Kalakeittopäivää vietetään tiistaina 4. helmikuuta. Kokeile sen kunniaksi näitä eri puolilta Suomea kerättyjä kalakeittoreseptejä!
Millaisia kalakeittoperinteitä – tai uusia soppaoivalluksia löytyy eri puolilta Suomea? Kalakeittopäivää vietetään tänä vuonna jo kahdeksatta kertaa, ja päivän järjestää Pro Kala ry.
Kalaleaderien eli kalatalouden paikallisten toimintaryhmien aktivaattorit eri puolilta Suomea ovat keränneet Pro Kalan pyynnöstä parhaita kalakeittoreseptejä omilta toiminta-alueiltaan. Tuloksena on seitsemän erilaista ja herkullista reseptiä. Tutustu näihin keittoihin, niihin liittyviin tarinoihin ja löydä suosikkisi!
Reseptit löydät Kalakeittopäivän nettisivuilta osoitteesta kalakeittopaiva.fi
Perämeren pikkusiikakeitto
Perämeren pikkusiikakeitto
Perämeren pikkusiika on merikutuinen kala, joka viettää vaellussiiasta poiketen koko elämänsä pienellä alueella meressä eikä se vaella Perämeren ulkopuolelle. Perämeren pikkusiialla, joka myös karisiikana tunnetaan, on vahva alueellinen maine ja se on alueen perinteinen ja tärkeä saaliskala. Kyseisen kalan kalastuksen huippusesonki on syys-lokakuussa, juuri ennen kutuaikaa ja kutuaikana. Kalastusta tehdään myös talvella ja keväällä, jäiden lähdettyä sekä kesällä. Perämeren vähäsuolaisuus ja ravinto vaikuttavat kalan ravintoon ja tekevät tästä kalasta miedon makuisen.
Perämeren pikkusiialle haetaan EU:n nimisuojaa, joka voisi avata uusia mahdollisuuksia paikallisille kalastajille ja nostaisi paikalliskalan arvostusta kuluttajien keskuudessa. Nimisuojan myötä pikkusiika löytää varmemmin tiensä yhä useampaan ruokapöytään ja nimisuojan avulla se on myös helppo erottaa uhanalaisesta vaellussiiasta.
Lue lisää nimisuojauksesta: https://aitojamakuja.fi/nimisuoja/
Perämeren Pikkusiikakeitto
4 annosta
500 g yleisperunaa
1sipuli
5 dl vettä
6 kokonaista mustapippuria
1 ps (200 g) keittojuureksia (pakaste)
2-3 (n. 300 g) perattua pikkusiikaa tai filettä
3 dl maitoa
1 rkl voita
1 tl kuivattua tilliä
1 tl suolaa
Pese, kuori ja kuutioi peruna noin parin sentin kuutioiksi ja hienonna sipuli pieneksi silpuksi. Huuhdo perunat. Lisää kattilaan vesi, kuutioitu peruna, suola ja pippurit. Laita kattila kiehumaan ja keitä, kunnes perunat ovat alkamassa pehmentymään (n. 15 min). Lisää sitten joukkoon sipuli ja keittojuurekset.
Keitä uudelleen 10 minuutin ajan ja lisää joukkoon kala ja maito. (Jos käytät fileitä, leikkaa kala paloiksi ennen keittoon lisäämistä. Jos valmistat keiton peratusta kalasta, tarvittaessa poista pää ja leikkaa kalaa pienemmäksi ennen lisäämistä.)
Kiehauta keitto ja nosta se pois levyltä. Lisää joukkoon voi ja tilli. Anna keiton jäähtyä 10-15 minuuttia ja maista. Lisää suolaa tarvittaessa. Teksti: Oulun Maa- ja kotitalousnaiset ja Lähikalaa lautaselle -hanke, www.maajakotitalousnaiset.fi/hankkeet/lahikalaa-lautaselle. Reseptin toimitti: Mikko Tenhunen, Kalatalousaktivaattori, Perämeren rannikon Kalaleader
Holgerin silakkakeitto Suomenlahdelta
Silakkakeittoon tulee perunaa, porkkanaa, nahattomia silakkafileitä ja reilusti tuoretta tilliä.
Tämä keitto on peruja sota-ajan jälkeiseltä ajalta, jolloin arvokkaammat kalat myytiin ja silakat syötiin itse. Silakkasoppa on kehitetty ruotsalaisille vieraille, ja sen kanssa on tarjoiltu kotikaljaa, kirnupiimää, vasta leivottua setsuurilimppua, rukiista reikäleipää, rantasipulia ja muita saariston erikoisuuksia.
Brunskärs-Majan legendaarinen kalakeitto Turunmaan saaristosta
Brunskärin Majan legendaarisen kalakeiton tarkka resepti ei ole säilynyt, mutta Majan tyttäret ovat luoneet reseptin uudelleen makumuistojensa perusteella.
Keiton ahvenet kypsennetään erikseen, ja keittoliemeen tulee muun muassa currya ja valkosipulijauhetta. Itse keitossa on niin perunaa, porkkanaa, lanttua kuin pakasteherneitäkin.
Maja oli tunnettu kansanpelimanni ja saariston emäntä, ja hänen kalakeittonsa oli osa saariston vieraanvaraisuutta
Kunnon kalakeitto Keski-Päijänteeltä
Tämä keitto vie suoraan Keski-Päijänteen järvenrantatunnelmiin, ja se on kunnianosoitus puhtaille vesille ja niistä saatujen kalojen monipuoliselle käytölle. Keiton liemi valmistetaan itse alusta asti, ja keittoon voi käyttää haluamiaan kaloja. Sen voi valmistaa joko kerma- tai tomaattiliemeen.
Länsirannikon nopea nuudelikalakeitto
Retkiruoaksi soveltuva keitto valmistuu kuivatusta kalasta ja nuudeleista. Sen valmistamiseen tarvitaan vain kuumaa vettä, joten ruoka valmistuu näppärästi vaikkapa retkellä.
Neljän kalan keitto järvikalasta
Tämä kalakeitto yhdistää neljä kalaa. Myös tämän keiton liemi valmistetaan itse kalan perkeistä, ja reseptiin kuuluu muun muassa bataattia, perunaa ja sipulia. Makua liemeen saadaan makeasta chilikastikkeesta. Keiton voi viimeistellä esimerkiksi savukalalla.
Savolainen kirjolohikeitto kalasäilykkeestä
Myös kalasäilykkeestä voi valmistaa keittoa. Tämä keitto saa liemeensä makua sulatejuustosta ja kermasta, ja siihen voi hyödyntää kotimaista kirjolohisäilykettä. Ruokaisuutta keitto saa perunoista.
Kalakeittopäivää vietetään tänä vuonna kahdeksatta kertaa, päivän järjestää Pro Kala ry.
Pro Kala toteuttaa tiistaina 4.2. klo 11.30 ja 17.30 Kalakeittoliven, jossa kokataan yhdessä Kape Aihisen kanssa. Lähetykset löytyvät tallenteena Kalakeittopäivän nettisivuilta kahden viikon ajan Kalakeittopäivän jälkeen.
Kalakeittoliven kauppalista, resepti ja linkki kokkausliveen löytyvät helmikuun alussa Kalakeittopäivän nettisivuilta osoitteesta kalakeittopaiva.fi
Kannattaa seurata myös Pro Kalan Parasta evästä -somekanavia Facebookissa ja Instagramissa.