Allergiselle lapselle pieni murukin allergian aiheuttajaa voi laukaista hengenvaarallisen kohtauksen, anafylaksian. Hyväntahtoiset isovanhemmat voivat tietämättömyyttään aiheuttaa lapsenlapsilleen vaaratilanteita. Allergia-, iho- ja astmaliitto haluaa muistuttaa 112-päivänä (11.2.) anafylaksialapsen isovanhempia anafylaksian ennaltaehkäisystä ja ensiavusta.
– Lapsen allergiat on otettava tosissaan ja ne on huomioitava lapsen arjessa. Tärkeää on, että lapsen koko lähipiiri päiväkodista isovanhempiin tuntevat lapsen allergiat ja osaavat toimia lapsen kannalta turvallisesti, muistuttaa Allergia-, iho- ja astmaliiton verkkoasiantuntija Anu Sauliala.
Sauliala keräsi anafylaksialasten vanhempien kokemuksia Facebook-ryhmästä (1300 jäsentä) talvella 2022. Niitä kertoi noin 60 vanhempaa. Vastauksista kävi ilmi vanhempien kokemukset, että isovanhemmat olivat usein tietämättömyyttään aiheuttaneet vaaratilanteita anafylaksiariskisille lapsenlapsilleen. Esimerkiksi pähkinäallergisen lapsen saavuttua mummolaan, oli olohuoneen pöydältä löytynyt kuppi täynnä pähkinöitä. Tai isovanhempi oli paistanut kala-allergiselle lapselle ruokaa samalla pesemättömällä pannulla, jolla oli hetki sitten paistettu kalaa.
– Isovanhempien olisi hyvä olla perillä lapsenlapsen allergiasta ja tuntea se niin hyvin, että he voivat olla turvallisesti rakkaan lapsenlapsensa kanssa kahden kesken, ilman lapsen vanhemman läsnäoloa. Tällöin mahdollistuu läheisen suhteen kehittyminen lapsenlapseen, Sauliala toteaa.
Ennaltaehkäisy on anafylaksiassa tärkeintä
Anafylaksian riskin kanssa eläessä on tärkeää ennaltaehkäistä anafylaksiaa toimimalla huolellisesti. Esimerkiksi tuoteselosteet on luettava tarkkaan ja valittava tuotteita, jotka sopivat allergisen syötäväksi. Lisäksi adrenaliini-injektori on oltava koko ajan mukana. Jos kuitenkin vahinko sattuu, on osattava toimia oikein.
Anafylaksia on äkillinen ja henkeä uhkaava yliherkkyysreaktio, joka vaatii aina välitöntä hoitoa. Oireet alkavat nopeasti. Tyypillisiä oireita ovat iho-oireet kuten nokkosihottuma, ihon kutina tai turvotus, hengityselinten oireet kuten hengitysvaikeus, yskä ja limaisuus, verenkiertoelimistön oireet kuten sydämen tykyttely tai verenpaineen lasku sekä suoliston ja vatsan alueen oireet. Ilman ensiapua oireet etenevät ja pahenevat ja aiheuttavat henkilölle kuoleman vaaran. Ensihoitona anafylaksiassa käytetään adrenaliinia, joka pitää antaa heti oireiden ilmaantuessa. Anafylaksiariskisellä on mukanaan lääkärin määräämät omat helppokäyttöiset adrenaliini-injektorit. Kun adrenaliinipistos on annettu, tulee sen jälkeen soittaa hätäkeskukseen (112).
Liitto järjestää teemasta kaikille avoimen verkkoillan 10.2.2022. www.allergia.fi/tapahtumat/verkko-anafylaksiailta/