Keskiviikkona vietettävää Suomalaisen ruoan päivää juhlistetaan nauttimalla kotimaista kalaa. Päivän kunniaksi kannattaa kokeilla superhelppoa savukalasalaattia tai vaikka kuhakeittoreseptiä.
–Kala – ja erityisesti kotimainen kala – on loistava valinta ruokapöytään Suomalaisen ruoan päivänä! Kala se sopii mille tahansa päivän aterialle, sanoo Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.
Ruokatiedon lanseeraamaa Suomalaisen ruoan päivää vietetään vuosittain 4. syyskuuta. Päivä on omistettu kotimaisen ruoan juhlistamiselle ja sen merkityksen esille tuomiselle. Tänä vuonna päivää juhlitaan teemalla “Ruokaa, työtä, turvaa”, sillä Ruokatiedon mukaan nämä sanat kiteyttävät suomalaisen ruokaketjun työn ytimen.
Syväniemi muistuttaa, että meillä on Suomessa poikkeuksellinen tilanne, sillä laadukas ja turvallinen ruoka on täällä jokapäiväinen etuoikeus.
–On tärkeää osata arvostaa sitä, että voimme nauttia oman maamme ja vesiemme tarjoamia antimia vaikka joka päivä.
Kala on tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria, ja se sopii sekä arkeen että juhlaan. Suositusten mukaan kalaa tulisi nauttia vähintään kaksi kertaa viikossa.
Nyt syyssesongin alkaessa kotimaista kalaa löytyy kalatiskeiltä runsaasti. Tarjolla on sekä villiä että kasvatettua kalaa.
Syväniemi haluaa Suomalaisen ruoan päivän alla purkaa joitakin kotimaiseen kalaan liittyviä ajatuksia ja asenteita.
–Kuluttajat ovat nyt hyvin hintatietoisia, mutta kannattaa muistaa, että vaihtoehtoja on paljon, ja kalaa – myös kotimaista kalaa – saa myös varsin edullisesti. Suomessa on myös valtava määrä vapaa-ajan kalastajia, jotka ovat onnekkaita, sillä voivat nauttia Suomen vesien parhaita herkkuja ympäri vuoden. Monella on pakastin täynnä vaikkapa ahventa ja kuhaa!
Juhlapäivän kunniaksi voi kokeilla jotain uutta – tai nostalgisia ruokaohjeita.
–Tein itse taannoin aikuisille lapsilleni silakkapihvejä, ja he olivat aivan innoissaan. He alkoivat muistella uunissa valmistettuja, juustoa sisältäviä silakkapihvejä, joita tein usein, kun he olivat lapsia. Meillä kaikilla on varmasti paljon kalaan liittyviä makumuistoja!
Syväniemi arvelee monen ajattelevan, ettei ”osaa” valmistaa kalaa tai että sen valmistaminen olisi vaikeaa.
–Kala on superhelppo valmistaa – laadukkaalle kalalle riittää periaatteessa mausteeksi suola ja valmistukseen kevyt paistaminen pannulla. Helppoa ja nopeaa!
Syväniemien oma suosikkikalaruoka on savukalasalaatti, johon tulee savustettua kirjolohta, salaattia, kurkkua, tomaattia, kapriksia, keitettyä kananmunaa, reilusti tilliä ja kermaviilikastiketta.
Toinen suosikkiherkku on lohimössö, johon yhdistetään graavattua ja kylmäsavustettua kirjolohta, crème fraîchea ja vaahdotettua kermaa.
– Se on äärettömän herkullinen, helppo ja juhlava herkku!
Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9. Ikuista kuva suomalaisesta herkkupöydästäsi ja jakaa se somessa tunnisteilla #SuomalaisenRuoanPäivä ja #HyvääSuomesta. Näin levität suomalaista ruokakulttuuria ja autat muita inspiroitumaan kotimaisista herkuista.
Kuhakeitto
Kuhasta syntyy maukas, kermainen keitto. Tämän sopan voit valmistaa jo kotona etukäteen ja lämmittää vaikkapa retkellä tai heti mökille päästyä. Voit vaihtaa kuhan tilalle haluamasi kalan.
2 porkkanaa
10 varhaisperunaa
1 valkosipulinkynsi
30 g voita
1 l vettä
1 kalaliemikuutio
1 kasvisliemikuutio
2 kuhafileetä (n. 500 g)
3 dl kermaa
½ dl tilliä
2 vartta kevätsipulia
Huuhtele ja kuori porkkanat tarvittaessa. Pese perunat. Kuutiot perunat ja porkkanat noin sentin kuutioksi. Hienonna valkosipulinkynsi.
Kuullota porkkana- ja perunakuutiot sekä valkosipuli voissa kattilassa.
Lisää kattilaan vesi ja liemikuutiot.
Keitä niin, että porkkanat ja perunat ovat melkein kypsiä. Kuutioi tällä välin kuhafilee.
Lisää kerma ja keitä vielä viisi minuuttia.
Lisää kalakuutiot ja keitä kolme minuuttia.
Lisää keiton joukkoon hienonnettu tilli ja kevätsipuli tai tarjoile ne erikseen.