Kalapäivä, tarjoukset, pakasteet ja ennakkoluulottomuus. Siinä joukko vinkkejä, joilla suomalaiset ovat lisänneet kalaa ruokavalioonsa.
Toukokuu on Kalakuu, ja Pro Kala haluaa haastaa suomalaiset syömään kalaa suositusten mukaan, eli vähintään kahdesti viikossa.
Tutkimusten mukaan moni haluaisi syödä kalaa nykyistä useammin, ja siksi Pro Kala kysyi somekanavissaan suomalaisilta, miten nämä ovat lisänneet kalan määrää ruokavaliossaan. Vastauksia tuli kaikkiaan noin 150 kappaletta, ja ne tarjoavat on paljon hyviä vinkkejä, jotka on helppo toteuttaa.
Osa vastaajista luotti suunnitelmallisuuteen: ”Suunnittelen ruokalistan viikoksi, ja laitan kahdelle päivälle kalaruuat”, kirjoitti yksi vastaajista.
Kalapäiviä pitivät muutkin, lisäksi kalaa tulee automaattisesti syötyä useampana päivänä silloin, kun tekee kalaruokia kerralla reilusti. Esimerkiksi isosta uunilohesta riittää useammalle aterialle, ja siitä voi myös varioida erilaisia ruokia, esimerkiksi salaatin tai pastan seuraavaan päivään.
Moni kertoi seuraavansa tarjouksia ja pakastavansa kalaa myöhempää käyttöä varten. Myös kalaruokia voi pakastaa ja ottaa sitten tarvittaessa käyttöön annos kerrallaan. Eräs vastaaja vinkkasi paistavansa silakoita reilun satsin ja pakastavansa osan – niitä voi sitten hyödyntää myöhemmin lämpimien voileipien päällä.
Vastausten perusteella kalaa kokataan Suomessa monipuolisesti, esimerkiksi savustaen, graavaten, keittäen ja paistaen. Kalaa syödään muun muassa keitoissa, salaateissa, voileipäkakuissa, uunilohena, leivän päällä ja kalamurekepihvien muodossa. Kalaa käytetään tuoreena, pakasteena, säilykkeenä ja valmiina kalapyörykköinä ja -pihveinä. Kala maistuu niin aamuleivällä kuin välipalanakin.
Todella moni vastaaja kertoi kalastavansa itse: ”Itse kalastaminen on paras tapa lisätä kalan määrää ruokavaliossa, lisäksi se on ihan huippukivaa! Tänään meillä on isännän saama iso hauki ruokana ja ai että se on herkkua voissa paistettuna.”
Monissa vastauksissa korostui ennakkoluulottomuus ja kokeilunhalu: ”Olen ottanut testiin uusia reseptejä ja sillä saanut lisättyä kalaa.” Toisaalta myös tuttuihin resepteihin voi vaihtaa lihan tilalle kalaa esimerkiksi tacoissa tai pastaruuissa, ja tutun makaronilaatikonkin voi toteuttaa kalasta, vaikkapa säilyketonnikalasta.
On myös hyvä muistaa, että kaikkea ei tarvitse tehdä itse: osa kertoi valitsevansa ravintolassa tai työpaikan lounaalla kalaa: ”Kotona kala-ateria vähintään kerran viikossa ja työpaikan lounaalla sekä ravintolassa aina kalavaihtoehto, jos/kun sellainen on tarjolla.”
Tällä vinkillä suositukset on helppo saavuttaa ja ylittää ilman sen suurempaa vaivaa!
Toukokuu on Kalakuu! Pro Kala on lanseerannut Kalakuu-kampanjan haastaakseen suomalaiset syömään kalaa toukokuussa suositusten mukaiset kaksi kertaa viikossa. Tänä vuonna kalakuun teemana on syödä ja kokata kalaa ulkona. Kalakuun nettisivuilta löytyy paljon herkullisia ja toimivia reseptejä sekä vinkkejä kalan käsittelyyn, ostamiseen, grillaamiseen ja savustukseen!
Näppärä kala-makaronilaatikko
1 pss (400 g) esim. kauramakaroneja (keittoaika n. 6 min)
400–500 g kalafileitä (kuhaa, ahventa, kirjolohta)
0,5 tl suolaa
0,25 tl valkopippuria
0,5 dl tilli- tai ruohosipulisilppua
8 dl maitoa
100 g sulatejuustoa (esim. tilli tai sipuli)
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen Voitele uunivuoka (esim. lasagnevuoka) ja levitä sinne puolet makaroneista raakoina. Jos käytät pitemmän kypsymisajan vaativia makaroneja, keitä ne ensin puolikypsiksi runsaassa vedessä. Levitä kalafileet makaronien päälle. Ripottele kaloille suola, valkopippuri ja tillisilppu. Laita loput makaronit kaloille.
Kuumenna maito kiehuvan kuumaksi ja sekoita sulatejuusto nokareina sen joukkoon. Kaada seos vuokaan makaronien päälle. Juusto-maidon tulisi peittää makaronit lähes kokonaan. Kypsennä uunissa noin 30–40 minuuttia, kunnes makaronit ovat kypsiä.
Tarjoa lisänä raastetta tai salaattia.
Lohipannukakku orient
uunipellillinen
3 dl maitoa
4 dl kookosmaitoa
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl sokeria
2 tl currya
3 kananmunaa
2 rkl rypsiöljyä
100 g kylmäsavukirjolohikuutioita
100 g pinaattia hienonnettuna (pakaste)
seesaminsiemeniä
Sekoita maidot, jauhot, mausteet, kananmunat ja öljy. Anna taikinan turvota vähintään puolituntia. Sekoita taikinan joukkoon kylmäsavukirjolohikuutiot ja sulatettu pinaatti. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista pannukakkua 220 °C:ssa noin 30 minuuttia.
Leikkaa pannukakku annospaloiksi ja tarjoa lisäkkeenä vihersalaattia.
Kylmäsavukirjolohipasta
4 annosta
150–200 g kylmäsavukirjolohta
1 keltasipuli tai 2–3 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1–2 rkl öljyä
1 dl hienonnettua persiljaa
½-1 avokado
1–2 rkl sitruunamehua
2–3 tomaattia
mustapippuria myllystä
noin 400 g spagettia tai muuta pastaa
Suikaloi salotti- ja valkosipulit. Kuullota niitä hetki öljyssä.
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Säästä vähän keitinlientä.
Leikkaa sillä aikaa kylmäsavulohiviipaleet suikaleiksi tai paloiksi. Kuutioi tomaatit. Halkaise kypsä avokado ja kuori se. Poista siemen ja kuutioi hedelmäliha. Pirskota päälle sitruunamehua.
Lisää kalasuikaleet ja persilja kuullotettujen sipulien joukkoon ja lämmitä hetki. Jos kylmäsavukalaa kuumentaa pidempään, maku muuttuu ja tulee suolaisemmaksi. Lisää joukkoon vähän pastan keitinlientä ja sitruunamehua kostukkeeksi. Ripottele sekaan avokado- ja tomaattikuutiot. Mausta mustapippurilla.
Kaada kastike valutetun pastan joukkoon, sekoita kevyesti ja tarjoa heti.
Kuvat Prokala ry