Runsas joulupöytä ja joulurauha – näistä aineksista syntyy oikea joulutunnelma

0
(0)

Niin joulu vain lähestyy tänäkin vuonna ja kenties innokkaimmat joulun odottajat ovatkin jo alkaneet laskea päiviä sen koittamiseen. Vaikka itse aattoon onkin vielä aikaa, voi nyt jo aivan hyvin lähteä pohtimaan tapoja rakentaa kotiinsa oikeaa ja lämmintä joulun tunnelmaa. Monissa perheissä on omat perinteensä joulun viettämisen suhteen ja niistä kiinni pitäminen on usein tärkeä osa joulutunnelmaan pääsemistä. Suuressa roolissa ovat useimmiten erilaiset joulun herkut, televisiossa pyörivät jouluohjelmat, musiikki, lahjat ja kenties joka itse Joulupukin vierailu perheen pienimpiä varten. Sytytä siis kynttilät, pihan jouluvalot tai jopa tunnelmallinen ulkotakka ja tutustu alla oleviin joulutunnelmaa luoviin vinkkeihin.

Hyvä ruoka kuuluu jouluun

Joulu on tyypillisesti aikaa, jolloin perheet ja ystävät kokoontuvat yhteen viettämään aikaa ja nauttimaan hyvästä seurasta. 

Ollenkaan läheisten kanssa vietettyä aikaa väheksymättä, joulu on myös hyvin perinteisesti hyvän ruuan ja yltäkylläisen herkuttelun juhla. Tämän takia jouluruoat ovat usein erityisen maukkaita ja herkullisia ja niiden eteen nähdään paljonkin vaivaa. Niiden valmistaminen voikin olla suhteellisen työlästä, joten kannattaa pitää mielessä, ettei ole rikos ostaa joitakin asioita valmiina. Jos paikalle on kokoontumassa koko suku ja valmistettavaa on paljon, voi esimerkiksi rosollit ostaa kaupasta valmiiksi pakattuina sen sijaan, että punajuuret olisi alusta alkaen pilkottava itse.

Suomalaisesta joulupöydästä löytyvät monesti tietyt klassikot, kuten erilaiset laatikot, kinkku, kylmä- ja lämminsavulohi, rosolli ja keitetyt perunat. Perinteitä on kuitenkin sallittua rikkoa ja nykyään erilaisten erityisruokavalioiden yleistyessä ihmiset tekevätkin sitä entistä enemmän. Joulupöytä saattaa olla esimerkiksi kokonaan gluteeniton, maidoton tai vaikkapa täysin vegaaninen. Kinkulle on olemassa lukuisia valmiina ostettavia korvikkeita, tai sen voi niin sanotusti leipoa myös itse gluteenijauhoista. Myös perinteisten peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikon lisäksi joulupöydissä on tavattu enemmän ja enemmän hieman uudempia variaatioita, kuten bataattilaatikko tai punajuuri-aurajuustolaatikko. Uutta kannattaa lähteä kokeilemaan rohkeasti.

Joulun klassiset jälkiruoat

Kenties klassisimmat joulun jälkiruoat ovat kaikkien iloksi erittäin helppoja valmistaa. Piparitaikinan voi tehdä joko itse tai ostaa valmiina, mutta pipareiden paistaminen itsessään on kummassakin tapauksessa erittäin mutkatonta. Niiden valmistamiseen ja koristeluun voi hyvin ottaa mukaan vaikka perheen pienimmätkin. Myös joulutortut voi hyvin tehdä valmiiseen taikinaan. Tänä päivänä perinteisen luumuhillon rinnalle on tullut monia muitakin vaihtoehtoja, jotka yhtälailla kestävät uunin kuumuutta palamatta. Tällaisia ovat esimerkiksi suomalaisten rakastamista vihreistä kuulista tehty marmeladi sekä kanelinen omenahillo. Torttujen kanssa on helppoa lähteä myös kokeilemaan uutta: niihin voi hyvin laittaa vaikkapa suklaakonvehteja, kunhan vahtii tarkkaan ettei täyte pala uunissa.

Jouluaamun klassikko eli riisipuuro valmistuu helposti myös uunissa, mikäli aattoaamuna on ruoanlaiton suhteen riittävä kiire ilman pohjaan palavan maidon tarkkailuakin. Uuniriisipuuroon tulee samat ainekset kuin kattilassa keitettyyn versioonkin ja sen voi antaa valmistua itsekseen samalla kun itse tekee muita valmisteluja.

Rentoudu jouluna yksin tai hyvässä seurassa

Vaikka perinteisin tapa viettää joulua lienee perheen kesken kokoontuminen, ovat esimerkiksi ystäväporukoiden yhteiset joulunvietot myös yleistyneet. Niitä voidaan hyvin järjestää niin sanotulla nyyttäriperiaatteella, jolloin jokainen tuo mukanaan juhlapaikalle ainakin yhden ruokalajin ja kaikki voivat yhdessä nauttia pöydän antimista. 

Toisaalta joulua voi viettää myös yksin, jolloin joulupöytään saa juuri ne herkut, joista itse pitää. Monelle joulu ja sen tuoma loma ovat tilaisuuksia rentoutumiselle, eikä perheen kesken kokoontuminen tällöin houkuttele. Tällaisessa tapauksessa perhettä tai ystäviä voi halutessaan tavata esimerkiksi välipäivinä.

Joulupöytä ja joulurauha ovat kaksi tärkeää ainesosaa oikeanlaisen joulutunnelman luomisessa. Kynttilät, herkut ja hyvä seura auttavat rentoutumaan joulun pyhinä.

Kuinka hyödyllinen tämä kirjoitus oli?

Klikkaa tähteä ja anna oma arvostelusi!

Keskiarvo 0 / 5. Arvostelut: 0

Ei vielä arvosteluja - ole sinä ensimmäinen!

Koska mielestäsi tämä oli hyödyllinen...

Seuraa meitä Facebookissa!

Yksi kommentti artikkeliin ”Runsas joulupöytä ja joulurauha – näistä aineksista syntyy oikea joulutunnelma”

Vastaa