Suositusten mukaan kalaa tulisi syödä vähintään kahdesti viikossa. Lisäksi olisi suotavaa vaihdella eri kalalajeja. Mutta mitkä ovat kalan terveysvaikutukset?
– Kalassa on samassa paketissa proteiininlähde, hyviä, pehmeitä rasvoja sekä vitamiineja ja hivenaineita, listaa ravitsemusterapeutti Sabina Jakupović.
Kalan syöminen voi vaikuttaa myönteisesti esimerkiksi kolesteroliarvoihin ja verenpaineeseen, mutta ennen kaikkea Jakupović haluaa tarkastella kalaa kokonaisuutena. Kalassa on paljon vitamiineja ja kivennäisaineita, joista tärkein on D-vitamiini. Suomalaisten tulee etenkin talvisaikaan kiinnittää erityistä huomiota D-vitamiinin saantiin, ja kala on erinomainen D-vitamiinin lähde. Lisäksi kalassa D-vitamiini on hyvin imeytyvässä muodossa.
– Kalassa on myös muita vitamiineja, kuten B-12-vitamiinia, joka vaikuttaa muistiin ja auttaa rautaa imeytymään elimistössä, Jakupović muistuttaa. Lisäksi kalassa on omega-3 -rasvahappoja, joiden on todettu vähentävän muun muassa sydäntautiriskiä.
Miten kalaa sitten saisi lisättyä ruokavaliossaan?
– Kannattaa valita kalaa esimerkiksi työpaikan lounaalla sekä muistaa kauppojen tarjoamat puolivalmisteet ja valmistuotteet, kuten kalapullat ja kalajauheliha, vinkkaa Jakupović.
Vinkkejä kalan käyttöön kannattaa kysyä myös kalatiskiltä.
Tiesitkö tämän?
Kala sisältää runsaasti (noin 15–20 prosenttia) proteiinia. Proteiini lisää kylläisyyden tunnetta ja auttaa pitämään nälän loitolla. Lisäksi kalan proteiinissa on kahdeksaa välttämätöntä aminohappoa, joita ihmisen tulee saada ravinnosta.
Ravitsemussuositusten mukaan vähintään kaksi kolmasosaa ravinnon rasvasta tulisi olla pehmeää. Kalan rasva on pääosin pehmeää.
Viisi hyvää syytä syödä kalaa:
- Kala on paras luonnollisen D-vitamiinin lähde.
- Kalan pehmeä rasva on hyväksi sydämelle
- Kalan pitkäketjuiset rasvahapot ovat tärkeitä aivoille ja keskushermostolle
- Kalan proteiini on täysiarvoista
- Kalassa on vain vähän energiaa ja monipuolinen ravintoainekoostumus
Paljon vinkkejä ja toimivia kalareseptejä löytyy myös Pro Kalan nettisivuilta. Hyödyllistä tietoa kalasta videoiden muodossa löydät Vedestä ruokapöytään -YouTube-kanavalta, esimerkkinä Hyvinvointia kalasta -video