Ainekset
1 pkt Myllyn Paras filotaikina
n. 300g voisulaa
5-6 punaista omenaa
noin reilu 2 dl kuivattua karpaloa
1- 1½ dl mantelirouhetta
0,5-1 dl omenamehua
1-2 rkl jauhettua kanelia (ceylon)
*1-2 tl jauhettua neilikkaa
*1-2 tl jauhettua inkivääriä
2-3 rkl hienoa sokeria tai fariinisokeria
1-2 rkl vaniljatahnaa (Taylor&Colledge vanilla paste)
Ohje
Voitele pinnalle vähän voisulaa ennen paistoa.
Jauhettua kanelia ja tomusokeria koristeluun
Ota filotaikina sulamaan. Seuraa pakkauksen ohjeita. Itse suosin yön yli jääkaapissa sulatusta.
Kuori omenat, poista siemenkota ja kuutioi pieniksi palkoiksi.
Laita tilkka rasvaa pannuun ja lisää omenapalat. Kääntele hetki ja lisää omenamehu. Sekoita joukkoon kuivatut karpalot ja mantelirouhe. Lisää sokeri, mausteet ja kääntele seosta. Anna hieman kiehahtaa miedolla lämmöllä. Karpalot pehmenevät ja omenamehu on haihtunut. Myös omenoiden tulee olla pehmeitä, mutta ei sosetta!
Nosta jäähtymään.
Sulata voi ja pidä lämpimänä niin ettei jähmety kattilaan.
Avaa filotaikina. Ota avuksi alle leivinpaperia ja **pyyhe. Varaa noin
6-7 taikina-arkkia per struudeli.
Nosta ensimmäinen taikina-arkkia leivinpaperin päälle ja sivele pullasudilla tai pienellä pensselillä voisulaa. Laita toinen taikina-arkkina ja taas voisulaa. Toista tätä, kunnes onn noin puolet käytetty.
Aseta puolet omenamassasta levyn toiseen reunaan siten, että jää noin
5 cm reunasta. Jätä myös reunoille kääntövaraa muutamia cm. Katso kuva.
Taita reunaosa omenien päälle. Laita voisulaa tälle käännetylle osalle.
Taita reunat molemmista päistä. Lisää voisulaa jälleen. Rullaa kuten kääretorttua tekisit. Asettele loppu siten, että reuna jää siististi rullan alle. Nosta uunipellin päälle ja pintaan voisulaa jälleen.
Toista sama toisen struudelin kanssa. Nosta toisen struudelin viereen ja voitele.
* toimii pelkällä kanelilla tai lisäten joukkoon neilikkaa ja inkivääriä.
** Aina ottaessasi taikina-arkin laita pyyhe odottavien päälle.
Filotaikina on todella ohutta ja hauras käsitellä. Kuivuu helposti ja näin vaikeuttaa käsittelyä.
Älä käytä voisulan valkoista osaa eli heraa. Arkin ei tarvitse olla kauttaaltaan voisulassa. Ei saa olla liikaa, mutta ei myöskään liian vähän.
Sula rasva toimii muun muassa liimana ja ei haittaa, vaikka joukossa olisi rikkinäisiä taikina-arkkeja.
Paisto 200 C asteessa noin 25-35 min. Kauniin vaaleanruskea väri.
Erittäin lehtevä taikina. Anna jäähtyä ja ripottele pintaan kanelia ja tomusokeria. Leikkaa viipaleiksi ja tarjoile vaniljakreemin kera.