Kastikkeeseen
- siivilöity liemi
- 2-3 rkl dijon sinappia
- 3-4 rkl mustaviinimarjahyytelöä
- 3-5 dl kuohukermaa
- Maizena ruskea kastikesuurustetta
Resepti
Putsaa naudan ulkofile kalvoista ja muista mikäli liha ei ole valmiiksi putsattua.
Kuivaa lihan pinta.
Sekoita mausteet yhteen ja hiero mausteseos kauttaaltaan lihan pintaan. Nosta liha tiiviiseen kannelliseen astiaan tai suljettava pussi. Nosta jääkaappiin maustumaan yön yli.
Nosta liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. 2-3h on itsellä isot lihapalat.
Kuori porkkanat ja pilko isoiksi paloiksi.
Siisti purjo, halkaise ja huuhtaise. Pilko 3-4 osaan.
Pilko kevätsipuli 4-5 osaan.
Ota talteen lehtipersiljan lehdet noin 1½ puntista , silppua nämä ja laita sivuun odottamaan. Leikkaan loput varsineen ja laita sivuun. (tästä menee osa koristeeksi ja osa liemeen).
Aseta isoon uunivuokaan porkkanat pohjalle. Nämä tulevat lihan pediksi.
Ruskista liha nopeasti joka puolelta öljy-voi seoksessa. Nosta liha porkkanoiden päälle.
Lisää pannulle rasvaa ja paista hetki purjopalat ja kevätsipuli. Lisää vettä ja lihafondit ja timjamia. Sekoita kunnes lihafondi sulanut joukkoon.
Kaada uunivuokaan. Lisää joukkoon laakerilehdet ja lehtipersiljaa varsineen. Lisää pannulle vielä hieman vettä, huuhtaise maut pannusta ja kaada uunivuokaan.
Aseta lihaan paistolämpömittari. Paista 150 asteessa keskitasolla haluamaasi kypsyyteen eli 55-65 asteeseen.
Ohjeen liha on paistettu 57 asteeseen.
Kun liha on valmis nosta se pois uunista. Jätä liha lepäämään ja jäähtymään. Älä peitä lihaa. Jatka muiden kypsennystä uunissa vielä noin 30 min.
Ota porkkanapalat sivuun ja siivilöi liemi talteen. Keitä lientä kasaan siten et jäljellä noin puolet. Ei ole niin tarkkaa. Lisää sinappi, kuohukerma ja mustaviinimarjahyytelö. Keitä muutamia minuutteja.
Tarkista maku. Saosta kastiketta Maizena suurusteella haluamaasi paksuuteen.
Leikkaan liha ohuiksi viipaleiksi. Aseta lihaviipaleet vadille ja laita päälle lehtipersiljasilppua. Lisäksi hieman kastiketta.
Pyöräytä porkkanapalat öljyssä ja mausta timjamilla tai lehtipersiljalla.
Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kera. Seuraksi porkkanat ja höyrytettyä parsakaalia esimerkiksi.