Kyllä vain otamme tämän aiheen jo nyt. Vinkit ovat jo nyt ajankohtaisia. Jaksottaminen alkaa nyt.
Joulun jaksottaminen jaksamiseen ja säästämiseen
Jouluruokien teon ja oston voi jaksottaa. Tämä säästää omaa jaksamista ja myös tasapainottaa kuluja, kun jakautuu useammalle kuukaudelle. Rahan säästäminen on hyvä aloittaa jo nyt. Toisaalta voisi aloittaa sen säästäminen jo heti tammikuussa. Kaiken pohjana on kuitenkin aloittaa miettimällä mitä haluat, että on tarjolla jouluna. Yksi paras säästö alkaa siitä, kun pohtii mitä oikeasti haluaa syödä jouluna. Hävikki ja hukkaan menneet rahat löytyvät osastolta ”kuuluu olla vaikkei kukaan syö”. Vältä siis tätä.
Merkitse
Pakastaessa on hyvä muistaa, että eivät säily ikuisesti. Kannattaa laittaa tarralappu tai muu merkintä mitä sisältää ja milloin tehty. Mikäli jouluksi on tulossa (harva tietää tätä ajoissa) ruokarajoitteisia niin tämä korostaa merkitsemistä ja sen tärkeyttä. Kuvaamalla tuotteet, kirjaamalla tarkemmin helpotat asioita. Mikäli kirjattavaa on paljon, niin hyvä keino on luoda itselle omanlainen lyhennetty koodikieli. Gluteeniton, laktoositon ja maidoton lienee jo tuttuja, mutta listan kasvaessa merkintä vaikeutuu. Varsinkin tilan ollessa pieni mihin kirjata. Ota vihko tai jokin muu mihin merkitset mikä mikin on ja miten sen lyhennät. Tämä lyhennys menee siihen tarralappuun tms. Toki jos teet erikseen juuri jonkun henkilön ruokarajoitteisiin niin silloin riittää helpompi merkintä. Esimerkkinä ”Marjan riisipiirakka”. Meillä pyritään siihen, että tehdään yksi versio, joka sopii kaikille meillä oleville. Tämä myös tuo säästöä osaltaan, kun ei tarvitse tehdä useaa samaa eri rajoittein.
Esimerkki koodista:
GL, L, Ei S= Gluteeniton, laktoositon, ei sipulia
Itsellä lukee aina koodin lisäksi mikä tuote kyseessä.
Erilaiset tavat viettää joulua
Kannattaa muistaa, että vietämme ja juhlimme joulua eri tavoin. Toisille se joulu koostuu vallan erilaisesta jouluruoasta. Se voi olla, vaikka makumatka maailmalle. Itse olen hyvinkin perinteisen jouluruokien kannattaja uusin vivahdein, joten tämä perustuukin siihen. Silti nautin seurata muiden tapoja viettää joulua ja nähdä mitä on tarjolla. Niistä saa ideoita. Taipuuko ne uudet ideat omaan joulupöytään seuraavalle joululle vai johonkin muuhun. Uudet ideat ovat aina tervetulleita.
Mitä tehdään ja milloin?
Aikatauluta ja tee esimerkiksi oma kuukausikalenteri tekemisille. Samaan listaukseen voi lisätä säästösumman tai sen tavoitteen. Alla yksi esimerkki miten jaksottaa ja merkitä. Huomaa kuitenkin, että näin ennakoimalla tehty tuo lisäkuluja siihen perusarkeen. Tämä myös saattaa vaikuttaa säästötavoitteeseen.
Ei ole yhtä oikeaa tapaa valmistaa ja suunnitella joulua. Tämän tarkoituksena on lähinnä nostattaa ajatusta siihen säästämiseen. Niin taloudellisesti, kuin omaan jaksamiseen. Valmistaessa ruokia ja leipomuksia ennakkoon on syytä varmistaa käytettyjen aineiden säilyvyys. Tämä kalenteri on mahdollista tehdä koko 12 kuukautta. Alkuvuosi olisikin lähinnä muistaa syödä pois kaikki helposti pilaantuva.
Miksi minä jaksotan ja säästän
Tämä on alkujaan lähtöisin äidiltäni. Kotoa opittu tapa ja hyväksi havaittu. Itse olen vuosien aikana tätä sitten laajentanut. Lapsuudenkodissa joululaatikot tehtiin ajoissa. Laatikot ajoissa ja hankittiin se pakastekinkku. Valmis. (Lapsuudenkodissa oli leikkeleitä ja valmissalaatteja. Nämä hankittiin ihan liki jouluaattoa. Ne kuuluivat jouluun. Meillä ei ole, ei kuulu. Säästöä siis monin osin.) Olen siis laatikot tehnyt ajoissa jo usean vuoden ja kinkkukin meille hankittiin pakastimeen heti niiden tullessa myyntiin. Loppu tehtiin sitten viimeisellä viikolla. Nykyään ja tätäkin on jo vuosia tehty, joten ei ole uusi juttu niin jaksotetaan. Pääsyynä oma jaksaminen. Tällä tarkoitan sitä, että nautin joulusta ja jouluaatosta paremmin mitä aikaisemmin. Ennen muutoksia olin untenmailla jo ennen kympin uutisia. Tämä on ollut harmillista näin ikuiselle jouluihmiselle. Huolimatta ennakoinnista niin kyllä pientä puuhaa ja näprättävää riittää vielä itse jouluaatollekin.
Sallin itselleni muutokset ja maailmani ei kaadu, jos joku unohtuu tai jää tekemättä. Apukäsiä on saatavilla ja kaupat auki joulunakin, jota kuin 24/7, joten ei mitään hätää. Digitaaliset ja hälyttävät mittari on oiva pelastus. Toki näissä uusissakin uuneissa on jo valmiudet parempaan. Miksi valvoa ja nukkua pilkkiunta aatto yö, kun se kinkun voi paistaa aatonaattona päivemmällä. Olenhan kuitenkin siinä keittiössä puuhamassa kaikkea muuta. Kaiken perustana on kuitenkin se suunnittelu. Toiselle lista listojen perään on turhia, mutta itselle tärkeitä.
Myös yksi tärkeä asia jaksamisen ja säästämisen kannalta on laittaa vain niitä, joita oikeasti syödään. Itse en omaa ajattelumallia, koska kuuluu jouluun niin pitää olla. EI. On niitä, joita menee. Meillä myös mukautuu joulumenu. On pysyviä ja paikkansa pitäviä ruokia, ja osa, joita kokeillaan uusia juttuja. Paikoin laitetaan jäähylle joku ja otetaan se sitten jonkun joulun päästä uudestaan listalle. Meillä on myös hyvin mukautuva joulu. Toisinaan ollaan vain aikuisten kesken ja toisinaan on pikkulapsia läsnä. Nämä muutokset näkyvät meillä silloin myös jouluruoissa. Heidät huomioidaan. He saavat ruokia omaan makuunsa, jos varsinainen jouluruoka ei maistu. Silloinkin teen ennakkoon ja ruoka on sellaista mitä voimme itse syödä joulun jälkeen. Voin siis tehdä lihapullia tai kananugetteja ennakkoon pakastimeen. Tekovaiheessa en välttämättä siis tiedä joulun kokoonpanoa.
Heinäkuu
Nyt voi laittaa uusia perunoita sinne pakastimeen.
Suomen kesä on mitä on, niin tässä vaiheessa voidaan ja varautua niihin sieniin, jos jouluna niitä tarvitsee.
Elokuu
Perunoita voi vielä tässäkin vaiheessa pakastella.
Edelleen sieniä ja marjoja unohtamatta.
Syyskuu
Tässä on jo mahdollisuus tehdä niitä joululaatikoita. Varsinkin lanttu, joka on erittäin mehukas, eikä kuiva ja tikkumainen.
Lokakuu
Tämän kuun aikana on viimeistään aika tehdä ne laatikot. Raakana, paistolla, esipaistolla. Pakasta.
Hanki herneet ja muut säilykkeet.
Kauppalistojen kirjoittelua.
Marraskuu
Kakkuja voi sinne pakastimeen jo puuhailla. Onhan vielä nämä kakut, jotka vaativat aikaa, että ovat sitten parhaimmillaan jouluna.
Täytekakun pohjan voi leipoa valmiiksi ja pakastaa. Osan voi jopa pakastaa täytettyinä.
Leipiäkin leivotaan jo ja pakastetaan.
Lihapullat voi tehdä. Pakasta.
Nyt on hyvä hetki ostaa pakasterapuja sinne omaan pakkaseen. Samoin mätiä, jos ostat niitä pakastepurkkeja.
Pakastekinkun hankinta.
Vakuumissa olevien lihapalojen myyntiaika on aika pitkä, joten tätäkin voi hyödyntää sopivassa hetkessä.
Alkon tuotteet ja muut mehut/limut voi ostaa jo nyt.
Tarkista reseptit ja niihin tarvittavat aineet. Tässä tulee samalla sitä kaappien siivousta ja voi tarkistaa ne päiväykset!
Joulukuu
Tämähän on se kiireisin ja ”kallein” kuukausi. Toki tässäkin suurin tekopaine osuu sinne viimeiselle viikolle. Kuukauden alussa on hyvä tehdä itselle vielä yksi lista missä pilkottu työlista viimehetken jutuille. Milloin kinkku sulamaan yms merkinnät jne. Viimehetken tarkistuksia.
Tuoresuolatun kinkun hankinta/kalkkuna/seitan.
Pipareita tulee varmaan tehtyä useassa erässä. Näitähän voi tehdä jo aiemmin, mutta eri asia säilyykö vai tuleeko syötyä.
Rosolli ja muu salaatti, tuorekalojen osto ja laitto.
Sillit ja silakat yms.
Juustot ja keksit tms lisukkeet.
Hedelmät ja marjat + vihannekset.
Jälkiruoka?
Opitko uutta?
Toivon, että tämä tarjosi sinulle jotain uutta ajateltavaa. Ehkä avasi sitä, miksi joku aloittaa ajoissa. Osalle se on taloudellinen asia, osa jaksottaa maun puolesta, osa jaksaminen. Osalle syyt muita. Jos sain sinulle hymyn aikaan ihan vain siksi, että joku pauhaa joulusta heinäkuussa, niin kiitos. Tehtävä suoritettu.