Ainesosat
300-400 g naudan jauhettua maksaa
noin 2 tl suolaa
reilu 1 tl valkopippuria myllystä hienona rouheena
reilu 1 tl meiramia
laktoositonta voita
noin 5-6 dl laktoositonta maitoa
2 dl Keskisen myllyn kaurasuurimo GL
½ dl Dan sukkerin tumma siirappi
reilu 1 l vettä
1 kananmuna
noin 1½ dl rusinoita *
foliovuokia
Ohjeet
Tässä vaiheessa on hyvä apu vedenkeitin, missä valmiiksi kiehautettu vettä.
Sulata pieni tilkka voita paksupohjaisessa kattilassa.
Lisää joukkoon kaurasuurimot ja kuulota niitä varovaisesti minuutin pari.
Kaada joukkoon osa kuumasta vedestä ja suola. Sekoittele. Jätä miedolle lämmölle kypsymään. Tarkista tasaisin väliajoin, että nestettä on tarpeeksi ja lisää vettä. Kaurasuurimot saavat kiehua pehmeiksi niin, että likimain hajoavat. Keittoaika varovaisella keitolla vie aikaa noin
30-45 minuuttia. Kokeile kypsyyttä. Keraamisen lieden levyni oli asteikolla 3-4. Lopun koostumuksen tulee olla pehmeän puuron ja vellin sekoitus. Muista, että tähän lisätään vielä maitoa.
Nosta kattila pois liedeltä ja lisää kylmä maito, siirappi, meirami, valkopippuri, maksa, rusinoita halutessasi ja lopuksi kanamuna. Voit myös jakaa massan ja laittaa vain osaan rusinoita. Käytä tällöin vähemmän rusinoita!
Sekoita massa huolellisesti. Nyt pitäisi koostumuksen olla löysän puuromaista. Tämä tiivistyy ja kiinteytyy uunissa.
Voitele foliovuoat voilla ja jaa massa tasaisesti jokaiseen. Lisää lopuksi jokaisen päälle muutama voinokare.
Paista kiertoilmalla 130-150 C noin 1½ h.
Mikäli pakastat niin älä paista kovin tummaksi vaan jätä hieman paistoaikaa myöhempää varten. Jäähdytä nopeasti, laita kannet ja pakasta. Suosin sulattamista yön yli jäääkapissa ennen uutta uunitusta.
Tästä annoksesta tulee 6-7 kpl 0.5 litran vuokia käytettäessä.