Kalliin kalan kysely

4
(1)

Järjestimme kyselyä kalasta ja sen hinnasta sosiaalisen median ryhmään, jossa jäsenmäärä  noin 27000. Saimme vastauksia hieman alle sata. (perustuu tähän kirjoitushetkeen). Kysyimme miten usein ryhmäläiset syövät kalaa: viikottain/kuukausittain, ja minkä hintaista kalaa pitävät kalliina, ja onko kala heidän mielestään kallista.

Mikään vastauksista ei oikeastaan yllättänyt. Yllättävän monta kalastajaa sattui osumaan kyselyyn, ja kalastan itse, haarukoitui tähän pieneen otantaan. Yllättävän moni piti kalaa kalliina. ja sitähän se paikoin onkin. 10 €/ kg oli jo kallista yllättävän monelle.

Ymmärrettävää, että tarkan ruokabudjetin omaavalle se onkin kallista.  Halusin saada hintatietoa siitä mitä pidetään oikeasti kalliina, mutta siihen ei kovin moni vastannut. On siis pärjättävä tuolla kympin kalalla. Toisaalta tämä kympin kala on varsin oiva vertailu vastauksiin.

Miten usein sitä kalaa syötiin?

Valtaosa (34) kertoi syövänsä kalaa 1-2 kertaa viikossa, ja ihan kivasti myös tuosta hieman useammin. Toki tätä laskentaa hämmentää se, että parisenkymmentä  vastaajaa vastasi tavalla josta ei käynyt ilmi sitten kuitenkaan mitään. Muutama jopa 5x viikossa löytyi, ja saman verran  ”en syö lainkaan”- kalaa.

Jokunen vastauksista oli vaikea lokeroida mihinkään ja ne lokeroitiinkin lopulta osioon EOS, eli ei osaa sanoa. Jokainen vastaus oli kuitenkin yhtä tärkeä ja olemme kiitollisia jokaisesta saadusta vastauksesta.

Hinnoista

Olen monesti havainnut ruokapiireissä, että kala mainitaan kalliina. Sitähän se paikoin onkin, mutta valinnanvaraa on, ja huomioidaan sesongit (esim. lohi joulun aikaan on huomattavasti korkeammalle hinnoiteltu kuin muina vuoden aikoina). Nyt päätimme itse järjestää tämän pienimuotoisen kyselyn.

Viime viikolla asioidessani kaupassa jäin notkumaan pakastetuotteiden kohdalle, ja juuri siihen missä ovat kalatuotteet ja äyriäiset. Monen merkin alla oli tarjolla pakasteseitä paloina, paneroituna, fileenä, puikkoina, ja tietenkin se mantelikala. Ja muutakin kalaa toki oli. Jäin tutkimaan kilohintoja.  Seiti (merkkiä mainitsematta) 13,68 € /kg. Tätä pidin itse kalliina, ja tästä se tämäkin sai alkunsa. 

Omalla kauppiaalla on lohi ja kirjolohi ovat viikottain tarjouksessa, ja näiden kalojen osalta hinta on 6-10€/kg. Kyseessä siis kokonainen tuore kala, ja ilmainen fileointi kuuluu hintaan.  Silakkaa ja silakkafilettä on tarjolla edullisesti, ja samoin muikkua.

Tänä päivänä on aika helppo vertailla hintoja netin kautta, ja eri sovelluksilla. Tarjolla ovat hyvin laajat valikoimat mistä valita, ja sen mukaan myös hintahaitari on laaja. Jokunen osasi ja tiesi kertoa miten tarjouksessa löytyy 2 pkt seitiä 7€, ja näin kilohinnaksi jää noin 8,50€. Ei sovi unohtaa, että nyt tässä on vastakkain tuorekala vs säilykkeet ja pakastekala.

Alla muutama oman kauppiaan kaloista ja hinnoista

kirjolohi ja lohi 6-10€/kg (ilmainen fileointi kuuluu hintaan, mutta ruodot nypittävä itse pois)

lohifilee ruodoton noin 17,95€/kg

tonnikalapihvit 30-45€/kg

nyljetty made 10,90€/kg

siikafilee 32,90€/kg

kuhafilee 36-39,90€/kg

Mitä jäi ja mikä kummastutti?

Siinä kohtaa, kun 10€/kg pidetään kalliina, ja samalla kerrotaankin tonnikala- ja lohisäilykkeen, savukalapalan, makrillin, sillien ja pakastimien antimien tarjonnasta, ja miten niitä ostetaan, ei voi kuin ihmetellä. Tai, miten ei montaa euroa maksa, kun muutaman lohimedaljongin ostaa. Osa huomioi kilohinnan mm. säilyketonnikalan ja pakastesein kohdalla, mutta lohitarjous halvimmillaan alittaa nämäkin hinnat. Joku sanoo, ettei voi ostaa lohta, kun se on niin kallista, mutta ostaa savumakrillia palasen. Nopealla haulla sain tähän kilohinnan, ja huomasin sen oleva liki tuplat tuohon loheen. 

Vaihteluahan se tuo aterioille siitä ei päästä mihinkään. Kyllähän se hinnallaan tietenkin tuntuu kertakirpaisuna.

Silti jää se kuva, että mennään helppous edellä, nopeus edellä. Onko se sitä, ettei haluta nähdä vaivaa? Vai eikö vain osata? Tällä osaamattomuudella tarkoitan sitä, ettei tiedetä mitä sille tuoreelle kalalle pitäisi tehdä.  Niin helposti, kun sitä tietoa olisi kuitenkin saatavilla. Ihan videoiden kera liki kädestä pitäen vaihe vaiheelta. Nimittäin vain yksi mainitsi sen ruotosirkuksen, ja ettei osaa poistaa ruotoja + piti sitä hidastavana tekijänä ruokailtaessa.  Onko se kokonainen kala liikaa sellaisenaan, ja niinä kahtena fileinä? Pilko osiin. Pakasta. Savusta. Paista. Tee keittoa, mureketta, kalapullia, kiusausta, graavaa, paneroi leikkeet, ja tähänkin on useampaa variaatioita mitä käyttää.

Pyydä kalatiskiltä neuvoja, kaverilta apua ja ainahan on se netti saatavilla.

Osa söi kalaa usein, ja kaloja oli käytössä monipuolisesti eri lajeja, ja myös tässä osiossa kävi ilmi monipuolinen käyttö eri ruokiin, ja kalan käyttötapoihin.

Osa valitsi pakastekalat ja säilykkeet, koska se -> kallis tuore kala. Tässä osiossa jäi kuva, että helppous/nopeus/osaamattomuus perusteltiin hinnalla. Äkkiä leivän päälle tai salaattiin, tai vain uuniin.

Osan vastaukset jäi hieman epämääräisiksi. Tähänkin niputan ne, jotka eivät syöneet ollenkaan kalaa ja ne, jotka ottivat kalaöljyt purkista.

Lopuksi

Hienoa, että syömme kalaa, on se sitten kalatiskiltä tai pakaste/säilyke. Tietoa ja osaamista on saatavilla. Netti kaikkineen on tuonut tarjolle erilaisia kalaruokia ja on todellakin se maailma auki. Intohimoisena kokeilevana kotikokkina katson mielelläni mitä muut tekevät. Kuvan kera tullut kuva ruoasta antaa inspiraatioita uusiin kokeiluihin.  Mukavana lisänä tulee alueelliset nimet ruoille. Likimain viikoittain tulee vastaa sana, jota ei ole ikinä kuullutkaan. Saa laittaa haun ja selvittää mistä on kyse.  Toisinaan on tilaisuus kysyä itse tekijältä nimen ja ruoan taustoista.

Millainen kalankäyttäjä ja ostaja itse olen

Olen itsekin ostanut ensimmäisen putkimallisen savustimen, koska halusimme aloittaa lohen savustamisen ihan itse. Osasyynä tähän oli hinta ja toisena tuli suolaisuus ja muut mausteet. Tässä kohtaa alkaa allergiat sanelemaan. Kävimme nimittäin viikoittain kalakaupassa, eli perjantainen vakio oli käydä ajelulla, ja päätyä kalakauppaan, jossa oma savustamo. Kerrankun sinne mentiin, niin otettiin aina vähän enemmän. Ei silti, niin silmillään siellä syötiin. Se oli tehty helpoksi, kun oli metrikaupalla kalaa. Tuoreena, savustettuna, graavattuina, kokonaisena, fileenä, palana. Oli salaatteina, tahnoina, rapuja, aasialaisittain, teemaviikot, sesongit ja tätä rataa. Täällä käydään kyllä vielä paikoin, koska saa herkkuja mitä ei välttämättä muualta saa tai ovat täällä parempia.

Kokonainen, filee, nahaton, ruodoton, kyljyksinä, ruodoilla.

Lohi, kirjolohi, tonnikala, siika, pannusiika, muikku, silakka, turska, ahven, meriahven, puna-ahven, nieriä, made, taimen, sei, kuha tai hauki. Pannusiikaa, silakkafileet ja savusilakka, silakkapihvit leivitettyinä tai hiillostettuna.

Kalan voi paistaa pannulla sellaisenaan tai paneroida, ja siihenkin löytyy monen monta vaihtoehtoa. Lisukevalinnoilla saat erilaista.

Milloin olet viimeksi tehnyt kalapullia? Kalapihvit? Paistoitko pannulla, kypsensitkö ehkä uunissa tai olit rohkea ja keitit kalaliemessä. Ja eipä se grillauskaan ole hassumpi tapa kypsentää. Ja nämäkin voisi paneroida.

Kalakeitto ja siihen voidaan laittaa kalaa, kuin kalaa. Kahden kalan keitot ja tässä voidaan taas pelata eri kaloilla. Tekisitkö kirkkaalla liemellä vai kerman kanssa? Tomaattinen kalakeitto.

Tekisitkö kalanyytit uunissa, jossa käyttäisit paria eri kalaa yms. Leivinpaperissa kypsennetyt kalapaketit. Kalapiirakka eli se missä yleensä lohta, tilli, keitettyä kanamunaa ja riisiä. Kääräistynä taikinan sisälle.

Tekisitkö kalamurekkeen, terriinin? Tästäkin yhdellä tai kahdella kalalla. Haluatko raitaa kenties?

Jäikö muusia yli?  Kalaisa piiras brittityyliin. Toimii samaan tapaan, kuin paimenen piiras. Tästäkin löytyy lukuisia eri variaatioita.

Kala taipuu salaattiin. Oli se sitten paistettua, savustettua, keitettyä.  Säilykekalat ovat tuttuja salaateissa, mutta onnistuu se muistakin. Täytteeksi voileipäkakkuun tai suolainen juustokakku versio.

Milloin teit viimeksi kiusauksen kalasta? Janssonin lisäksi, kun muutakin voi käyttää.

Graavattua kalaa. Cheviche, jääkellarin lohi, kalat eri mausteliemissä.

Paistettua turskaa, paistetut tonnikalapihvit, lohimedaljongit,

Miten olisi kalahampurilainen? Tai tekisitkö kalapuikot itse?

Savukalasta mousse, kalakakun täytteeksi, kesäkääryleiden täytteeksi tai säilykkeestä nopea tonnikalatahna.

Kermainen kalakastike ja pastaa. Toisaalta wokki olisi ihan jees.

Kala tylsää ruokaa? Ei suinkaan.

Savustetaan edelleen ja meillä on toinenkin savustin, mutta se on varattu lihoille. Taloudellista säästöä ei taida juurikaan olla. Erot tulee suolassa ja muissa mausteissa.  Edelleen se juuri savustimesta tullut lämmin savulohi on herkkua. Tässä kohtaa voi tunnustautua itse varsin hintatietoiseksi. Savulohi liikkuu valmiina siinä 30-40€/kg.

Mutta on meilläkin purkki tai pari tonnikalaa säilykkeenä varastossa.  Oiva apu ja taipuu moneen. Siitä saa nopsaan kastikkeen, jos tarve vaatii.

Toivottavasti herätti pohdintaa.

Kuinka hyödyllinen tämä kirjoitus oli?

Klikkaa tähteä ja anna oma arvostelusi!

Keskiarvo 4 / 5. Arvostelut: 1

Ei vielä arvosteluja - ole sinä ensimmäinen!

Koska mielestäsi tämä oli hyödyllinen...

Seuraa meitä Facebookissa!

Vastaa