Parhaat vinkit joulukaloihin: milloin ostaa ja miten säilyttää

0
(0)

Milloin ostaa marinoidut sillit ja silakat, entä savukalat ja graavit? Miten joulukalat tulisi säilyttää? Mitä uutta tänä vuonna voisi kokeilla?

Joulu on vuoden kiireisintä aikaa kalakaupoissa ja kauppojen kalatiskeillä. Ostoskoreihin ja -kärryihin hankitaan perinteisiä herkkuja, kuten eri tavoin marinoituja sillejä ja silakoita, monenlaisia graavi- ja savukaloja sekä mätiä. Jalansijaa ovat saaneet myös muut meren herkut, kuten osterit ja meriravut.

Turun kauppahallissa sijaitsevan Kalaliike S.Wallinin yrittäjä Jaakko Manelius sanoo, että joulun suosituimpia kaloja määrällisesti mitattuna ovat lohi, kirjolohi ja siika. Niitä myydään niin tuoreena, savustettuna, kylmäsavustettuna kuin graavattunakin.

– Moni ostaa lohta reilun kilonkin eri muodoissaan. Silakkaa ja silliä voi olla myös lukumäärältään yhtä monessa paketissa kuin vaikka lohta, mutta niitä ostetaan usein pienempiä määriä, yleensä muutamia satoja grammoja.

Mieluummin monta pientä kuin yksi iso pakkaus

Jouluaatto on tänä vuonna tiistaina, joten sitä edeltävään viikonloppuun on tiedossa vilkkaita kauppapäiviä, ja todennäköisesti kiireisin kauppapäivä on aattoa edeltävä maanantai.

Manelius sanoo, että marinadissa olevat sillit ja silakat voi hankkia vaikka heti, sillä ne säilyvät mainiosti reilun viikon. Sen sijaat tuoretiskistä ostettavat graavikalat ja savukalat kannattaa ostaa vasta mahdollisimman lähellä niiden nauttimista, mieluiten vasta maanantaina.

Kaupoista löytyvät, vakuumiin ja suojakaasuun pakatut kalat voi ostaa itselleen sopivalla hetkellä, sillä ne säilyvät avaamattomassa pakkauksessa määriteltyyn viimeiseen käyttöpäivään, kunhan ne säilyttää jääkaapissa oikeassa lämpötilassa. On hyvä idea hankkia useampia pienempiä pakkauksia kuin yksi iso, sillä pienempiä pakkauksia voi avata aina tarpeen mukaan.

Jääkaappi normaalia kylmemmäksi

Joulukalojen säilymiseen pystyy vaikuttamaan itse huomattavasti muutamalla helpolla niksillä.

– Jääkaappi kannattaa säätää muutaman asteen normaalia kylmemmäksi jo ennen jouluostosten tekoa, sillä jääkaapissa on usein jouluna normaalia enemmän ruokaa ja jääkaapin ovi saattaa käydä tiuhaan, Manelius sanoo.

Kaloja – kuten muitakin jouluruokia – kannattaa laittaa tarjolle kerrallaan aina sen verran kuin mitä yhdellä aterialla syödään. Pahinta on ottaa vaikkapa kokonainen savukala pariksi tunniksi pöydälle ja sitten laittaa se taas jääkaappiin – ja toistaa samaa jokaisessa ruokailussa.

– Kalavadin alle voi laittaa kylmäkallen, sillä huoneenlämmössä esimerkiksi ohueksi leikattu graavikala lämpenee varsin nopeasti, vinkkaa Manelius.

Saisiko olla pastramia tai tuplasiikaa

Manelius kehottaa jouluna rikkomaan totuttuja kaavoja ja kokeilemaan jotain uutta.

– Lohipastrami on tuote, jota kannattaa kokeilla, ellei se vielä ole tuttu. Pastramissa käytetään graavattua lohta, jonka pinta on poltettu tohottimella. Se on erittäin herkullista!

Pastramia on helppo valmistaa kotonakin paahtamalla graavatun fileen pintaa ennen sen siivuttamista.

Maneliuksen omasta joulupöydästä löytyy perinteisten joulukalojen lisäksi erikoisuus, savustettu siikafilee tuplaversiona. Siinä on päällekkäin kaksi fileetä nahkapuoli ulospäin.

-Tällä tavoin valmistettu siika pysyy todella mehevänä, ja se on helppo syödä, kun vain rullaa nahan ensin kalan päältä pois, Manelius kertoo.

Kalan graavaaminen itse on helppoa: katso video aiheesta!


Paljonko kalaa kannattaa varata ruokailijaa kohden?

Joulupöydässä ruoka ei saisi loppua kesken, mutta toisaalta sitä ei kannata ostaa myöskään liikaa. Paljonko kalaa sitten tarvitaan?

Kannattaa miettiä kokonaisuutta, eli nautitaanko jouluisesta kalapöydästä alkuruokana, vai onko se kenties pääruoka, ja onko tarjolla myös esimerkiksi tuhtia jälkiruokaa.

Kalan määrään vaikuttaa myös se, missä muodossa kalansa ostaa: valmista fileetä ei tarvita yhtä paljon kuin kokonaista kalaa, jonka painosta osa häviää fileoidessa.

Joulupöydässä syödään usein monia ruokalajeja maistellen, eli kalaa ei tarvitse ostaa täyttä annosta jokaiselle.

Jos kala on varsinainen pääruoka, perkaamatonta kalaa kannattaa varata noin 250 grammaa per henkilö. Perattua kalaa, jossa on nahka ja ruodot jäljellä, tarvitaan noin 150–200 grammaa. Valmista fileetä voi annokseen laittaa 100–150 grammaa.

Noutopöytään katettavaa graavi- tai kylmäsavukalaa kannattaa varata 30–80 grammaa henkeä kohden. Jos vaihtoehtoja on useita, vähempi riittää. Jos taas kala on pääosassa, sitä syödään enemmän.

Hyvä perussääntö on kattaa ensin tarjolle pienempi määrä ja täydentää valikoimaa tarvittaessa.

Kuvan lähteenä Pro Kala ry.

Pro Kala ry on kalan asialla. Yhdistys tiedottaa, tuottaa materiaalia ja järjestää erilaisia tilaisuuksia ja tempauksia. Pro Kalassa on mukana koko kalan ketju vedestä ruokapöytään saakka. Kala – helppoa, hyvää ja herkullista!
Pro Kalan toiminta on osittain Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston (EMKVR) rahoittamaa.

Kuinka hyödyllinen tämä kirjoitus oli?

Klikkaa tähteä ja anna oma arvostelusi!

Keskiarvo 0 / 5. Arvostelut: 0

Ei vielä arvosteluja - ole sinä ensimmäinen!

Koska mielestäsi tämä oli hyödyllinen...

Seuraa meitä Facebookissa!

Vastaa