Hiihtolomalla on hauskaa ulkoilla koko perheen voimin. Hiihtolenkillä, luistelun lomassa tai pulkkamäessä maistuu taatusti ruokaisa välipala, ja pienellä valmistelulla kotona odottaa ateria valmiina, kun reippailut on tehty. Retki ilman eväitä … Lue lisää
Joulun aikaan on tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnista ja terveydestä. Fitness-harjoittelulla voi pitää itsestään huolta, vaikka olisikin kiireitä. Treenaaminen antaa energiaa ja auttaa jaksamaan paremmin jouluhulinassa. Alla on muutamia helppoja vinkkejä … Lue lisää
Aineosat: 1 kg kanan sisäfileetä miedosti suolattu 1 vajaa pussi Nacho Indian maissilastuja (450g) * suolaa ja pippuria Ohjeet Avaa rasiat ja valuta mahdollinen ylimääräinen neste. Siisti paloja jos tarpeen. … Lue lisää
Kutsu ystävät kylään loppiaisena ja tarjoile huikean herkullista bouillabaissea, tyylikkäitä kalarullia tai fish & chipsiä mutkattomasti suoraan uunipelliltä. Joulun pyhäpäivät päättävää loppiaista vietetään aina 6. tammikuuta, ja tänä vuonna se … Lue lisää
Marinoidut silakat kuuluvat joulupöytään muiden perinteisten herkkujen kylkeen. Kaupoista löytyy laaja valikoima erilaisia maustettuja ja etikkaisia kalasäilykkeitä, mutta silakoita voi marinoida myös itse. Marinointi vaatii hieman aikaa ja valmisteluja, mutta … Lue lisää
Teetkö aina uunikalaa, vai kuuluuko tapoihisi paistaa kala pannulla? Onko bravuurisi kenties kalakeitto? Ostatko graavikalan aina valmiina? Jos haluat vaihtelua, kalan eri valmistustapoihin on helppo tutustua Vedestä ruokapöytään -videokirjaston Ruokaa … Lue lisää
Peggyn pieni punainen joulu -kirjasta löytyy lähes sata uutta ja modernia reseptiä perinteisiä lapsuuden suosikkeja unohtamatta. Reseptien ruoat maistuvat erityisesti joulun aikaan, mutta osa myös ympäri vuoden. Reseptien määrät ovat … Lue lisää
Paulig vetää takaisin Santa Maria Cheddar Cheese Sauce- ja Santa Maria Dip Nacho Cheese Style -tuotteet ruokaturvallisuusriskin vuoksi. Takaisinveto koskee kaikkia Cheddar Cheese Sauce (3000 g) -tuotteita, joiden parasta ennen … Lue lisää
Moni on viime viikkoina kotiuttanut mahtavia tatti- ja kanttarellisaaliita tai ainakin myötäelänyt sieni-ihmisten intoilussa. Yhtä runsain mitoin Valio tuo nyt kaupan hyllystä poimittaviksi todella runsaasti uusia tuotteita. Välipaloja loppuvuoden iloksi … Lue lisää
Arctic International Oy on ilmoittanut pakastemarjojen takaisinvedosta. Pakastemarjojen seasta on löytynyt muovin palasia, jotka ovat peräisin mansikoiden sadonkorjuussa käytetyistä muovilaatikoista. Pakastemarjoja on ollut myynnissä usealla eri tuotemerkillä vähittäiskaupoissa kautta maan. … Lue lisää
Takaladon Liha Oy vetää pois myynnistä erän palvattua sianlihaa. Sianlihatuotteista otetuissa näytteissä on havaittu PAH-yhdisteitä reilusti yli lainsäädännön sallimien enimmäismäärien. Tuotteiden kuluttajille aiheuttamaa terveysriskiä ei voida sulkea pois. Takaisinveto koskee … Lue lisää
SOK on ilmoittanut vetävänsä myynnistä erän Xtra kylmäsavustettuja lohisiivuja (100 g). Tuotteen EAN-koodi on 7340191103771. Pieneen määrään tuotepakkauksia on saattanut päätyä väärä viimeinen käyttöpäivä 19.8.2023. Oikea päiväys kuuluisi olla 19.7.2023. Tuotetta on … Lue lisää
Takaisinveto – Lihamakaronilaatikoissa (300g, 700g, 2800g) metalliriski Raaka-ainetoimittaja Lantmännen Cerealia vetää useita pastatuotteitaan takaisin markkinoilta, sillä tuotantoprosessissa vioittunut laitteisto on saattanut aiheuttaa pienten metallinpalasten joutumisen pakkauksiin. Riski koskee myös Kokkikartanon … Lue lisää
Elintarvikkeiden maahantuoja Haugen-Gruppen Finland Oy on ilmoittanut vetävänsä myynnistä tuotteen Häagen-Dazs™ Caramel Collection monipakkaus jäätelö. Tuotteen pakkauskoko on (4x95ml) ja EAN-koodi 3415581545920. Takaisinveto koskee vain erää, jossa on parasta ennen … Lue lisää
Aasialainen broilerin valmistus Aasialaisessa keittiössä broileri saa herkullisen maun erilaisten mausteiden, kuten soijakastikkeen, inkiväärin, valkosipulin ja chilihiutaleiden avulla. Aasialaiset broilerireseptit ovat usein nopeita ja helppoja valmistaa, ja ne sopivat mainiosti … Lue lisää
Broilerin ravintoarvot Broilerinliha on erinomainen proteiinin lähde, ja siinä on vähän rasvaa. Se sisältää runsaasti B-vitamiineja, erityisesti B3- ja B6-vitamiineja, sekä fosforia, seleeniä ja sinkkiä. Lisäksi broilerin rasvahapot koostuvat pääasiassa … Lue lisää
Broilerin terveysedut Broileri on hyvä proteiinin lähde ja sen sisältämä rasva on suurimmaksi osaksi terveellistä, yksittäis- ja monityydyttämätöntä rasvaa. Lisäksi broileri sisältää useita vitamiineja, kuten B3-, B6- ja B12-vitamiineja, sekä … Lue lisää
Tonnikalapasta: Helppo arkiruoka Tonnikalapasta on nopea ja helppo arkiruoka, joka valmistuu vaivattomasti jopa kiireisimpänäkin päivänä. Perinteisesti tämä ruoka koostuu spagetista, tonnikalasta, tomaattikastikkeesta ja mausteista, kuten valkosipulista, basilikasta ja chilistä. Tonnikalapastaa … Lue lisää
Janssoninkiusaus: Klassikko ruotsalaista alkuperää Janssoninkiusaus on ruotsalainen perinneruoka, joka on löytänyt tiensä myös suomalaiseen ruokakulttuuriin. Tämä perunasta, sipulista ja anjoviksesta (tai suolakalasta) valmistettu uuniruoka on sydämellinen ja täyttävä ateria, joka … Lue lisää
Nachopelti, eli nachos-juustokastike-yhdistelmä, on kansainvälisesti tunnettu herkku, joka on löytänyt tiensä myös suomalaisten ruokapöytiin. Sen suosio johtuu paitsi mausta, myös siitä, että se on helppo ja nopea valmistaa, ja sopii … Lue lisää
Outlet-myymälät ovat suosittu ostospaikka monille suomalaisille. Nämä myymälät tarjoavat usein merkkituotteita alennettuun hintaan, houkutellen sekä säästäväisiä että laatutietoisia kuluttajia. Outlet-myymälöistä ja tehtaanmyymälöistä löytyy usein laaja valikoima tuotteita, joita ei ole … Lue lisää
Kyllä vain otamme tämän aiheen jo nyt. Vinkit ovat jo nyt ajankohtaisia. Jaksottaminen alkaa nyt. Joulun jaksottaminen jaksamiseen ja säästämiseen Jouluruokien teon ja oston voi jaksottaa. Tämä säästää omaa jaksamista ja … Lue lisää
Kalaa voi grillata sekä kokonaisena että fileinä. Näillä nikseillä kala ei tartu grilliin – eikä siitä tule ylikypsää! Grillaaminen on mainio tapa valmistaa kalaa, ja grillattavaksi sopivat monet kalalajit joko … Lue lisää
Valinta broilerikeiton ja broilerivuoan välillä riippuu monista tekijöistä, kuten ruokavalion mieltymyksistä, ajankäytöstä ja halusta valmistaa tiettyä ruokaa. Tässä on joitakin seikkoja, jotka voivat auttaa sinua tekemään päätöksen: Broilerikeitto Broilerivuoka Lopulta … Lue lisää
Muurikkapannussa tai grillin levyllä voi mainiosti grillata myös kalaa! Valmista juhannusjuhliin tai kesätarjottavaksi pintapaahdettua lohta – se vie kielen mennessään. Juhannuksena herkutellaan pitkän kaavan mukaan – ja toivottavasti aurinkoisessa säässä! … Lue lisää
Keittiötarvikkeiden ja välineiden tuntemus on ensimmäinen askel kohti onnistunutta kotikokkailua. Varusta keittiösi perusvälineillä, kuten veitsillä, leikkuulaudoilla, kattiloilla ja paistinpannuilla. Lisäksi hanki mittakuppeja, vispilä, sekoitusastia ja paistolämpömittari. Laadukkaat välineet tekevät kokkaamisesta helpompaa ja nautinnollisempaa.
2. Ruokaostokset ja säilytys
Ennen kuin aloitat kokkailun, tee huolelliset ruokaostokset. Suunnittele ateriasi etukäteen ja listaa tarvittavat ainekset. Muista tarkistaa ruokakaapit ja jääkaappi, jotta vältät turhat ostokset. Säilytä elintarvikkeet oikein, ja pidä huoli viimeisten käyttöpäivämäärien tarkistamisesta.
3. Raaka-aineiden valinta
Laadukkaat raaka-aineet ovat herkullisen ruoan perusta. Valitse tuoreita kasviksia, lihaa ja kalaa. Kokeile myös paikallisia ja kauden mukaisia tuotteita, jotka ovat usein maukkaimpia ja edullisempia.
4. Ruokareseptien lukeminen
Opi lukemaan ruokareseptejä oikein ennen niiden valmistamista. Seuraa ohjeita tarkasti, ja varmista, että ymmärrät kaikki vaiheet. Tunnista reseptin käsitteet, kuten paistaminen, keittäminen, kuullottaminen ja gratinointi.
5. Leikkaus- ja valmistustekniikat
Opi perusleikkaus- ja valmistustekniikat, kuten kuutiointi, suikaloiminen, hienontaminen ja rouhiminen. Näitä taitoja käyttämällä ruoanvalmistus sujuu nopeammin ja helpommin.
6. Mausteet ja yrtit
Opi käyttämään erilaisia mausteita ja yrttejä ruoan maustamisessa. Pieni ripaus oikeanlaista maustetta voi nostaa aterian makuelämyksen aivan uudelle tasolle.
7. Ajanhallinta keittiössä
Tee ajanhallinnasta keittiössä taito. Suunnittele ruoanlaitto etukäteen, ja valmista osa ruoista etukäteen valmistettavista aineksista. Käytä aika tehokkaasti, jotta saat kaikki ruoat valmiiksi samanaikaisesti.
8. Keittotaidon perusteet
Opettele valmistamaan erilaisia kastikkeita ja lisukkeita, jotka täydentävät pääruoat. Kastikkeet voivat olla kermaisia, tomaattisia, hunajaisia tai vaikkapa tulisia. Lisukkeet kuten salaatit ja kasvislisukkeet tuovat vaihtelua aterioihin.
9. Kastikkeet ja lisukkeet
Opettele valmistamaan erilaisia kastikkeita ja lisukkeita, jotka täydentävät pääruoat. Kastikkeet voivat olla kermaisia, tomaattisia, hunajaisia tai vaikkapa tulisia. Lisukkeet kuten salaatit ja kasvislisukkeet tuovat vaihtelua aterioihin.
10. Makeat herkut
Kotikokkauksessa ei kannata unohtaa makeita herkkuja. Opettele valmistamaan erilaisia jälkiruokia, leivonnaisia ja makeita välipaloja. Kokeile erilaisia reseptejä, kunnes löydät omat suosikkisi.
11. Oma luovuus ja kokeilut
Lopulta kotikokkauksen alkeet kiteytyvät omaan luovuuteen ja kokeiluihin. Älä pelkää tehdä muutoksia resepteihin tai yhdistää erilaisia makuja. Onnistuneet kokeilut voivat johtaa aivan uusiin ruokaherkkuihin.