaan keitossa ovat tasapainossa suolainen, makea ja hapan. Keitossa on perunaa, kasviksia sekä broileria tai kasviproteiinia.

Ohra & Pollo al Limone

Klassisen italiaisen risoton suomalaisempi versio on valmistettu kotimaisesta ohrasta. Raikkaan sitruksinen ja täyteläisen kermainen.

Teriyaki-perunanuudelivuoka

Suolaisen, makean ja happaman liitto, jossa maistuvat valkosipuli, chili, inkivääri ja seesami. Nuudelit ovat perunanuudeleita. Paljon kasviksia sisältävä vuoka.

Unileverin kouluruoka-asiantuntija Sami Lamminaho

Kuinka hyödyllinen tämä kirjoitus oli?

Klikkaa tähteä ja anna oma arvostelusi!

Keskiarvo 0 / 5. Arvostelut: 0

Ei vielä arvosteluja - ole sinä ensimmäinen!

Koska mielestäsi tämä oli hyödyllinen...

Seuraa meitä Facebookissa!

Vastaa