Juhannuksen uudet silliherkut

0
(0)

Juhannuksen ruokapöytään kuuluu silli. Silli ja uudet perunat on tietysti klassikko, mutta joskus vaihtelu virkistää. Pro Kala ry on julkaissut sivuillaan uusia sillireseptejä, joista löytyy kokeilunhaluisille taatusti herkullisia vaihtoehtoja juhannuksen kalapöytään.

Onko silli vierasta, mutta fish & chips -annos kuuluu suosikkeihisi? Kokeile pankosilliä uusien perunoiden kanssa! Pankojauhoilla leivitetty ja uppopaistettu matjessilli on makuelämys vertaansa vailla. Tee kylkeen helppo punajuuri-kurkkurelissi annosta raikastamaan, ja juhannuksen uusi ruokahitti on valmis.

Sillit ja perunat voi myös nauttia piirakan muodossa. Alla olevassa reseptissä piirakka tehdään ranskalaisesta keikauskakusta tarte tatinista tuttuun tekniikkaan. Lopputuloksena on näyttävä ja herkullinen piiras, jossa tutut raaka-aineet maistuvat aivan uudella tavalla.

Jos haluat nauttia sillit silleinä, mutta uuden kokeileminen kiinnostaa, voit kokeilla sillin maustamista itse. Muista aloittaa ajoissa: sillin kannattaa antaa maustua vähintään kaksi vuorokautta ennen herkuttelua. Jos siis haluat itse maustettua silliä juhannusaaton ruokapöytään tarjolle, laita sillit maustumaan viimeistään keskiviikkona. Perinteisessä lasimestarin sillissä mausteliemessä käytetään etikkaa, mutta kokeile tällä kertaa, millainen lopputulos syntyy siideriviinietikan kanssa!

Pankosilliä ja punajuuri-kurkkurelissi

4 matjessillifileetä
1 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
100 g pankojauhoja
5 dl kasvisöljyä paistamiseen
2 rkl persiljaa hienonnettuna 
1 lime viipaloituna

Punajuuri-kurkkurelissi:
2 keitettyä punajuurta kuutioituna
2 pientä salottia hienonnettuna
8 cocktail-kurkkua (cornichon)
1 rkl kapriksia
1 rkl punaviinietikkaa
ripaus mustapippuria
2 rkl majoneesia

Yhdistä kaikki relissin ainekset.

Pyyhi matjes-fileet talouspaperilla. Kasta fileet ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunissa ja lopuksi pankojauhoissa. Uppopaista 170-asteisessa (käytä lämpömittaria) öljyssä (tai paista pannulla), kunnes fileet ovat pinnaltaan rapeita ja kullankeltaisia. Valuta talouspaperin päällä.

Koristele hienonnetulla persiljalla ja limellä. Tarjoa relissin ja keitettyjen perunoiden kera.

Silli-perunapiiras ”Tarte Tatin”

Piirakkataikina:
4 dl vehnäjauhoja
150 g voita
3 rkl vettä

Täyte:
2 sipulia
50 g voita
1 kg kiinteitä perunoita
1 paketti matjessillifileetä
50 g emmentaljuustoraastetta

Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi. Laita taikinakimpale kelmussa kylmään noin tunniksi. Vetäytynyttä ja kylmää taikinaa on merkittävästi helpompi käsitellä.

Valmista täyte: leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi ja kuullota paistinpannulla voissa miedolla lämmöllä, kunnes sipuli on kauniisti ruskistunut ja pehmennyt. Siirrä sivuun odottamaan.

Kuori ja viipaloi perunat sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kuutioi sillit ja raasta juusto. Vuoraa irtopohjaisen kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Levitä pohjalle kerros perunaviipaleita kauniisti limittäin, laita päälle sipulit ja juusto. Asettele päälle loput perunat.

Kauli piirakkataikina noin 5 millin paksuiseksi ja peitä peruna-silli-sipuliseos taikinalla. Askartele taikinan liepeet vuoan reunoille perunakerroksen väliin.

Paista piirasta 160-asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä ja taikinan pinta reilusti ruskistunut. Tarkista perunoiden kypsyys hammastikulla.

Anna piiraan jäähtyä vuoassa vähintään 20 minuuttia. Irrota vuoan kehä ja kumoa piiras Tarte Tatinin tapaan tarjoiluvadille.

Tanskalainen siiderietikka-silli

8 kevytsuolattua sillifileetä
2 punasipulia
3 porkkanaa
1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 dl siideriviinietikkaa
1 dl ruokokidesokeria
1 l vettä
3 laakerinlehteä
1 rkl kokonaisia mustapippureita
1 rkl katajanmarjoja
1 rkl korianterinsiemeniä
2 rkl sinapinsiemeniä

Tarjoiluun:

ruisleipää
puolikas puntti tuoretta tilliä

Liota kevytsuolattuja sillifileitä vedessä 2-3 tuntia, vaihda välillä vesi.

Kuori sipulit ja porkkanat. Leikkaa sipulit ohuiksi lohkoiksi ja viipaloi porkkanat.

Laita kaikki ainekset silliä lukuun ottamatta kattilaan ja keitä hiljalleen noin 20 minuuttia, kunnes jäljellä on noin kolme neljännestä alkuperäisestä nestemäärästä. Siirrä jäähtymään. Liemi saostuu vielä jäähtyessään.

Varaa huolellisesti puhdistettu reilun kokoinen lasipurkki. Laita sillifileet purkkiin ja annostele jäähtynyt mausteliemi ja vihannekset sillien päälle. Anna maustua kylmässä 2-3 vuorokautta.

Paloittele sillifileet haarukkapaloiksi. Tarjoa ruisleivän, tuoreen tillin ja mausteliemessä marinoitujen vihannesten kanssa. Sillit säilyvät avaamattomana kylmässä pari kuukautta.

Kuvat Prokala ry

Kuinka hyödyllinen tämä kirjoitus oli?

Klikkaa tähteä ja anna oma arvostelusi!

Keskiarvo 0 / 5. Arvostelut: 0

Ei vielä arvosteluja - ole sinä ensimmäinen!

Koska mielestäsi tämä oli hyödyllinen...

Seuraa meitä Facebookissa!

Vastaa