Jos olet onnekas, elät elämääsi ilman yhtäkään ruoka-aine allergiaa tai yliherkkyyttä, ja voit huoleti syödä kaikkea mitä kaupassa ja ravintoloissa on tarjolla. Mutta niille, jotka joutuvat entistä enemmän lukemaan pienellä kirjoitettuja ruoka-annosten selitetekstejä, arki voi välillä olla melko haastavaa ja siksi tämäkin sivusto on perustettu. Reseptinurkan alkuperäisenä ajatuksena oli tarjota helpohkoja reseptejä niille, jotka ovat syystä tai toisesta pakotettuja olemaan tarkempia sen suhteen, mitä syövät.
Emme lähde nyt kaivelemaan sitä, miksi allergiat tai yliherkkyydet ovat yleistyneet, vai olemmeko vain entistä herkempiä niistä keromaan, vaan pureudumme siihen, mitä voimme tehdä tässä tilanteessa ja miten on hyvä asennoitua uuteen tilanteeseen, jos se sinulle sellainen on.
Uusi tilanne edessä – mitä tehdä
Olet juuri kuullut lääkäriltäsi, että et voi enää käyttää sitruunaa tai syödä pähkinöitä, mitä teet? Uskon, että monille ensimmäinen reaktio on, no ei sitten. Vasta jälkeenpäin, viimeistään kenties kaupassa, alkaa sanat mennä perille saakka ja ajatukset alkavat raksuttaa. Mitä se tarkoittaa, jos sitrushedelmä ja pähkinät ovat kiellettyjen listalla.
Ohje: ota älypuhelimesi käteen tai avaa kotona tietokoneesi ja tee Google haku ”sitrushedelmä” ja ”pähkinät”, saatat yllättyä tuloksesta, sillä näihin kategorioihin osuus monet yllättävätkin raaka-aiheet, jotka ovat monien ruokatuotteiden ainesosia, joten jatkossa saat olla entistä tarkempi lukiessasi tuoteselostuksia. Esimerkiksi pähkinäallergian kohdalla voi yllätyksenä tulla se, kuinka monessa tuotteessa muskottipähkinä onkaan lisättynä ainesosana.
Vinkkinä arkeen onkin hyvä pitää mielessä, että on se sitten ruokatuotteen ainesosaluettelo, tai vaikkapa NetBet pelisivuston säännöt tai uuden takkisi pesuohjeet – kaikki tällaiset olisi hyvä lukea huolella ja kunnolla, ettei missään vaiheessa tule sitten myöhemmin yllätyksiä. Yllätykset näissä tilanteissa voisivat olla: allergian syystä allerginen reaktio ja reissu sairaalaan, pelisivuston sääntöjen lukematta jättäminen ja ihmettely miksi jotain ei ehkä tapahdu, ja väärällä pesuohjelmalla pestyn uuden takin kutistuminen nukentakiksi.
Varovaisuuden kautta kohti omia suosikkeja
Reseptinurkan tavoitteena on opettaa ja rohkaista kaikkia tekemään ruokaa kotona. Ruoanlaitto itse raaka-aineet valitsemalla opettaa raaka-aineiden hallintaa ja mahdollistaa entistä tarkemman budjetoinnin ruokakulujen suhteen. Suunnittelemalla etukäteen viikon tai kahdenkin ruokalistat voi hyväksikäyttää mahdolliset lähikauppojen tarjoukset soveltuvilta osiltaan.
Reseptinurkan reseptit ja ohjeet ovat pääosin helppoja toteuttaa, eikä niissä ole pyritty monimutkaisuuteen, vaan nimenomaan matalan kynnyksen keittiötyöskentelyyn, mistä on sitten helppo lähteä itse rakentamaan eteenpäin. Vaikka sinulle tulisikin lääkäriltä lista ruoka-aineista, joita et saa syödä, jäljelle jää vielä todella paljon, kyse on vain monesti uuden opettelusta. Iso muutos voi tulla myös omien tuttujen ja kavereiden asenne.
Esimerkiksi sitruunan pois jättäminen ruokavaliosta voi olla monelle iso pala, sillä sitruunan mehua käytetään vähän kaikessa ja itsekin olet voinut puristaa sitruunan mehut paistetun kalan päälle, jatkossa vain kalankin maustamiseen pitää kehittää uusia tapoja, joita voivat olla esimerkiksi erilaisten kalakastikkeiden teko ja niiden maustaminen yrteillä suolan ohella.
Nykyaikainen yhteiskunta ja valmisruoat
On ymmärrettävää, miksi yhteiskunta tarjoaa kaupoissa tuhansia valmistuotteita ja niiden menekki vain kasvaa. Samalla kotitaloudet ovat ottaneet Suomessa entistä enemmän käyttöön erilaiset koteihin kuljetuksia tuottavat palvelut kuten Woltin tai kauppojen omat ruokarobotit, ja näiden kuljetuksissa on useasta mukana valmiita ruoka-annoksia ja puolivalmisteita. Mutta niille kuluttajille, joilla on allergioita ja herkkyyksiä, näiden palveluiden käyttö ei aina ole itsestään selvyys. On hyvä huomioida, että sama henkilö, joka kerää tuotteet allergikolla, on voinut juuri kerätä tuotteita toiselle henkilölle, emmekä me ole kertaakaan nähneet, että näillä henkilöillä olisi ollut hanskat kädessä tuotteita kerätessään – allergikoille voi nimittäin jo sitruunan kanssa kosketuksissa olleen henkilön siirtynyt sitruunajäämä olla ongelma. Mahdollisuus on pieni, mutta se on olemassa.
Tulevaisuudessa nämä erilaiset ruokakuljetuspalvelut tulevat lisääntymään, ja samalla on hyvinkin todennäköistä, että ihmisten yliherkkyydet ja allergiat ovat lisääntymässä. Tähän on selityksenä ollut kaupungistuminen, jonka seurauksena joka toisella suomalaiselle oli joku allergiatilastojen mukaan jo 2003, ja tuolloin tilastot kertoivat edellisten 30 vuoden ajalta kasvaneesta trendistä, joka ei ole laantunut vaan päinvastoin. Tämä trendi ei ole kuitenkaan maailmanlaajuinen vaan puhutaan länsimaisesta ongelmasta – mistä se kaikki sitten johtuu, sitä emme lähde tässä nyt kaivelemaan.
Oma ruoanlaitto ja raaka-aineet
Jos sinulla on nyt edessä arki, jossa allergia tai yliherkkyys pitää huomioida, suosittelemme että saman tien opettelet niiden ruoka-aineiden mahdollisten tuoteselosteiden lukemaan oppimisen – ennen allergioita olet saattanut jättää ne jopa täysin lukematta, mutta nyt niiden lukemisesta pitää tulla normaalitapa kaupassa ollessasi.
Mutta uutta tilannetta ei pidä pelätä, vaan ottaa haasteena, jonka kautta opit aivan uusia ruokia, ruoanlaittoa ja kehität sellaisia uusi ruokia, joista tulet varmasti tykkäämään. Itse tehty ruoka on monesti myös terveellisempää kuin puolivalmiste, koska voit itse valita miten sen teet. Ja kuten aiemmin kirjoitimme, myös ruokatalous on enemmän omissa käsissäsi, kunhan opettelet suunnittelun ja etukäteen miettimisen – se voi olla monelle iso muutos, mutta varmasti opettava, suositeltava ja lopulta myös taloudellinen teko.