Höyryävä kulhollinen herkullista pastaa kokoaa ystävät yhteen juhlapöydän ääreen. Mustaa pastaa, simpukoita ja jättikatkarapuja yhdistävä annos sopii täydellisesti hauskaan halloween-iltaan.
Lokakuun lopussa juhlitaan halloweenia, ja sen kunniaksi kokataan hurjan herkullista pastaa. Tämä halloweenin värejä toistava ruoka valmistuu nopeasti ja hurmaa sekä ulkonäöllään että maullaan.
Chiliä, valkosipulia ja persiljaa yhdistävä, huumaavan herkulliselta tuoksuva ruoka on Rouva Raadelmasta -blogistaan tunnetun Heli Aallon toteuttama. Aalto jakoi suosittuja kalareseptejään Pro Kalan nettisivuilla ja somessa jo kesällä, ja loihti nyt halloweenin kunniaksi merellisen pastan.
– Joskus voi tehdä ruokaa myös ihan sillä perusteella, mikä näyttää hyvältä! Olen käyttänyt tummaa pastaa ennenkin yhdistettynä simpukoihin, ja mielestäni siitä tulee visuaalisesti kiinnostava, näyttävä lopputulos todella helposti, sanoo Aalto.
Tumma pasta maistuu samalta kuin tavallinenkin pasta, eli annoksen voi halutessaan valmistaa myös kotoa löytyvästä pastasta. Musta pasta kuitenkin tuo annokseen vau-elementin ja luo halloween-tunnelmaa.
Pasta-annoksen tähtenä loistavat sinisimpukat. Aalto rohkaisee kotikokkeja testaamaan niitä, mikäli ne eivät ole entuudestaan tuttuja.
– Sinisimpukoita on turha pelätä, sillä niiden valmistaminen ei ole vaikeaa. Niiden putsaaminen on helppoa, eikä niiden kanssa voi oikeastaan epäonnistua, ellei keitä niitä aivan yli. Silloin ne muuttuvat kumimaisiksi.
– Juuri nyt on meneillään tuoreiden sinisimpukoiden sesonki. Ranskalaiset pitävät yllä perinnettä, jossa simpukoilla herkutellaan vain niinä kuukausina, joiden nimissä ranskankielisessä kalenterissa on r-kirjain. Nyt on lokakuu eli ranskalaisittain Octobre, eli on hyvä aika aloittaa!
Jos tuoreiden simpukoiden käsittely tuntuu turhan haastavalta tai niitä ei ole saatavana, kannattaa käyttää pakastetuotteita. Ne ovat käyttövalmiita sellaisenaan, ja niitä saa kaupoista ympäri vuoden. Siksi resepti onkin tehty pakasteita käyttäen, jotta sen kokeileminen olisi mahdollisimman helppoa.
Simpukoiden lisäksi ruokaan tulee myös jättikatkarapuja. Ne tuovat annokseen paitsi halloweeniin sopivaa oranssia väriä, myös ruokaisuutta.
–Jättikatkarapujen kuorimisessa on hiukan vaivaa, mutta niiden maku kyllä palkitsee. Ja jos haluaa päästä helpommalla, reseptiin voi käyttää myös isoja katkarapuja, Aalto vinkkaa.
Lisää vinkkejä halloween-tarjoiluihin
Halloweenin juhlapöytään sopivat myös tarjoilut, joissa hyödynnetään oranssisävyistä kirjolohta ja mätiä. Ne tuovat tarjottaviin sekä väriä että makua. Kalan makupariksi sopii täydellisesti myös myskikurpitsa tai kurpitsa. Annoksiin voi tuoda tummia sävyjä esimerkiksi merilevän, saaristolaisleivän ja ruisleivän myötä.
Kokeile näitä yhdistelmiä:
Uunissa kypsennetyt kurpitsalohkot ja uunilohi
Myskikurpitsarisotto ja kirjolohimedaljongit
Kutpitsapyree ja paistettu kuha
Kylmäsavulohta saaristolaisleivällä
Kylmäsavulohisushit
Mätileipäset
Mätidippi ja ruissipsit
Halloweenin simpukka-rapupasta neljälle
400 g mustaa spagettia
vettä
suolaa
1 salottisipuli
2–4 valkosipulinkynttä
1 tuore chilipalko
puolikas paprika (mielellään oranssi)
½ dl oliiviöljyä
1 prk säilöttyjä kirsikkatomaatteja
1 ruukku persiljaa
400 g sinisimpukoita kuorineen (pakaste)
200 g jättikatkaravunpyrstöjä tai isoja katkarapuja (pakaste)
suolaa
mustapippuria
ripaus sokeria
(tilkka kuivaa valkoista vermuttia)
Kuori ja hienonna salottisipuli ja valkosipulin kynnet. Kuutioi chilipalko ja paprika, hienonna persilja. Erottele kirsikkatomaatit liemestä ja ota tomaattimehu talteen. Ota pakastetut simpukat ja katkaravut huoneenlämpöön. Laita pasta kiehumaan suolattuun veteen pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Kun se on kypsää, valuta se ja laita sivuun odottamaan.
Kaada puolet oliiviöljystä paistokasariin ja kuumenna. Lisää hienonnetut sipulit ja valkosipulit sekä chilipalko- ja paprikakuutiot. Paahda hetki ja lisää mukaan valkoviini, tomaattipurkin mehu ja simpukat. Peitä pannu kannella ja kypsennä pari minuuttia välillä kasaria ravistellen.
Kun simpukat ovat auenneet, lisää joukkoon tomaatit, persiljasilppu ja ravut. Jos käytät raakoja jättikatkarapuja, pidä huolta, että ne kypsyvät. Jos käytät tavallisia katkarapuja, ne ovat jo valmiiksi kypsiä, eli niille riittää pelkkä kuumennus.
Lisää mukaan hieman pastan keitinvettä ja valutettu kypsä spagetti.
Jatka kypsennystä muutaman minuutin ajan ja nostele pastaa muiden ainesten joukkoon, jotta simpukoiden maku imeytyy pastaan.
Mausta suolalla, mustapippurilla ja ripauksella sokeria. Viimeistele pasta tilkalla oliiviöljyä, lorauksella kuivaa vermuttia ja persiljasilpulla.
Tarjoile annos heti laakeasta kulhosta, kasaa pinnalle rapuja ja simpukoita.
Vinkki: Halutessasi voit laittaa annokseen kaksi kokonaista chiliä ”pirunsarviksi”.
Pro Kala ry on kalan asialla. Yhdistys tiedottaa, tuottaa materiaalia ja järjestää erilaisia tilaisuuksia ja tempauksia. Pro Kalassa on mukana koko kalan ketju vedestä ruokapöytään saakka. Kala – helppoa, hyvää ja herkullista!
Pro Kalan toiminta on osittain Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston (EMKVR) rahoittamaa.