Syyskuun ruokakulut pienemmäksi haaste

0
(0)

Mistä kaikki alkoi?

Siitä on noin kuukausi, kun pohdintojen jälkeen päätimme ottaa syyskuulle haasteen. Tavoitteena pienentää perheemme ruokakuluja.

Alkusysäyksen tähän sai lukemamme kommentit nousseista ruokakuluista. Eli pohjaa tälle antoi lehtiartikkelit hinnoista ja eri kanavien kommenttikentät. Emme asettaneet mitään tavoitetta varsinaisesti.  Ei euromäärää, ei prosentuaalisesti, kunhan vain on peruskuukautta pienempi. Syyskuu valikoitui siksi, koska silloin ei ole mitään juhlia, jotka ”rasittaisi” tätä projektia. Itse projekti alkoi jo elokuun lopussa. Kuunvaihde osui keskelle viikkoa, joten aloitimme maanantaista, kuten normaali viikkomme sisältäen ne vakiokauppapäivät. Käytämme pääasiassa vain yhtä ruokakauppaa ja isot säkit talouspaperia sun muita haemme saman ketjun isosta marketista.  Näin kaikki nekin kirjautuvat kaupan sovellukselle ja näemme tilanteen. Aivan kuten aina ennenkin.

Kauppapäivät pidimme samoina.  Tätä kirjoittaessa on meillä 3. viikko juuri alkanut. Tässä ajassa on ehtinyt huomata monia asioita.

Yllättävää, mutta ei liity rahaan.

Suunnitelmallisuus

Viikonloppuna mietimme seuraavan viikon ruokia. Mitä ja kuinka monta päivää syödään samaa ruokaa.  Tältä pohjalta alkaa täyttymään kauppalista.  Joskus kahdelle päivälle suunniteltu keitto riittää vielä kolmannelle päivälle, ja siltä pohjalta on vaan siirretty suunnitelmia päivällä eteenpäin. Yllättävän hyvin tässäkin suoriuduttu, sillä yksi ongelmani on liian isot määrät. Keittoa 10 hengelle on ollut lähinnä minua. Tässä kohdassa näkyy tärkeänä se, että mitä määriä kaupasta ostetaan. Emme siis tarvitse 2 kg porkkanaa ja 5 kiloa perunaa. Toki nämähän ovat sieltä edullisemmasta päästä. Pakastimien anteja olemme käyttäneet normaaliin tapaan.  Emme kuitenkaan valitse aina sitä halvinta vain hinnan takia. Laadun täytyy kohdata edelleen. Kaiken toteuttaminen on haasteellista, koska perheessämme allergioita ja laajat ruokarajoitteet.  Tämä on silti osuus haasteeseen, joka on hoidettavissa. Laatii vain vähän tarkempaa suunnitelmaa ruokiin. Kaikki on muokattavissa ja sovellettavissa.

Havaintoja

Kahvia ja teetä meillä on aina juotu.  Kahvihan kallistui jo aikaa sitten muista syistä.  Olet juuri lukenut, miten jossain on JuhlaMokka tarjouksessa.  Omassa kaupassa huomaat et ei täällä, tai täällä on aivan toisenlaiset tarjoukset. Oma kahvi eli se Löfbergs maksaa sen 6,35 € per paketti.  Kahvia rakastava ottaa sen maksoi mitä maksoi.  Kyllä se sitten taas joskus on tarjouksessa 2 pkt 10 €. Et ole varma oliko kotona voita. Avattu paketti kyllä, mutta siihen se muistikuva jää. Meillä on ollut useaa eri rasvaa paistamiseen leivontaan ja leivän päälle. Voita, maidoton margariini, pullomargariini, rypsiöljyä ja oliiviöljyä.

Kuitenkin niin en tiedä miksi se jääkaapin sisältö jäi tässä kohdin tarkistamatta.  Päätän ottaa paketin voita kaiken varalta. Sitä kuitenkin aina menee.  Laktoositon ja vähäsuolainen voi on se valinta.

5,29  € voipaketista.  Tässä kohtaa iski se säästökuurin fakta. Paketti voita ja kahvia niin melkein 12 € meni! Kahdella tuotteella lähti iso siivu, jolla on kuitenkin merkittävä arvo tasatessa koko kuukauden tilannetta. Aika iso siivu kaikkiaan viikon ostoksiin.

Hyvät kokemukset

Olen todella kiitollinen, että perheestämme löytyy lisäkseni muita, joilta onnistuu ruoanlaitto. On joutunut miettimään, ei vaan saanut miettiä uusia ruokia. Enemmänkin ruokia mitä ei meillä ole ollut vuosiin.  Osin, koksa niilläkin on nyt menekkiä, kun perheen dynamiikka on vuosien saatossa muuttunut.  Uusia ja uudenlaisten ruokien tuominen pöytään on saanut aikaan vaihtelua syömiseen. Ruokarajoitteet nimittäin helposti tuo sen et taas tätä samaa ja en keksi mitä nyt syötäisiin. Tuo myös helposti sen, että liikaa supistuu valikoima.  Uutta näkökulmaa kokkaamiseen.  Puurot palaneet myös ruoaksi, eikä ole vain aamu- tai iltapala.

Huonoa

Jauheliha on ollut meillä vieraampi, ja sitäkin on nyt tehty useaan otteeseen.  Samoin possua ollut jonkun verran. Joten se vältä punaista lihaa ei tässä oikein onnistu. Olen sekasyöjä, joten rehun puputtajaa minusta ei saa.  Toki niitäkin syödään, mutta usean päivän vain kasviksia on kokeiltu, ja siitä ei seurannut mitään hyvää.   Kala on jäänyt vähiin. Toki ollaan kalaa syöty, mutta erilaista ja vähemmän.

Kanaa ollut vielä vähemmän. Jos aiemmin oli kalaa 3x viikossa niin nyt 1x viikossa. Jokunen sattuma et 2 päivää.   Monipuolisuus kalapuolella kärsinyt.  Monet hedelmät jää hinnan takia ja ollaan lähinnä banaania otettu. Eli tässäkin näkee suppeuden. Samaa tulee myös kasvisten kohdalla. Hinta rajoittaa valikoimaa.  Tässäkin tietoista valintaa, koska ottanut tämän säästökuukauden.

Tilannekatsaus

Näin, kun kolmas viikko on käynnistynyt niin tilanne kulupuolella on noin -55%. Omasta mielestä hyvin hoidettu tähän asti. Kiitos vanhemmille, jotka laittoivat kotona ruokaa ja kasvattivat minut siihen.

Kotoa on lähtöisin monta hyvää oppia. Tyytyväisin mielin ja hyvänä kokemuksena tätä jatketaan.  Syyskuu ei ole vielä ohi. Tästä jää paljon oppia myös myöhempään.

Kuinka hyödyllinen tämä kirjoitus oli?

Klikkaa tähteä ja anna oma arvostelusi!

Keskiarvo 0 / 5. Arvostelut: 0

Ei vielä arvosteluja - ole sinä ensimmäinen!

Koska mielestäsi tämä oli hyödyllinen...

Seuraa meitä Facebookissa!

Vastaa