Ravustuskausi käynnistyy sunnuntaina 21.heinäkuuta kello 12, ja se jatkuu aina 31. lokakuuta asti. Samalla käynnistyy rapujuhlien aika. On aika kutsua ystävät yhteen ja herkutella!
Rapujuhlat ovat monelle yksi kesän odotetuimmista tapahtumista. Näihin juhliin kuuluvat iloinen tunnelma, kaunis kattaus sekä hyvä ruoka ja juoma – monella perinteiset laulutkin. Rapujuhlia vietetään usein mökillä tai veneessä, mutta yhtä hyvin ne voi järjestää vaikka parvekkeella tai piknik-hengessä.
Juhlatunnelmaa saa luotua teemaan sopivilla liinoilla ja servieteillä, rapuveitsillä, rapukaulureilla ja koristeilla. Kerrosvadille asetellut ravut ovat upea tunnelmanluoja, ja kerrosvadin voi rakentaa helposti myös itse kauniista lautasista ja juomalaseista.
Rapujen keitto- ja syöntiohjeita löytyy netistä, ja jos rapujen keittäminen itse arveluttaa, monet kalakaupat ja isommat kaupat myyvät valmiiksi kypsennettyjä rapuja, ne tosin pitää useimmiten ennakkotilata. Kotimaisten rapujen lisäksi rapujuhlat voi toteuttaa mainiosti myös pakasteravuilla, joita voi ostaa kaupasta ympäri vuoden.
Jos rapuja tarjotaan alkupalana tai osana ateriaa, yleensä 6–8 rapua per ruokailija on hyvä määrä. Jos ravut ovat pääruoka, niitä kannattaa varata 10–12 jokaiselle. Rapujen kanssa tarjotaan ainakin voita, paahtoleipää ja tilliä. Pöytään kannattaa laittaa esille riittävästi serviettejä sekä vesikulhoja sormien huuhtomista varten ja tyhjiä kulhoja perkeitä varten.
Moni ei jaksa näpertää rapujen kanssa niin paljoa, että niistä saisi vatsaansa täyteen, joten rapujuhlissa on hyvä tarjota myös muuta syötävää. Esimerkiksi ruokaisa piiras on helppo valmistaa etukäteen ja nostaa pöytään h-hetken tullen.
Rouva Raadelmasta -ruokablogia pitävä Heli Aalto jakaa tänä kesänä suosittuja reseptejään Pro Kalan nettisivuilla ja somessa, ja hän vinkkaa kaksi herkullista reseptiä rapujuhliin.
–Koska rapujuhlissa tulee helposti vedettyä tilliöverit, on hyvä, ettei enää pääruuassa ole tilliä, sanoo Aalto. Hän ehdottaakin pääruuaksi blinipannukakkua tai lohi-purjopiirasta.
– Blinipannukakku sopii loistavasti rapujuhlien iltapalaksi, sillä se valmistuu helposti ja on näyttävä tarjottava. Tällä reseptillä pannukakusta tulee myös ihanan kuohkeaa!
Herkulliseen lohi-purjosipulipiirakkaan liittyy myös hauska tarina.
–Puolisoni soutukaveri oli kerran meillä kylässä. Hän on jo liki 80-vuotias, mutta tuli kylään moottoripyörällään. Lähtiessään hän alkoi kertoa reseptiä uskomattoman hyvään piirakkaan, jota tekee: hän seisoi eteisessämme ajoasu päällä ja luetteli aineksia, ja minä kirjoitin niitä kynä sauhuten, Aalto muistelee.
Aalto on leiponut piirakkaa monesti, ja muokannut samalla reseptiä vähän alkuperäisestä. Hän tarjoaa piirasta vierailleen usein, ja se kerää aina kehuja.
–Moni on sanonut, että näin hyvää piirakkaa en ole syönyt koskaan! Kukaan ei usko, miten vähillä aineksilla siihen saa niin herkullisen maun. Piiraan voi tehdä tarvittaessa jo edellisenä päivänä, sillä se on hyvä sekä lämpimänä että kylmänä.
Blinipannukakku
7 dl maitoa
1 dl smetanaa
1 dl kermaviiliä
25 g tuorehiivaa
2 dl tattarijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1½ tl suolaa
4 kpl kananmunaa
Paistamiseen:
50–75 g voita sulatettuna
Lisäksi:
200 g smetanaa
1 punasipuli
noin 100 g mätiä
ruohosipulia
mustapippuria myllystä
Lämmitä maito, smetana ja kermaviili kädenlämpöiseksi. Kaada seos taikinakulhoon ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita nesteeseen jauhot ja suola. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä noin tunnin ajan tai kunnes taikina kuplii reilusti.
Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Nosta uuninkestävä paistovuoka uuniin. Juuri ennen pannukakun paistamista lisää vuokaan reilu nokare voita.
Sekoita blinitaikinaan kananmunat. Kaada taikina voisulan päälle uunivuokaan, laske uunin lämpötila 225 C ja paista 25–30 minuuttia uunin keskitasossa. Blinipannukakun pinnalle voi halutessaan lisätä vielä nokareen voita.
Valmistele lisäkkeet blinipannukakun paistuessa: Vaahdota smetana sähkövatkaimella ja laita pursottimeen. Kuori ja hienonna punasipuli. Sulata ja valuta mäti, tarkista sen suolaisuus. Leikkaa ruohosipuli haluamallasi tavalla.
Ota kypsä blinipannukakku uunista ja anna sen asettua hetki. Pursota smetanaa pannukakulle, asettele punasipulia ja mätiä mielesi mukaan ja jätä osa tarjoiltavaksi. Viimeistele blinipannukakku ruohosipulilla ja mustapippurirouheella.
Lohi-purjosipulipiirakka
Pohjataikinaan:
75 g huoneenlämpöistä voita
1,5 dl juustoraastetta
2,5 dl vehnäjauhoja
1 kpl kananmunan keltuainen
Täytteeseen:
noin 200 g puhdistettua, suikaloitua purjosipulia
nokare voita
noin 200 g kuutioitua kylmäsavustettua lohta tai kirjolohta
noin 1 dl juustoraastetta
2 dl kermaa
2 kananmunaa
suolaa ja mustapippurirouhetta
Valmista ensin pohjataikina: sekoita huoneenlämpöiseen voihin juustoraaste ja vehnäjauhot. Nypi sileäksi. Lisää kananmunan keltuainen ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin odottamaan.
Valmista täyte: pese purjo ja poista vihreimmät latvat. Suikaloi vaalea osa. Sulata nokare voita paistokasarissa ja kuullota purjo. Jäähdytä.
Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Kuutioi kylmäsavulohi ja sekoita jäähtyneen purjon joukkoon. Lisää juustoraaste ja sekoita tasaiseksi. Levitä täyte piirakkapohjalle.
Vatkaa kerma ja kananmunat, mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada seos piirakalle.
Nosta piirakka uuniin ja kypsennä kunnes täyte on asettunut ja saanut kauniin paistopinnan, noin puoli tuntia.
Nauti piirakka haaleana tai täysin jäähtyneenä. Raikas salaatti sopii lisukkeeksi.
Kuvat: Pro Kala ry.
Pro Kala ry on kalan asialla. Yhdistys tiedottaa, tuottaa materiaalia ja järjestää erilaisia tilaisuuksia ja tempauksia. Pro Kalassa on mukana koko kalan ketju vedestä ruokapöytään saakka. Kala – helppoa, hyvää ja herkullista!
Pro Kalan toiminta on osittain Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston (EMKVR) rahoittamaa.